Non-Stres Test, kısaca NST testi, gebelikte bebeklerin sağlık durumunun incelenmesi için uygulanan testlerden biridir. Basit ve tamamen ağrısız olarak gerçekleştirilen test, anne adayına ya da bebeğe herhangi bir zarar vermez. Anne adayı açısından da konforlu bir süreç eşliğinde tamamlanır ve bununla birlikte bir hazırlık gerektirmediğini de belirtmeliyiz. Bu testin ne zaman yapılması gerektiğini de açıklayacağız ancak öncesinde hangi hastalıklarda kullanıldığına değinelim.

NST Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Bu test bebeklerde fetal kalp atım hızı kontrolünü gerçekleştirmek amacıyla uygulanır. Kalp atım hızının ve dolayısıyla kalp sağlığının kontrolünü sağlayan test kalp ile alakalı hastalıkların mevcudiyetinin tespit edilmesini sağlar.

NST Nasıl Uygulanır?

Kardiotakograf adlı cihaz ile uygulanan bu test kapsamında anne adayının karnında iki adet prob yerleştirilir. Anne adayının eline de bir buton verilir ve bebeğinin hareketlerini hissettiğinde bu butona basması istenir. 20 dakika boyunca bebeklerin kalp atışlarına meydana gelen değişimler tespit edilerek NST kağıdına aktarılır. Böylelikle doktor tarafından alp atım hızının değerlendirilmesi de mümkün olur.

NST Değerleri Nedir?

Normal olarak kabul edilen NST değerleri bebeğin kalbinin 1 dakikada 120 ile 160 arasında atmasıdır. Elbette kalp atışları azalıp artabilir ve bir dalgalanma söz konusu olabilir. Bu dalgalanmanın gayet normal olduğunu, bir hastalığı işaret etmediğini belirtmeliyiz. Bebeklerin hareket ettiklerinde kalp atış hızlarının bir miktar artması ve sonrasında azalması beklenir. Bu dalgalanma meydana geliyorsa test sonucu ‘normal’ olarak değerlendirilir.

NST Yorumlama Nasıl Olur?

İstenen kalp atım hızı dalgalanması mevcutsa sonuç ‘reaktif NST’ olarak yorumlanır. Uygulanan testte istenen kriterler görülemezse bu durumda da sonuç ‘non-reaktif NST’ olarak yorumlanır.

Non Reaktif NST Problem Midir?

Sonucun ‘non-reaktif NST’ olarak yorumlanması anne adaylarında ciddi endişeler yaratabiliyor. Oysa bu durum mutlaka bir sağlık sorununun olduğu anlamına gelmez. Şüpheli bir durum tespit edilirse NST testinin yanında ultrasonografik değerlendirme de gerçekleştirilir. Aynı zamanda doktor tarafından gerekli görülen daha farklı testler de yapılır ve mevcut bir sorun varsa tespit edilmeye çalışılır. Sonuç olarak her non-reaktif NST bir problem olduğunu göstermez.

NST Ne Zaman Yapılır? NST Kaçıncı Haftada Yapılır?

NST testinin sonuçlarına güvenilebilmesi için gebeliğin doğru haftasında yapılması gerekiyor. Bu da hamileliğin 32. haftasından sonrası olarak açıklanabilir. Çoğunlukla bu test 15 günde bir yeniden yapılır ve böylece bebeklerin kalp sağlığının kontrolü sağlanır. Hamileliğin 36 haftası geride kaldığında testin haftada 1 kez yapılması gerekebilir. Gebelik haftaları tamamlandıysa ve hala doğum gerçekleşmediyse bu durumda NST testinin çok daha sık yapılması gerekecektir.

Riskli Gebeliklerde NST Ne Zaman Kullanılır?

Riskli gebeliklerde ya da erken doğum tehdidi olan gebeliklerde rahimdeki kasılmaların kontrol edilmesi için NST kullanılabilir. Kimi zaman erken doğumu durdurabilmek için uygulanan tedavide, rahimdeki kasılmaların durup durmadığının anlaşılması gerekir ve bu noktada da devreye NST testi girebilir. Böylece erken doğumu durdurmak için uygulanan tedavinin başarıya ulaşıp ulaşmadığının anlaşılması da sağlanır. Riskli gebeliklerde daha farklı spesifik durumlarda da hekimler NST’den faydalanabilir.

Merak edenler için –> Anne karnında bebek hıçkırığı

NST’ye Nasıl Bağlanılır?

Daha önce de değindiğimiz gibi NST testi anne adaylarını sıkıntıya sokan, acıya ya da ağrıya neden olan bir test değildir. Anne adayının test için sedyeye uzanması istenir. Sonrasında bebeklerin kalp atışlarının en güçlü olduğu bölgeye kardiyortokografi cihazını algılayan problar bağlanır. Bu probların cilde yerleştirilmesi sırasında da herhangi bir acı ya da ağrı asla hissedilmez. Ardından anne adayından bebek hareketleri hissedildiğinde eline verilen butona basması istenir. NST testi böylelikle tamamlanır.

NST’de Doğum Sancısı Kaç Olmalı?

NST testinde doğum sancısı verilerinin kaç olması gerektiği de anne adayları tarafından merak edilebiliyor. Bu testte 40 mmHG üzeri ve 20 dakikada en az 3 düzenli sancı olması beklenir. Bu veriler artık anne adayının doğuma hazır olduğunun göstergelerinden biridir. Her anne adayında doğum öncesinde rahimdeki kasılma değerleri aynı olmaz ve bu da gayet normaldir. Daha yavaş kasılmalar olmasına karşın doğumun başladığı da gözlemlenebilir. Bu nedenle NST sonuçlarının kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından nasıl değerlendirildiği önem taşır. Hamilelik döneminde uygulanan NST testi hakkında merak ettiğiniz soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilginiz olsun –> Hamilelikte Laboratuvar testleri