Kadın üreme organları leğen kemiği ile bel kemiğinin desteklediği bir kemik çatı içerisinde bulunur. İç ve dış olmak üzere 2 farklı grupta incelenen üreme organlarının her biri işlevsel özelliklerle donatılmış durumdadır. Bir bütün olarak incelendiğinde ise üreme organları bir bebeğin oluşumu ve gelişimi için ihtiyaç olabilecek uygun ortamı oluşturur.

İç Genital Organlar

Vajina

Yaklaşık olarak 10 cm uzunluğa sahip olan vajina, kadın üreme organları arasında iç genital organların başlangıcı olarak değerlendirilir. Vajina girişiyle başlayan bu genital organın uç kısmında ise rahim ağzı bulunuyor. Vajinanın genel olarak bakıldığında boru şeklinde bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Hemen giriş bölümünde ise salgı bezleri yer alıyor. Salgı beşlerinin görevi ise salgılar ile vajina içinin daha kaygan bir yapıya sahip olmasıdır. Vajinanın ön duvarı ile arka duvarı ise birbiri üzerine katlanmış bir görünüm sergiler. Ayrıca doğum sırasında genişleme özelliği de bulunuyor.

İlgini çeker diye düşündük –> https://www.saithalil.com/vajinanin-guzel-gorunmesi/

Uretra

Uretra da tıpkı vajina gibi boru şeklinde olan kadın üreme organları arasında yer alıyor. Mesanenin yanında bulunan uretra idrarın boşalmasında da etkili olan bir organdır. Bir anlamda uretranın idrar boşaltım sisteminin son aşaması olduğunu da söyleyebiliriz. Kadınlarda uretra bölgesinin uzunluğu erkeklere nazaran çok daha kısadır. Bu durum kadınların idrar yolu enfeksiyonu problemini daha sık yaşamalarına neden olur.

Rahim Ağzı

Rahim ağzı kadın üreme organları arasında, üreme fonksiyonunda en önemli organlardan biridir. Çünkü sperm hücrelerinin rahme ulaşmasını sağlayan rahim ağzıdır. Rahim ağzında yer alan salgı bezleri doğal bir sıvı salgılar ve bu sıvı da sperm hücrelerinin rahim içerisine daha kolay ulaşmasına yardımcı olur. Rahim ağzında yer alan salgı bezlerinden salgılanan salgının en önemli özelliğinden biri de vajina girişinden gelen bakterilerin rahme ulaşmasını engellemesidir. Koni şeklinde olan rahim ağzı normalde birkaç mm açıklığa sahiptir. Ancak doğum sırasında rahim ağzında ciddi bir gevşeme ve genişleme olur. Doğumda rahim ağzının açıklığı 10 cm’ye ulaşabilir.

Rahim

Uterus yani rahim kadın üreme organları dendiğinde ilk akla gelen organ oluyor. Genel olarak bakıldığında son derece güçlü kaslarla donatılmış olan rahim aynı zamanda fallop tüplerine de sahiptir. Bu tüpler ise rahimde boynuz görünümünü andırır. Normalde rahim ağırlığı her kadında aynı olmamakla birlikte sadece 60 gram dolaylarındadır. Fakat bu üreme organı gebelik durumunda 3 kg ağırlığa ulaşabilir. İç kısmında ise bir boşluk bulunur ve bu boşluk da endometrium adını taşır. Bebeğin uygun koşullarda gelişimini sağlayan rahmin en önemli özelliklerinden biri de anne karnındaki bebeği koruyor olmasıdır. Menopoz dönemine kadar işlevsel özelliklerini koruyan bu üreme organı menopoza girilmesinin ardından küçülmeye başlar.

Endometrium

Rahmin iç tabakası ile kaplanmış olan endometrium da kadın üreme organları arasında yer alıyor. Endometrium sadece rahim içi boşluk olarak düşünülse de sperm hücreleri ile kadın üreme hücrelerinin buluşması ve döllenmenin gerçekleşmesinin ardından döllenen yumurtanın yerleştiği bölge burasıdır. Bu bölge her ay kendini gebelik için hazırlar ve şayet döllenme meydana gelmezse yani hamilelik oluşmaz ise oluşan bu tabaka adet dönemi kanaması ile vücuttan atılır. Sonrasında yeniden gebelik için hazırlık başlar.

Dış Genital Organlar

Dış genital organların genel adı vulvadır. Bu organları iç genita organlara açılan bir kapı olarak da düşünebilirsiniz.

Dış Dudaklar

Vajinanın hemen girişinde, sağda ve solda yer alan dış dudaklar dış kadın üreme organları arasında yer alıyor. Ön bölümünde pubis tepesi bulunan dış dudaklar arka bölümde anüsün hemen üstünde birleşiyor. İç kısmı yağ dokusundan oluşan dış dudakların yüzey bölümünde ise genital kıllar bulunuyor.

Detaylı bilgi için –> https://www.saithalil.com/labioplasti-ameliyati/

İç Dudaklar

İç dudaklar ise dış dudakların hemen yanında, dış dudaklara paralel bir görünüme sahiptir. Klitorisin üst bölümünden vajina girişine doğru uzanan iç dudakların dış dudaklar ile kıyaslandığında daha kıvrımlı bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu kadın üreme organları cilt altı yağ dokusu ile kaplı olmuyor. Aynı zamanda iç dudak görünümünün her kadında aynı şekilde olmadığını da belirtebiliriz. Bazı kadınlarda bacaklar kapalı konumdayken iç dudaklar görünmez ancak bazı kadınlarda görünür. İç dudaklara da cerrahi müdahale yapılabiliyor ve görünümü düzeltilebiliyor.

Vajina Girişi

İç dudakların devamında yer alan vajina girişi hymen dokusuna yani halk arasında bilinen adıyla kızlık zarına kadar devam ediyor. Yaklaşık olarak 1 cm ila 2 cm uzunluğa sahip olan bu organ kadın üreme organları arasında önemli işlevlere sahiptir. Vajina girişinde yer alan salgılar sperm hücrelerinin rahme daha kolay ulaşmasını sağlayabiliyor.

Tıkla öğren –> https://www.saithalil.com/vajinoplasti/

Kızlık Zarı

Kızlık zarı kadın üreme organları arasında yer alsa da üreme noktasında bir fonksiyona sahip değildir. Orta kısmında delik bulunan bu doku ilk cinsel ilişkiyle birlikte bütünlüğünü kaybeder ve çok hafif bir kanama meydana gelir. Kızlık zarı kendiliğinden iyileşmeyen dokulardan biridir. Ancak istendiğinde bütünlüğünü kaybeden yani yırtılan kızlık zarının tıbbi müdahale ile yeniden dikilebildiğini de belirtmek gerekiyor.  Kızlık zarı dikimi işlemi geçici ya da kalıcı olarak gerçekleştirilebiliyor ve bu sayede ilk cinsel ilişki esnasında kanamanın olması da sağlanabiliyor.

Klitoris

Pubis tepesinin altında yer alan klitorisin üst ve yan kısımları iç dudaklar ile çevrili durumdadır. Klitorisin alt bölümünde idrar deliği bulunur ve genel olarak şeklinin de Y harfine benzediğini söyleyebiliriz. Klitoris cinsel ilişki sırasında sertleşiyor. Kadınların orgazmında klitoris son derece önemlidir. Kadınlarda klitorisin erkeklerdeki karşılığı penisin uç bölümüdür.

Bilgin olsun –> https://www.saithalil.com/hudoplasti-klitoris-estetigi/

İdrar Deliği

Klitorisin hemen alt kısmında yer alan idrar deliği iç dudakların birleştiği yerde konumlanıyor. İdrar deliğinin üremeden ziyade idrarın boşaltılması işlevine sahip olduğunu söyleyebiliriz. İdrarın vücuttan tahliyesini sağlayan idrar deliği, kadın anatomisinde uretranın son bölümünü oluşturur.

Perine

Dış dudakların arkada birleşme noktasından anüse kadar olan genel olarak perine bölgesi olarak adlandırılır. Perine bölgesi deri ile kaplıdır ve aynı zamanda idrar ile dışkı kontrolü de perine bölgesi tarafından yapılır. Oldukça güçlü kaslarla donatılmış olan perine bölgesinin doğum sırasında genişleyebiliyor olduğunu belirtelim. Bebeğin vajinadan çıkmasında önemli bir organ olan perine bölgesinin yeterli oranda genişlememesi durumunda kesi uygulanabilir. Bu arada perine bölgesi özellikle Kegel egzersizleri konusunda gündeme gelen ve egzersizlerin gerçekleştiği vücut bölgesidir. Bu bölgede yer alan kasların güçlü olması idrarın ve dışkının tutulması konusunda büyük önem taşıyor. Bu kasların zayıflaması durumunda ise çeşitli egzersizler ile yeniden güçlendirilmesi sağlanabiliyor ve yaşanan sorunların ortadan kalkması mümkün olabiliyor.

Daha çok bilgi almak istersen –> https://www.saithalil.com/perineoplasti-estetigi/

Kadın Vücudu Anatomisi

Görüldüğü gibi kadınlarda kadın üreme organları tamamen embriyonun oluşması ve bebeğin anne karnında sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürmesi üzerine donatılmış bir yapıya sahiptir. Kadın üreme organlarının her birinin ayrı bir fonksiyonu bulunur. Bu fonksiyonların sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi durumunda üreme de gerçekleşir. Kimi zaman kadın üreme organlarında yapısal bazı bozukluklar olabiliyor. Ancak günümüzde ilerleyen tıp teknolojisinin de yardımı ile artık yapısal bozuklukların çok büyük bir bölümünün giderilebildiğini söyleyebiliriz.

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]