Hamilelikte seyahat etmek konusunda anne adayları her daim tedirginlik yaşayabiliyor. Yolculuk yapmanın bebekleri için sorun teşkil edebileceği düşüncesi her gebelik için doğru değildir. Elbette kimi zaman çeşitli riskler ortaya çıktığından doktorunuz gebelik boyunca yolculuk yapmanızı önermeyebilir.

Ancak sağlıklı gebeliklerde böyle bir durumun söz konusu olmadığını, hamileliğin belirli zamanları dışında rahatlıkla seyahat edilebileceğini belirtmek gerekiyor. Bazı hususların göz önünde bulundurulması durumunda anne adayları gayet konforlu bir yolculuk süreci geçirebilir. Uçakla ya da trenle seyahat sırasında dikkat edilmesi gerekenleri de sizlere aktaracağız. Ancak öncesinde bu konuyu daha detaylı bir şekilde alalım.

Hamilelikte Seyahat Güvenli Midir?

Elbette hamilelikte seyahat etmek konusunda doktorunuz herhangi bir yasak getirmediyse hiçbir endişeye kapılmamalısınız. Gebelik döneminde de seyahatin son derece güvenli olduğunu belirtebiliriz. Bu noktada önemli olan anne adaylarının yolculuk konusunda öncelikle kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına danışmalarıdır.

Bununa birlikte gebeliğe bağlı olarak basit sıkıntılar yaşanabileceğini de belirtmemiz gerekiyor. Örneğin uzun süreli yolculuklarda oturma pozisyonunda uzun süre kalmaya bağlı olarak bacaklarda ya da ayaklarda ödem olabilir. Mide bulantısı ve kusma gibi şikayetler de ortaya çıkabilir. Ancak bunlar gebeliğin her döneminde yaşanan sorunlar da değildir. Sadece anne adaylarının bazı durumlarda acil tıbbi yardım alması gerektiğini de bilmesi gerekiyor. Hangi durumlarda tıbbi yardıma ihtiyaç olduğu sorusunu kısa bir liste ile aktarabiliriz:

  • Anne adayının suyunun gelmesi
  • Vajinal kanama başlaması
  • Alt karın bölgesinde şiddetli ağrı olması
  • Pelvik bölgede ağrı olması
  • Rahimde kasılmaların başlaması
  • Yüzde ve elde belirgin ve hızlı şişmelerin olması
  • Gözlerde kırmızı noktalar olması
  • Çeşitli görme bozuklukları yaşanması

Bu gibi durumlarda zaman kaybetmeden doktorunuza ulaşabilir ya da tıbbi yardım almak için en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz.

Hamilelikte Yolculuk İçin En Uygun Zaman

Anne adayları hamilelikte seyahat etmek için en uygun zaman diliminin hangisi olduğunu merak edebiliyor. Bebek dünyaya gelmeden önce kısa bir tatil planlaması da yapılabiliyor. Öncelikle rutin gebelik kontrollerinin asla aksatılmaması gerektiğinin altını çizelim. Yola çıkacağınız ve dönüşe geçeceğiniz tarihleri kontrolleri aksatmayacak şekilde belirlemenizde fayda olacaktır.

Gebelik döneminde seyahat için en doğru zaman dilimi ise 14. hafta ile 28. hafta arasıdır. Nedeni ise bu dönemde anne adaylarının hamileliğe bağlı şikayetlerinin çok daha az olmasıdır. Bu nedenle kendilerini daha iyi ve yolculuk için de daha güçlü hissedebilirler. Haliyle seyahatlerinin de daha konforlu bir süreç eşliğinde tamamlanması mümkün olabilir.

Yolculuğu sıkıntıya sokabilecek olan mide bulantıları, kusma şikayetleri genellikle hamileliğin 14. haftasından önce meydana geliyor. Artık anne karnındaki bebek büyüdüğünde ise mesaneye baskı yapıyor ve gebeliğin son haftalarında anne adayları sık sık idrara çıkma isteği duyuyor. Bu durum seyahat konforunu sekteye uğratabiliyor. İşte bu nedenle yolculuk için ideal döneminde gebeliğin 14 – 28 haftaları arası olduğunu söyleyebiliriz. Ancak elbette doktorunuzun onaylaması durumunda daha erken ya da daha geç dönemde de seyahat edebilirsiniz.

Bilgin olsun –> https://www.saithalil.com/hamilelikte-ilac-kullanimi/

Araba İle Yolculuk Önerileri

Araba yolculuklarının olabildiğince kısa tutulmasında fayda olacaktır. Uzun süre araba yolculuğu yapmak anne adaylarında bel ağrısı, bacak ve ayak ağrılarına neden olabiliyor. Bu nedenle araba yolculuklarında maksimum 2 saatte 1 mola verilmesi ve anne adayının yaklaşık 15 – 20 dakika yürümesi rahatlatıcı olacaktır. Emniyet kemeri ise kesinlikle takılmalıdır.

Anne adayları emniyet kemerinden rahatsızlık duyabiliyor ve bunu önlemek için kemerin karnın alt kısmından ve kalçanın üzerinden geçirilmesi gerekir. Araba yolculuklarında bacaklarınızı sürekli katlanmış halde tutmayın. Kimi zaman uzatabilir ve kan akışının rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Gaz yapan gıdaları tüketmemeye özen gösterin.

Uçak İle Yolculuk Önerileri

Uçak yolculukları hamilelikte seyahat etmek konusunda anne adaylarını en çok endişelendiren husus olabiliyor. Gebeliğin 36. haftasına kadar uçak ile yolculuk yapılmasında doktorunuzun da onay vermesi durumunda bir sakınca olmaz. Ancak bu dönemden sonra uçak seyahatlerinden kaçının. Zira bazı yurt içi uçuş firmalarının bilet satın almanız için öncelikle doktor raporu talep ettiklerini de hatırlatalım.

Doktorunuzdan seyahat etmenizde bir sakınca olmadığına dair rapor almanız gerekiyor. Yurt dışına seyahat etmek istediğinizde ise daha farklı kaideler ile karşılaşabilirsiniz. Bazı firmalar hamileliğin 28. haftasından sonra uçakla seyahat etmenize izin vermez ve bilet satın alamazsınız. Uçakla yolculuk yapmak istediğinizde koridor tarafından bilet satın almaya çalışın. Bu sayede tuvalete rahatlıkla gidip gelebilir ve uzun uçuşlarda koridorda kısa yürüyüşler yapabilirsiniz. Bu sizi rahatlatacaktır.

İlginizi çekebilir –> https://www.saithalil.com/rus-takvimi-cinsiyet-hesaplama/

Gemi İle Yolculuk Önerileri

Gemi yolculuklarında anne adaylarını en çok zorlayan husus mide bulantısı oluyor. Aynı zamanda kusma şikayeti de olabiliyor. Sıklıkla gemi yolculuğu yapan ve hiçbir şikayeti olmayan kişiler bile gebeliğe bağlı olarak bulantı ve kusma yaşayabilir. Gemi yolculuğu yapacak olan anne adayları gemide doktor ve hemşire bulunduğundan emin olmalıdır.

Yola çıkmadan önce doktorunuza danışabilir ve mide bulantısı durumunda kullanabileceğiniz bir ilaç reçete etmesini talep edebilirsiniz. Bu arada gemi seyahatlerinde nörovirüs enfeksiyonu riski bulunabiliyor ve bu virüs bulantı ve kusma şikayetinin 2 güne kadar uzamasına yol açabiliyor. Virüsten korunmak için temiz su tüketmeli ve ellerinizi de sıklıkla yıkamalısınız.

Tren İle Yolculuk Önerileri

Tren seyahatleri anne adayları için en konforlu seçenek olabiliyor. Çünkü trende rahatlıkla yürüyüş yapabilirsiniz. Elbette mide bulantısı ve kusma tren yolculuklarında da yaşayabileceğiniz sıkıntılardır. Ancak çok daha minimum düzeyde yaşayacağınızı söyleyebiliriz. Şayet mümkünse yataklı vagondan bilet almaya özen gösterin. Böylece dilediğiniz zaman uzanarak dinlenme şansınız da olur.

Merak edenler için –> https://www.saithalil.com/gebelikte-bitki-caylari/

Yolculuk Sırasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Anne adayları hamilelikte seyahat etmek konusunda aşağıdaki hususlara dikkat etmelidir:

  • Tuvalete çıkma ihtiyacını azaltmak için su tüketiminizi sınırlandırmayın. Günlük su ihtiyacınızı mutlaka karşılamalısınız.
  • Yüksek oranda karbonhidrat içeren, ağır ve gaz yapan yiyecekler tüketmemeye özen gösterin.
  • Yüksek topuklu ayakkabılar yerine rahat ayakkabılar giymeyi tercih edin.
  • Yanınıza mutlaka tatlı ve tuzlu atıştırmalıklar alın. Tuzlu atıştırmalıklar mide bulantısına da iyi gelebilir.
  • Yurt dışına seyahat edecekseniz, gittiğiniz bölgede suyun temizliğinden emin olamazsanız suyu 1 dakika boyunca kaynatın. Sonrasında soğutup içebilirsiniz.
  • Doktorunuzun reçete ettiği ilaçlar varsa bu ilaçları seyahatiniz boyunca aksatmadan almaya özen gösterin.

30 Haftalık Hamilelikte Seyahat Etmek

Gebeliğin 30. haftasında seyahat etmenizde bir sakınca olmaz. Ancak elbette öncesinde gebelik takibinizi yapan doktorunuza danışmalısınız.

Hamilelikte Seyahat Ne Zaman Yasak?

Bazı riskli durumlarda hamilelikte seyahat etmek sakıncalı olabiliyor. Bunlar arasında en yaygın görülenler preeklampsi, erken membran rüptürü durumudur. Çoğul gebeliklerde de genellikle seyahat etmek sakıncalı olabiliyor ve dolayısıyla doktorunuz yolculuk yapmanızı yasaklayabilir. Zira çoğul gebeliklerde anne adayları da yolculuk esnasında yoğun sıkıntılar yaşayabiliyor.

Anne adayının düşük yapma ihtimalinin bulunması ya da gebeliğe bağlı farklı komplikasyon risklerinin mevcudiyeti durumunda da seyahat etmek yasaklanabilir. Doğuma kısa bir süre kaldığında erken doğum riski göz önünde bulundurulabilir ve dolayısıyla seyahat yasağı getirilebilir. Konuya dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Öneriyoruz –> https://www.saithalil.com/riskli-gebelik-perinatoloji/