Çiftin Tıbbi Muayenesi

Tüp Bebek YöntemiTedavinin başında detaylı muayeneniz için randevunuz ayarlanacaktır. Genel sağlık kontrolünüz, jinekolojik muayeneniz tedavinizin başarısı ve sizin kendi sağlığınız için yapılacaktır. Daha önceden yaptırmış olduğunuz tüm test sonuçlarınızı, filmlerinizi, operasyon notlarınızı yanınızda getiriniz. Bu sonuçlarınız değerlendirilecek ve gereksiz testler yapılmayacaktır.

Tüm Sonuçlarınız ile Görüşme ve Tedaviye Başlamak İçin Zamanlamanın Yapılması

Tüm sonuçlarınız ve muayene bulgularınız ile birlikte doktorunuz ile ayrıntılı görüşmek için randevunuz ayarlanır ve randevu gününde karşılıklı olarak durum değerlendirilmesi yapılır. Kişiye özel tedavi seçenekleri tartışılır ve sizin için en uygun olan tedavi planlanır, tedaviye başlamak için zaman ayarlanır.
Tedavi hakkında geniş bilgi verilir. Doktorunuz ile tedavinizin her aşamasında sorunlarınızı ve isteklerinizi tartışabilirsiniz. Her zaman kolaylıkla ulaşacağınız telefon numaraları sizlere verilecektir.

 Yumurtalıkların Hormonal Olarak Kontrollü Şekilde Uyarılması

Fiziksel olarak, ilaç uygulamaları ve yapılan seri ultrasonografi takipleri çok ağrılı işlemler değildir. Kullanılan ilaçlar kısa süreli ve ciddi olmayan bazı yan etkilere yol açabilir. Bunun yanı sıra yumurta toplanması, embriyo transferi ve testis biyopsisi gibi daha özen ve planlama isteyen girişimler de sizlere uygulanacaktır.

Tedaviniz boyunca kendinizi emin, rahat, güvenli ve konforlu hissetmeniz için gerekli tüm organizasyonlar yapılmıştır. Yumurta uyarıcı tedavilerde değişik protokoller uygulanır. Deneyimli hekimlerimiz tarafından size uygun olan protokol seçilip tedaviniz başlatılacaktır.

Agonist Protokoller

1. Yumurtalık fonksiyonlarınızın GnRH analogları ile baskılanması.
Adetinizin 21. günü yumurtalık fonksiyonlarınızın baskılanması için tedaviye başlanır. Böylece vücutta geçici bir menopoz yaratılmış olur; buna bağlı olarak sıcak basması, ani terleme, huzursuzluk ve baş ağrısı görülebilir, ayrıca bu dönemde düzensiz kanamalar olabilir. Kullanılacak olan ilaçların tarifi detaylı olarak sizlere anlatılacaktır. İlaç uygulama eğitimi tarafımızdan verilir. Kişiye uygulatılarak öğretilir ve gerekli olan dokümanlar verilir.
2. FSH, LH gibi preparatlar ile yumurtalıklarınızın uyarılması.
Takip eden adetinizin ikinci veya üçüncü günü içerisinde merkezimiz yapılacak olan ultrasonografi sonucunda, eğer uygun ise yumurtalıklarınızı uyaracak olan hormon tedavisine başlanacaktır. Yapılan ultrasonografi ile yumurtalıklarınızda tedaviye engel olacak ya da başarı şansını düşürecek herhangi bir kistik yapı olup olmadığı incelenir. Ayrıca rahim yapısı da incelenir.

Kullandığınız GnRH analoğu Gonadotropinler dediğimiz ilaçlar başlanır. Bu ilaçların kullanım şekli ve dozları sizlere ayrıntılı şekilde anlatılacak ve kartlarınıza işlenerek verilecektir. İlaçlar, çok sayıda yumurta elde etmek amacıyla kullanılmakta olup, etkinlik ve güvenilirlikleri birbirine benzemektedir. Kullanılan ilaçların çoğu cilt altına yapılmaktadır. Cilt altına yapılmasının avantajı, enjeksiyonun hastanın kendisi ya da eşi tarafından yapılabilmesidir.
Yumurtalıklarınızın uyarılma süresi, kişiye göre değişmekle birlikte yaklaşık 12-16 gündür. Bu sırada tedaviye vereceğiniz cevap, hormonal (estradiol takibi) ve ultrasonografik (follikül takibi) olarak takip edilecektir. Yapılacak olan tetkiklerin sayısı vücudunuzun vereceği cevaba göre ayarlanacaktır. Doz değişimleriniz sizlere telefon ile bildirilecek ve görevli hemşire tarafından ayrıntılı olarak anlatılacaktır.

Ultrasonda yeterli sayıda ve büyüklükte follikül elde edildiğinde ve hormon seviyeniz yeterli düzeye ulaştığında, yumurta gelişiminin son aşamasını tamamlayabilmesi için hCG uygulaması yapılacaktır. hCG tarifi çok detaylı şekilde sizlere doktorlarımız veya görevli hemşireler tarafından anlatılacak olup, uygulamada herhangi bir hata, yumurta elde edilememesine neden olabilir. Yumurta toplama işlemi hakkında bilgi verilirken; sizden elde edilebilecek yumurta sayısı ve başarı şansı yeniden tartışılacaktır.

Antagonist Kullanımı

Son dönemde kullanıma giren, antagonist olarak adlandırdığımız preparatlar uygun olan hastalarımızın tedavisinde uygulanmaktadır. Antogonist tedavi şemasında Gonadotropin preparatları adetin üçüncü günü içerisinde başlanılmakta, follikül takibi ve hormon analizlerine göre belli gelişim evresinde günlük antagonist enjeksiyonları tedaviye eklenmektedir. Antagonist, yumurta toplama dönemi öncesi hCG uygulaması dönemine kadar verilmektedir. Antogonist tedavisi ile gelişen folliküllerden yumurtanın kendiliğinden atılmaması yani yumurta toplama işleminde toplanabilmesi hedeflenmektedir.

Yumurta Toplama İşlemi

hCG uygulamasından yaklaşık olarak 35.5 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılır. Size verilen saatte merkezimizde eşiniz ile birlikte bulunmanız gerekmektedir. Merkezimize geldiğinizde size ayrılan tek kişilik odalarımızda işlem öncesi hazırlanacaksınız, ameliyathane koşullarına uygun olarak giyindirileceksiniz.

Yumurta toplama işlemi çoğunlukla genel anestezi altında yapılmaktadır. Bu işlem için bir gece öncesi saat 24.00’dan sonra ağızdan hiçbir şey almayınız. Yumurta toplama işlemi vaginal ultrasonografi altında yumurtalıklara iğne ile girilerek yapılmaktadır. İşlem yaklaşık 15-20 dakika sürer. Yumurtalıklar içerisindeki folliküller tek tek dikkatle boşaltılır ve eş zamanlı olarak laboratuarda incelenerek yumurta sayı ve kapasitesi saptanır. İşlem sonunda sizlere bilgi verilir. İşlem bittikten sonra odanıza alınarak 1-2 saat dinlenmeniz sağlanacaktır. Bu konu ile ilgili olarak gereken tüm bilgileri ve anlatılanları dikkatli bir şekilde dinleyiniz ve yazılı materyalleri dikkatli okuyunuz.

Eşinizden Sperm Alınması

Kadına, HCG uygulama öncesinde cinsel yaşam konusunda herhangi bir sınırlama yoktur. Yumurta toplama işlemi öncesi, erkeklerin 3-5 günü geçmeyecek şekilde cinsel perhizini ayarlaması gerekmektedir. Bu günler size tedavi sırasında söylenecektir.
Yumurta toplama günü erkek, sabah (genellikle saat 8 e kadar) sperm örneğini laboratuara teslim eder. Sperm örneği teslim edildikten sonra erkek bir saat kadar hastanede beklemelidir; nadiren, gerek olur ise aynı gün ikinci sperm örneği istenebilir.
Bazı durumlarda aspirasyon veya biyopsi ile testislerden sperm alınması gerekli olabilir. Eğer normal semenden sperm elde edilemeyeceği önceden belirlenmiş ise (yani semende sperm görülemeyen vakalar ya da görülse de kalitesi ve hareketi olmayan vakalar) yumurta toplama günü öncesi ya da aynı günde merkezimizde birlikte çalıştığımız üroloji uzmanları tarafından iğne ya da biyopsi yolu ile testisten sperm elde edilmeye çalışılacaktır. En son teknoloji olarak, testis biyopsisi yapılırken haritalama yöntemi dediğimiz testisin çok iyi değerlendirilerek, çok sayıda biyopsiler mikroskop altında mikrocerrahi yöntem ile alınmaktadır (micro-TESE).

Sperm verme aşamaları

” Genital bölgeyi evde yıkadıktan sonra sabah androloji laboratuarına gelmeli.
” Kliniği gelmeden önce idrara sıkışık olun, klinikte ejakülat vermeden önce idrarınızı boşaltın ve böylece kanal temizlenmiş olur.
” İdrar yapma sonrası ellerini ve genital bölgeyi sabunla yıkayıp, görevli tarafından verilen havlu ile silmelidir.
” Mastürbasyon ile verilen sperm steril kutuya konmalıdır. Kutunun kapağı kapatılıp görevliye verilmelidir. Steril kutunun içine eliyle veya penisi ile dokunmamalıdır.
” Krem veya kayganlaştırıcı kullanılmamalıdır.
” Hastanede sperm veremiyorsa evde verip getirebilir. Ama 30-60 dakika içinde hastaneye getirmesi ve steril koşullara riayet etmesi şarttır. Transport sırasında ejakulat vücut ısısında veya oda sıcaklığında tutulmalıdır.

Azospermik Erkeklerde Sperm Arama Yöntemleri

Azospermi; yani ejakülatta sperm hücresinin olmadığı durumlarda, nedeni birtakım testler yapılarak araştırılır. Bu hastalara durumlarına göre,

MESA :Mikro cerrahi epididimal sperm aspirasyonu
PESA: Perkütan testiküler sperm aspirasyonu
TESA : Testiküler sperm aspirasyonu
TESE : Testiküler sperm extrasyonu
Micro-TESE: Mikroskop rehberliğinde TESE işlemlerinden biri uygulanıp sperm elde edilir.


Yumurta Toplama İşlemi Sonrası

Genellikle 1-2 saat istirahatten sonra hasta merkezimizden bilgilendirilerek ve eline yazılı bir talimat verilerek ayrılır. 24 saat evde istirahat etmesi istenir.
1. 24 saat içinde araba kullanmayınız ve gerekmedikçe işinize başlamayınız.
2. Hareket (egzersiz) kısıtlamalarınızı kendiniz belirleyiniz.
3. Yiyecek ve içeceklerde herhangi bir sınırlama yoktur; sigara ve alkol kullanmayınız.
4. Duş ya da banyo; 24 saatten sonra ılık suyla alabilirsiniz.
5. Cinsel ilişkide bulunmayınız.
6. Parasetomol [parol v.b] türevi ağrı kesici kullanabilirsiniz.
7. Crinone Jel (günde 1 kez-vaginal yoldan) ya da Progestan kapsülü (günde 3 kez 2 şer kapsül-vaginal yoldan) kullanmaya yumurta toplama işleminden bir gün sonra başlayacaksınız gebelik oluştuğu takdirde 10.gebelik haftasına kadar devam edilir.
Aşağıda belirtilen durumlardan herhangi birisi olur ise saatten bağımsız olarak size verilen acil numaradan doktorunuzu arayınız:
a. Ölçmekle 38 C’den yüksek ateş,
b. Aşırı vajinal kanama [bir miktar kanama olması normaldir].
c. Çok şiddetli ve devam eden ağrı [bir miktar ağrı olması normaldir],
d. Ardışık iki günde, bir kilodan fazla kilo alımı,
e. İşlemden 8-10 saat sonrasında ,artan ağrı ile birlikte idrar yapamama

Laboratuar Koşullarında Döllenme İşlemi

Tüp Bebek tedavisinde; yumurta toplama işlemi sonrası hazırlanan yumurta ile sperm; laboratuar koşullarında döllenme işlemine bırakılır. Klasik tüp bebek tekniğinde yumurta ve sperm özel şartlar altında bir araya getirilir. Laboratuarda kullanılan kültür sıvıları ve inkübatörler ile vücut ortamına en uygun doğal koşullar, hassas olarak ayarlanmaya çalışılır.
Diğer bir Tüp Bebek tekniği olan ICSI [miroenjeksiyon] tekniği de gün geçtikçe daha yaygın olarak uygulanmaya başlanmıştır. ICSI tekniğinde sperm direkt olarak yumurta içine enjekte edilmektedir. Merkezimizde rutin olan uygulama ICSI (mikro-enjeksiyon) dir. Her bir yumurta içerisine tek bir sperm özel bir mikroskop altında ve mikromanipulatör ile enjekte edilir. Döllenen yumurtanın gelişimi ile embriyo oluşur. Döllenme ve gelişen embriyolar hakkında sizlere ayrıntılı bilgiler verilecektir.
Ortalama olarak yumurta toplama işleminden 2–3 gün sonra (bazen 5. gün) en kaliteli embriyolar (2 veya 3 embryo) seçilerek anne rahmine transfer edilir.

Embriyo transferi gününde merkezimize geleceğiniz saat, embriyologumuz tarafından size telefonla bildirilecektir. Transfer öncesi embriyo sayı ve kaliteleri hakkında yeniden bilgi ve transfer edilecek embriyo sayısı belirtilmektedir.
Embriyo transferi kısa bir işlemdir. Ağrısız ve risksiz bir işlem olması nedeni ile anestezi gerektirmemektedir. Fakat istediğiniz takdirde işlem anestezi altında da uygulanabilir. Eşiniz transfer sırasında sizinle birlikte olabilir.
Transfer işlemi sırasında pelvik muayenede olduğu gibi vajene yerleştirilen spekulum yardımı ile rahim ağzı rahat bir şekilde görüntülenir,vajen temizliği yapılır ve özel kateterler yardımı ile embriyolar transfer edilir.

Embriyo transferi sonrasında yaklaşık olarak 1,5 veya 2 saat (bilimsel olarak 30 dk.-1 saatten fazla dinlenmenin herhangi bir yararı gösterilmemiştir fakat daha uzun süreli dinlenmeniz sağlanmaktadır) dinlendikten sonra evinize dönebilirsiniz. Gebelik testi sonucunuz çıkıncaya dek:

” Cinsel ilişkide bulunmayınız
” Embriyo transferinden sonra 2 gün sonra ayakta ılık suyla banyo yapabilirsiniz,
” Sauna vb. yerlere gitmeyiniz,
” Ağır sporlardan kaçınınız,
” Kabızlığı önleyici şekilde beslenmenizi ayarlayınız,
” Bu dönem içerisinde kullanmak zorunda olduğunuz herhangi bir ilaç olursa daha önceden bizimle bağlantı kurunuz,
” 1-2 gün süre ile adet sancısına benzer bel ve kasık ağrısı, az miktarda kanamanız olabilir, endişelenmeyiniz,
” Karında aşırı şişkinlik, nefes almada zorluk, bulantı-kusma, idrar miktarınızda azalma olursa merkezimize haber veriniz.
” Uzun yolculuğa ancak embriyo transferinden 2-3 gün sonra çıkabilirsiniz.
” Mümkün olduğu kadar yatak istirahatı yapınız.
” Tuvalet ve yemek ihtiyacınız için kalkabilirsiniz.

Gebeliğin Kontrolü

Embriyo transferi sonrası gebelik testi alınana dek geçen süre çiftler için oldukça zor ve heyecanlı bir dönemdir.Transferden sonraki 8, 10 ve 12. günlerde kanda E2 (Estradiol) ve P4 (Progesteron) seviyelerine bakılmaktadır. 12. günde ilave olarak kanda gebelik testi (?-hCG) istenir. Test sonuçlarınız doktorlarımız tarafından sizlere bildirilecektir. Gebelik testi vermeden önce vajinal kanamanız başlasa dahi günü gelince mutlaka test için kanınızı veriniz ve merkezimiz ile bağlantı kurunuz çünkü kanamanız sandığınızın aksine dış gebelik ya da düşük tehdidi nedeni ile de olabilir.