Hamilelikte Alerjiler ve KaşıntılarHamile bir kadında da birçok alerjik durum ortaya çıkabilir. Bu alerjik hastalıklar kendini ciltte kızarıklık, kabarma ve kaşıntı (atopik dermatit, egzema, ürtiker ve anjiyoödem), gözlerde batma ve sulanma (alerjik konjunktivit) burunda salgı artışı, kaşıntı, tıkanıklık (alerjik rinit ), akciğerlerde nefes darlığı atakları (alerjik astım) veya sindirim sisteminde ishal, bulantı, kusma, iştahsızlık (gıda alerjileri) şeklinde gösterebilir.
Belirtilerin ortaya çıkma nedeni alerjik bünyesi olan bireyin belli bir alerji etkenine maruz kalmasıdır. Bu alerji etkenleri solunum yoluyla alınan çeşitli mite, toz, polen, hayvan tüyü gibi maddeler olabileceği gibi çeşitli gıdalar (yumurta, çilek, çikolata ve birçok diğer gıda maddesi), cilt teması yoluyla deterjanlar, çeşitli metal takılar veya penisilin grubu antibiyotikler gibi çeşitli ilaçlar olabilir. Genel olarak söylemek gerekirse dünyada bulunan her madde alerji nedeni olabilir. Ortalama olarak %20 anne adayının herhangi bir alerjik durumu olduğu bilinmektedir.
Astım da gebelikte %1-5 arasında görülebilen alerjik bir akciğer hastalığıdır. Astım iyi kontrol edildiğinde gebeliğin seyrini olumsuz etkileyen bir durum olarak kabul edilmez. Kontrolsüz kaldığında ise astım hastalığı düşük, erken doğum, düşük doğum tartısı ve yeni doğan ölüm riskinde artışa neden olabilmesi nedeniyle gebelikte dikkatle izlenmesi gereken bir durumdur.
Alerjik rinit hassas anne adaylarında burun mukozasının polen, mite, küf mantarı, toz ve hayvan tüyleriyle teması sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Alerjik rinit çoğu durumda gebelik öncesi dönemden itibaren var iken bazen ilk belirtiler gebelik döneminde de ortaya çıkabilmektedir.
Ürtiker kendini cildin yüzeyel tabakasında yuvarlak, yüzeyden kabarık, kızarık ve kaşıntılı lezyonlar şeklinde gösteren alerjik bir cilt hastalığıdır. Cilt tabakalarında daha derine giden lezyonlar ise anjiyoödem olarak adlandırılır. Ellerde ayaklarda ve gövdede yoğun olarak gözükür. Çeşitli gıdalar, ilaçlar, çeşitli enfeksiyonlar, kullanılan sabun ve parfümler, böcek sokmaları çeşitli gıdalar ve takılar anne adayında ürtikere neden olabilmektedirler.

Alerjik Nedene Bağlı Olmayan Bir Kaşıntı: Gebelik kaşıntısı:

Gebeliğin özellikle sonlarına doğru vücutta safra tuzlarının birikiminden dolayı olan bu kaşıntı alerjik kaşıntılardan farklıdır. Tek başına gebelik kaşıntısı gebeliğin seyrini ve bebeğin durumunu olumsuz etkileyen bir durum olarak kabul edilmemekle birlikte beraberinde sarılık olması durumunda gebeliğin daha yakın takibi gereklidir. Çoğu zaman alerji ilaçları bu durumu düzeltmez. Local kremler ve solusyonlar yakınmaları azaltabilir. Safra tuzlarını azaltan ilaçlar eğer hekim öneriyorsa kullanılabilir.

2) Korunma yolları ve tedavisi nelerdir?

Kürklü hayvan, halı, yün ve deri giysiler, klima alerjiye ortam hazırlayabilir. Varsa bunların temizliği iyi yapılmalıdır. Ayrıca, solunumu olumsuz etkilediği için, evde sigara içilmemeli ve virüs hastalıklarına karşı önlem alınmalıdır. Alerjik bünyeli anne, gebelik ve emzirme sırasında, yumurta, süt ve fıstık, çilek, deniz kabukluları gibi ana alerjenlerle beslenmemelidir.

3) Anne karnındaki bebek alerjiden nasıl etkilenir?

Anne veya baba adayından birinde özellikle solunum yolları ile ilgili alerjik bir hastalık olması durumunda bebekte herhangi bir alerjik durum ortaya çıkma olasılığı yaklaşık % 40’tır. Anne ve baba adayının ikisinde birden alerjik bir durum olması söz konusu olduğunda bebekte alerji ortaya çıkma olasılığı % 70 civarındadır.
Anaflaksi dışındaki diğer alerjik durumlarda bebekte olumsuz etkilenme olmaz. Anaflaksi ise çoğu zaman penisilin alerjisi veya hastanın aşırı duyarlı olduğu gıdalarla oluşan ve ölüme yol açabilen bir durumdur. Bu durumda hem anne adayının hayatı, hem de bebeğinki tehlikeye girer.

4) Mevsimsel özelliklere bağlı olarak alerjiden nasıl korunulmalıdır?

Özellikle ev içi alerjenlerin (mite’lar, evcil hayvanlar, hamam böcekleri ve küf mantarları) bertaraf edilmesi, evin sık sık havalandırılması, evde kesinlikle sigara içilmemesi, özellikle kış aylarında solunum sisteminin viral ve bakteryel hastalıklarından iyi bir şekilde korunulması son derece önemlidir.
Astım hastalığı olan anne adaylarının kendilerinde astım atağına neden olabilecek alerjenlerden, sigaradan, enfeksiyonlardan, ağır egzersizlerden ve aspirin gibi ilaçlardan uzak durmaları önemlidir.
Bahar aylarında alerjik riniti arttıran polenlerden uzak durmak için belki de bir sure park ve bahçelerden uzak durmak önerilebilir.

5) Eklemek istedikleriniz

Eğer alerjik bir yapınız varsa gebelikten once mutlaka hekime danışılmalıdır. Alerji yapan maddeler saptanabilir ve bunlara alerji uzmanının gözetiminde duyarsızlaştırma işlemi (desansitizasyon) yapılabilir. Bu, hangi maddelerin alerji yaptığının saptanabilmesine imkan tanıdığı gibi gebelikte kullanılacak tedavi planının hazırlanmasında da faydalıdır. Polen mevsimlerinde alerjik reaksiyonları artan anne adaylarının gebeliklerinin ilk 3 ayını bu mevsime rastlamayacak şekilde planlamaları faydalı olabilir.