Kansız ameliyat olarak da bilinir. 

Kadın hastalıkları ve infertiliteye (kısırlığa) yolaçan sorunların tanısı ve tedavisinde kullanılan çok küçük çaplı özel aletlerle ve ince bir kamera ile karın içi ve iç genital orgaların gözlemlenmesini sağlayan bir yöntemdir.
İnsanda ilk kez bir optik alet kullanarak karın boşluğunun gözlenmesi 1910 yılında İsveçli Jacobeus tarafından gerçekleştirilmiştir. Zamanla optik sistem ve operasyon aletlerinin gelişmesi ile bu gün laporoskopi kanser cerrahisinde bile kullanılır hale gelmiştir.

Laparoskopi genel anestezi altında yapılan ve göbek deliğinden ince bir teleskopun karın içine sokularak karın içi organlarının görüntülenmesi prensibine dayanan bir ameliyattır. Karın alt bölgesinde açılan 5-10 mm’lik deliklerden içeri sokulan aletler ile her türlü jinekolojik cerrahi girişimi yapma olanağı vardır. sadece tanısal değildir. Aynı zamanda tespit edilen hastalıklar, kistler, myomlar aynı anda tedavi edilebilir. Yumurtalık kistleri, dış gebelikler, myomlar, gebe kalabilirliği artıran tüp cerrahisi ve endometriozis laparoskopik olarak kolayca tedavi edilebilmektedir.karın boşluğu yapışıklıkları açılabilir. Yapışıklıklar, önceki bir ameliyattan, geçirilmiş bir iltihabi hastalıktan, endometriozisten veya dış gebelikten kaynaklanmış olabilir. Yapışıklıklar, tüp-yumurtalık ilişkisini, tüpün rahat hareket ederek atılan yumurtayı yakalamasını engeller. Bu nedenle tedavi edilmelidir.

Laparoskopi ile tüplerde tıkanıklık olduğunda bu tıkanıklık açılabilir. İnfertilite incelemelerinin ileri aşamalarında tanısal amaçlı kullanılır. Laparoskopinin en önemli avantajları ise hastanede çok kısa yatış gerektirmesi, ameliyat sonrası çok daha az ağrı kesiciye gereksinim göstermesi ve işe dönüş süresinin hızlanmasıdır. Çoğu hasta 3-4 gün içinde normal yaşamlarına dönebilmektedir.

Laparoskopi sonrası hasta çok daha kısa sürede taburcu olur. Açık ameliyata kıyasla daha kısa sürede iyileşme, daha az ağrı ve daha az enfeksiyon riski gibi avantajları vardır. Gelecekte jinekolojik ameliyatların neredeyse tamamının laparoskopi ile yapılacağı kaçınılmazdır.

Bazen laparoskopi ile histeroskopi aynı seansta kullanılır. Özellikle rahim anomalilerinde bu iki yöntemin birlikte kullanımı gerekebilir.

Ancak; her cerrahi girişim gibi laparoskopinin de kendine özgü komplikasyon riski mevcuttur. Komşu organ zedelenmeleri, kanama ve enfeksiyon riski akılda tutulmalıdır.


Laparoskopinin Riskleri Nelerdir?

Anesteziye bağlı çok kısa süren baş ağrısı, bulantı ve kusma olabilir.sırasında diğer karın içi organlar, bağırsaklar ve damarlar yaralanabilir. Ancak laparoskopiyi yapan doktor bu yaralanmalara anında müdahale ederek yaralanan bölgeleri tamir edecektir. Ameliyattan sonra yara etrafında iltihap olabilir.