13 haftalık gebelikte bebeklerin gelişimi büyük bir hızla devam ederken ağırlıklarının da 25 gram dolaylarında olduğunu söyleyebiliriz. Bu dönemde bebekler oldukça hareketlidir ve esneme, tekme atma, parmaklarını oynatma gibi çeşitli hareketler yaparlar. Bu hareketleri anne adayları hissedemez ve nedeni de bebeklerin halen çok küçük olmalarıdır.

Gebeliğin bu haftasında bebeklerin cildi yumuşak ve son derece ince olan tüylerle kaplanmaya başlar.  Henüz çok küçük olsalar da bu haftada karaciğerlerinin çalışmaya başladığını, pankreasın da insülin ürettiğini ekleyelim. Elbette idrar yolları da çalışır. Anne adaylarının biraz daha rahatladığı bir dönem olduğunu söylemek mümkündür.

Bu dönemde bebekler için ikili tarama testinin yapılması gerekir. Bu test gebeliğin 11 haftası ile 14 haftası arasında mutlaka yapılmalıdır. Böylece Down sendromu ya da farklı kromozomal genetik hastalıklar için risk durumunun değerlendirilmesi sağlanır.

Peki, bebeklerin bu haftada cinsiyeti belli olur mu, kalp atışları hissedilir mi? Bu soruların yanıtlarını aktaracağız. Öncesinde bebeklerdeki gelişim sürecinden söz edelim.

Bedeninizde Adım Adım Neler Oluyor?

Anne adayının bedeninde gebeliğe bağlı değişimler meydana gelmeye devam eder. Rahim leğen kemiklerinin içini doldurmuş durumdadır ve dışarı yönlü büyümesini ilerleyen dönemlerde sürdürecektir. Karın ve kasık bölgesinde gerilme hissedilmesi, bu büyümeden kaynaklıdır. Ayrıca göğüslerdeki damarların daha belirgin olması da normaldir.

Bu dönemde doğuma haftalar vardır ancak göğüsler ve süt kanallarının emzirme için kendini hazırlamaya başladığını söyleyebiliriz. Karın, göğüs ya da bacakların üst kısımlarında cilt çatlakları oluşmaya başlayabilir. Bu nedenle çatlak önleyici nemlendirici krem kullanımına artık başlanmalıdır. Anne adaylarının günlük su tüketiminin ideal seviyede olmasına dikkat etmesi de önem taşıyor.

Bu arada 13 haftalık hamilelikte sık sık idrara çıkma isteği olabilir. Bu durum normal olmakla birlikte idrar yaparken yanma olması ya da ağrı hissedilmesi gibi şikayetlerin önemli olduğunu unutmamak gerekir. Böyle şikayetleriniz varsa doktorunuza bilgi vermelisiniz. Vajinal akıntıda artış olması da normaldir ve nedeni östrojen hormonudur. Söz konusu dönemde pelvik bölgedeki kan dolaşımının hızlanmasına bağlı olarak da vajinal akıntı artışı olabilir. Vajinal akıntıda kötü koku olması, yüksek ateş ya da anormal renkte vajinal akıntı olmadığı müddetçe bu konuda endişe yaşanması gerekmez.

13 Haftada Cinsiyet Belli Olur Mu?

Bebeklerde cinsiyet organları hamileliğin 8. haftasından itibaren oluşmaya başlar. Buna karşın ultrason görüntülemesinde cinsiyetlerinin anlaşılması mümkün olmaz. Nedeni ise bebeklerin bu dönemde de henüz çok küçük olmalarıdır. Yani 13 haftalık gebelikte elbette bebeklerin cinsiyeti bellidir ancak ebeveynlerin öğrenmesi için bir süre daha beklenmesi gerekir. Bu süre de genellikle hamileliğin 16 – 20 haftaları arasıdır diyebiliriz.

13 Haftalık Gebelik Bebek Neye Benzer?

Bebeklerin ne kadar büyüdüğü konusunda bir fikir edinmeniz için yaklaşık bir limon büyüklüğüne eriştiklerini söyleyebiliriz. Artık yavaş yavaş insan görünümü almaya başlarlar ve aynı zamanda gelişimleri de büyük bir hızla devam eder. 13 haftalık hamilelikte bebeklerin kafası, vücudunun 173’ü oranındadır.

13 Haftalık Bebeğin Kalp Atışı Hissedilir Mi?

Gebeliğin 13. haftasında bebeklerin kalp atış hızının 1 dakikada 120 ile 160 arasında olduğunu belirtelim. Fakat bu kalp atışlarının anne adayı tarafından hissedilmesi mümkün olmaz. Sadece belirli durumlarda özel ultrason teknikleri ile kalp atışları kontrol edilebilir.

Bilginiz olsun –> 12 hafta gebelik

13 Haftalık Gebelikte Mide Bulantısı Normal Mi?

Mide bulantısı bazı anne adaylarını oldukça zorluyor. Bu nedenle bir an önce bulantı sürecinin geride kalmasını isteyebiliyorlar. Özellikle beslenme konusunu sıkıntıya sokan bir mide bulantısı yaşanıyor olması durumunda anne adayları için sabah saatleri zorlayıcı bir sürece dönüşüyor. Gebeliğin 12. haftasında çoğunlukla mide bulantısı sıkıntısı ortadan kalkar. Sadece bazı anne adaylarında bu süre biraz daha uzun olabilir ve hamileliğin 13. haftasını da kapsayabilir. Elbette bu durumda endişe edilmemelidir, mide bulantısının bir süre daha devam etmesi gayet normaldir.

13 Haftada Karın Büyür Mü?

Hamileliğin ilk 12 haftasında rahim leğen kemiklerinin içini dolduracak bir büyüme formu sergiler. Bu dönemden sonra ise karındaki büyüme dışa doğru olur. 13 haftalık gebelikte belirgin bir karın büyümesi gözlemlenmez. Ancak sonraki haftalarda artık karındaki büyümenin de daha belirgin olacağını söyleyebiliriz.

13 Haftada Düşük Olur Mu?

Bu dönemde gebelik kesesinin boş olması ya da bebeğin kalp atışının olmaması gibi nedenlerle düşük meydana gelebilir. Düşüklerin % 80’i gebeliğin ilk 13 haftası içerisinde meydana geldiğinden sıraladığımız nedenler daha erken dönemde de gebeliğin düşükle sonuçlanmasına yol açmış olur. Hamileliğin 13. haftası hakkında merak ettiğiniz soruları yorum bölümüne yazın.

İlginizi çekebilir –> 11 hafta gebelik