Hamilelik döneminde bu testlerin mutlaka yapılması gerekir:

Gebelik Testi

Gebeliğin tespit edilmesi için gerçekleştirilen testtir ve evde idrar numunesi ile yapılabileceği gibi hastane ortamında kan numunesi ile de yapılabilir.

Kanda Gebelik Testi

Kan numunesi ile yapılan gebelik testi, gebeliğin net bir şekilde tespit edilmesini sağlar. Az miktarda kan numunesi alınır ve kandaki beta hCG hormon seviyesi ölçülür. İdrar numunesi ile yapılan gebelik testinden daha güvenilir olduğunu belirtebiliriz.

Ultrasonografi

Ultrasonografi dış gebelik riskinin tespit edilmesini de sağlar ancak asıl amacı gebelik kesesinin görüntülenmesidir. Gebeliğin erken dönemlerinde yapılan ultrason görüntülemesi ile dış gebelik te belirlenir.

Kan Sayımı

Hamileliğin tespit edilmesinden bir süre sonra mutlaka kan sayımı testi de yapılmalıdır. Kansızlık, iltihaplanma, kandaki pıhtılaşma sorunları gibi gebeliği etkileyecek bazı sorunların tespit edilmesi sağlanır.

Kan Grubu ve RH Faktör Tayini

Bu testi yapılmasının amacı ise anne ve baba adayının kan gruplarının belirlenmesidir. Zira bebekte kan uyuşmazlığının olup olmadığının erken dönemde öğrenilmesi ve varsa zamanında müdahale edilmesi büyük önem taşır.

İdrar Tetkiki

Enfeksiyon, kanama, kum, taş, tümör gibi problemlerin var olup olmadığının anlaşılması için yapılan testtir.

Açlık Kan Şekeri

Anne adayında şeker hastalığının var olup olmadığının belirlenmesi için yapılan testtir. Eğer bu testte kan şekeri 107 mg üzerinde çıkarsa anne adayına şeker yükleme testinin yapılması gerekir.

Karaciğer ve Böbrek Testleri

Karaciğer ve böbrek testleri için de anne adayından kan numunesi alınır. ALT, AST, bilurubin, GGT, üre, ürik asit ve kreatinin gibi bazı değerlerin ölçülmesi sağlanır.

TORCH Testi

TORCH testinin yapılmasının amacı ise toxoplazma, rubella, sitomegalovirus ve herpes enfeksiyonlarına karşı vücudun direnç seviyesini ölçmektir. Söz konusu enfeksiyonlar maalesef anne karnındaki bebeklerde bazı anormallikler olmasına yol açabiliyor. Bu nedenle anne adayının vücudunun direnç düzeyinin ölçülmesi de büyük bir önem taşıyor.

Hepatit Testi (HBsAg, Anti HBs)

Gebelik döneminde yapılan önemli testlerden biri de hepatit testidir. Bu tetkik ile anne adayının gebelikten önce hepatit virüsü ile karşılaşıp karşılaşmadığı tespit edilebilir. Bazı durumlarda bebeğin aşılanması gerektiğinden ve aşının da doğru zamanda yapılması önem taşıdığından hamilelik döneminde bu tespitin yapılması önemlidir.

AIDS Testi (Anti HIV)

Her anne adayına yapılan bir test değildir. Sadece hekimin gerek duyması durumunda ve anne adayında HIV virüsünün bulunma ihtimalinin yüksek olduğu tespit edilirse gerçekleştirilen bir analizdir.

İkili Tarama Testi

Gebeliğin 11 – 14 haftaları arasında yapılan ikili tarama testinin doğruluk oranı oldukça yüksektir. Test kapsamında bebeklerin ense kalınlığı da ölçülür ve Down sendromu riskinin belirlenmesi sağlanır. Anne adayından kan numunesi de alınmalıdır çünkü kandaki bazı protein değerlerinin ölçümü gerçekleştirilir. Eğer yüksek risk tespit edilirse amniyosentez gibi ileri tetkiklerin yapılması gerekecektir.

Üçlü Tarama Testi

Üçlü tarama testi de gebelik döneminde yapılan testler arasında en önemli olanlardan biridir. Uygulanan üçlü tarama testi ile bebeklerde Down Sendromu, nöral tüp defekti, Trizomi 18 gibi çeşitli kromozomal hastalıkların mevcut olup olmadığının belirlenmesi sağlanır. Aynı zamanda anne adayından kan numunesi alınarak beta hCG, östrojen, AFP hormon seviyeleri de ölçülür. Test sonuçları, anne adayının yaşı ve bebeğin durumu da dikkate alınarak kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından bir değerlendirme yapılır.

Amniyosentez

Amniyosentez, anne adaylarını endişelendirebilen tetkiklerden biridir. Oysa bu testin yapılması anne karnındaki bebekler için riskli ya da zararlı değildir. Amniyosentez yapılması için bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan bir miktar alınması gerekir. Bu sıvı laboratuvar ortamında incelenir. Sıvıda bebeğe ait olan hücreler bulunduğundan gayet detaylı bir inceleme yapılması da mümkün olur. Özellikle anne karnındaki bebeklerde herhangi bir anomalinin olup olmadığının belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen bir tetkiktir. Her anne adayına yapılması gerekmez, doktor tarafından gerekli görülmesi durumunda uygulanır. Günümüzde gerçekleştirilen amniyosentez işleminin başarı oranı % 100’e yakındır.

Doppler Ultrasonografi

Ultrasonografi yöntemlerinden biri olan bu işlem genel olarak bebeklerin sağlık durumunun incelenmesi için gerçekleştiriliyor. Ancak tıpkı amniyosentez gibi her anne adayına mutlaka yapılması gereken işlemlerden biri değildir. Çeşitli şüphelerin olması, bulguların tespit edilmesi gibi durumlarda uygulanır. Gebelikte yapılan testlerle alakalı sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> Gebelikte antibiyotik kullanımı