Gebelik ve Kilo AlımıGebelik ve kilo alımı: Alınan besinler vitamin ve proteinden zengin olmalı, yeterli posayı sağlamalıdır (gebelikte kabızlık sık görülür) . Aşırı baharat, özellikle acı yenmemelidir. Bilinmeyen gıdalar, çiğ et ve süt içeren ürünler alınmamalı, sütün de fazlasından uzak durulmalıdır. Günde bir bardaktan fazla süt aşırı kalori verebilir ve barsak problemlerine zemin hazırlar. Folik asit vitaminini hamile kalmadan en az bir ay öncesinden alınmaya başlanması gerekir. Bunu bir uzman reçetesi ile almanız doğru olur…

Gebelikte ay başına ortalama 1 kilo alınarak toplam 12-13 kg alınması yeterlidir fakat belli ağırlıktan bahsetmenin anlamı olamaz, zira herkesin boyu değişiktir !

En başından başlarsak, BMI (Body Mass Index- Vücut kütle indeksi) 25’ in üzerinde olanlarda düşük yapma riski artmaktadır. Örnek boy 1.53 olsun, kilonuz ise 70kg olsun. 1.53X1.53= 2.34, 70/2.34 = 29 bu kişinin BMI ‘ıdır ve normalden yüksek olup hasta düşük riski taşımaktadır.

BMI ideal olarak 18 ila 25 değerleri arasında olmalıdır.

BMI 30’un üzerine çıktığında ise gebelikte şeker hastalığı riski artar. Bu oldukça önemli bir durumdur ve bebeğin daha rahim içinde ani ölümünden, bebeğin aşırı büyümesi ve doğumda zarar görmesi , yenidoğanda solunum güçlüğü ve uzun süre yoğun bakım gerektirmesi gibi bir seri tatsız’dan trajik’ olaylara kadar değişen durumlara yol açabilir…