Riskli gebelik sınıflandırmasının son derece geniş bir hasta grubunu kapsadığını belirtebiliriz. Anne adayının ya da bebeğin sağlık durumuyla ilgili mevcut olan bir semptom gebeliğin riskli olarak değerlendirilmesine sebebiyet verebilir. Bu durumda gebelik takibinin çok daha titiz bir şekilde yapılması gerekir. Riskli gebeliklerin izlenmesi, çeşitli önlemlerin alınması ve mümkün olan sorunların tedavi edilmesi sayesinde son 20 yıl içerisinde hem anne hem de bebek ölümlerinin ciddi düzeyde azaltıldığını söyleyebiliriz.

Riskli Gebelik Nedir?

Gebelik ile başlayan ve doğuma kadar devam eden sürecin her anne adayı için aynı olmadığını belirtmek gerekiyor. Anne adayına ya da bebeğe dair normal dışı bir durum ortaya çıktığında bu tablo riskli gebelik olarak adlandırılır. Kimi zaman gebelik öncesinde ortaya çıkan sorunlar kimi zaman da gebelikle birlikte gelişen problemler anne adaylarının bu sınıfta değerlendirilmesini beraberinde getirebiliyor. Tıp teknolojisindeki gelişmeler sayesinde artık risklerin % 90 gibi yüksek bir oranda tespit edilebildiğini söyleyebiliriz. Elbette tüm riskleri ortadan kaldırmak mümkün olamaz. Ancak çoğu için riskli gebelik kapsamında çeşitli önlemler alınması mümkün olabiliyor.

Diğer makalemize göz atın.
Tıkla –> Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler

Hangi Durumlar Riskli Gebelik Olarak Adlandırılır?

Öncelikle riskli gebelik durumundan söz etmek için mutlaka anne adayı ile ilgili bazı sorunların olması gerekmiyor. Anne karnındaki bebeğe dair bazı sorunların da gebeliği riskli kıldığını söyleyebiliriz.

Anne adayına bağlı olarak ortaya çıkan riskler

  • Yaşın ilerlemiş olması
  • 18 yaş altı hamilelik
  • Alkol, tütün ürünleri ve uyuşturucu madde kullanımı
  • Bazı ilaçların zorunlu olarak alınması
  • Çok zayıflık ya da çok şişmanlık
  • Daha önce sıklıkla düşük, ölü doğum ya da erken doğum hikayesinin olması
  • Önceki gebelikte bebekte anomali ya da sakatlık olması
  • Genetik hastalıklar
  • Gebelik şekeri
  • Akraba evliliği
  • Bağışıklık sistemi hastalıkları
  • Zamanı gelmesine karşın doğumun başlamaması
  • Bebeğin suyunun erken gelmesi
  • Vajinal kanama
  • Pıhtılaşma sorunları
  • Şeker hastalığı
  • Enfeksiyon
  • HIV ya da AIDS
  • Yüksek tansiyon

Bebeğe bağlı olarak ortaya çıkan riskli gebelik durumları

  • Gelişimin yavaş olması
  • Boy ve kilonun idealden daha fazla olması
  • Kan uyuşmazlığı
  • Çoğul gebelik
  • Bebeğin sıvısının az olması
  • Bebekte fetal anomali olması
  • Plasentanın doğum kanalını kapatması
  • Fetusta kist oluşumu

Tüm bunlar yaygın görülen riskli gebelik durumlarıdır. Aynı zamanda anne adayında ya da bebekte spesifik bazı sorunların mevcut olması durumunda da riskli gebelikten söz edilebilir ve bu anne adaylarının da özel olarak takip edilmesine ihtiyaç duyulabilir.

Perinatoloji Nedir?

Perinatoloji hamileliğin başlangıcından itibaren doğumdan sonraki 4 haftayı kapsayacak şekilde riskli gebelik kategorisinde olan anne adaylarının ve bebeklerin sağlık durumunu, gebelik takibini yapan birimdir. Jinekolojik onkolojinin bir yan dalı olan bu birim Sağlık Bakanlığı’nın 2009 yılında yayımladığı genelgeyle ülkemizde bir yan dal olarak hizmet vermeye başladı.

Maternal Fetal Tıp olarak adlandırılan bu birim, gebelikte ortaya çıkabilecek olan çeşitli komplikasyonları da kapsıyor. Anne adayı ve bebeklerin riskli gebelik durumunda sağlıklarının iyileştirilmesi için çeşitli ileri tetkikler de yapılabiliyor. Aynı zamanda ölü doğumun önlenmesi ve kürtaj yapılmasına gerek kalmaması için bebeğin sağlığında bazı iyileştirmeler yapılması gibi konularda da hizmet sunuluyor.

Önerdiğimiz makalemiz.
Tıkla –> Hamilelikte vajina ağrısı

Perinatoloji Bölümünde Hangi Tetkik ve Tahliller Yapılır?

Sadece riskli gebelik durumunda yapılan bazı testler ile rutin testlerin gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.

Erken Gebelik Ultrasonu

Gebeliğin 6. haftası ila 11. haftası arasında yapılır. Ultrason ile dış gebelik mevcudiyetine, erken dönem anomalilerine, gebelik sayısına bakılır ve riskli gebelik için gerçek gebelik haftası hesaplanır.

Ense Kalınlığı Tarama Testi

Gebeliğin 11. haftası ila 14. haftası arasında yapılan ense kalınlığı tarama testi ile anne karnındaki bebekte kromozomal ve yapısal bozukluk olup olmadığına bakılır.

Ense kalınlığı ile ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki linkten göz atabilirsiniz.
Tıkla –> Ense kalınlığı testi

İleri Düzey Ultrason

İkinci düzey ultrason olarak da adlandırılan bu görüntüleme ile bebekte fetal kalp incelemesi gerçekleştirilir. Bu test gebeliğin 18. haftası ila 23. haftası arasında yapılıyor. Bebeğin tüm vücudunun anatomik açıdan incelenmesini sağlayan ultrason, plasenta incelemesine de olanak tanıyor.

Detaylı ultrason ile ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki makalemize göz atabilirsiniz.
Tıkla –> Detaylı ultrason

3 ve 4 Boyutlu Ultrason

Gebeliğin ilk aylarından itibaren her 3 aylık döneminde yapılan bu görüntüleme sayesinde bebeğin davranış özellikleri de görülebiliyor.

Amniyosentez

Bebeğin kromozom yapısının daha net bir şekilde değerlendirilmesi için riskli gebelik durumunda gerçekleştirilen bir testtir. Bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan az miktarda alınması ile yapılır.

Koryon Villüs Örneklemesi

Bebeğin eşinden yani plasentadan örnek alınması yoluyla yapılan bu test yine kromozomal anomalileri tespit etmek amacıyla gerçekleştiriliyor. Gebeliğin 11. haftası ila 14. haftası arasında yapılan test yüksek oranda başarı sunan testlerden biridir.

Kordosentez

Anne karnındaki bebeğin genetik bir sorununun olup olmadığını, enfeksiyona maruz kalıp kalmadığını tespit etmek amacıyla uygulanıyor. Hamileliğin 16. haftası ya da 18. haftası bitince uygulanan kordosentez, sonucu hızlı şekilde ulaşmayı sağlar.

Embriyo Redüksiyon

Çok ender durumlarda gerçekleştirilen bu işlem üçüz ve üstü olan çoğul gebeliklerde tercih ediliyor. Özel bir ilaç yardımı ile bebeğin kalp atımı durduruluyor ve böylelikle gelişimi de engelleniyor.

Tüm bu testlerin yanı sıra ihtiyaç duyulması halinde daha farklı tetkikler de gerçekleştirilebilir. Hangi testin yapılacağı konusunda riskli gebelik takibini yapan hekimlerin elde ettikleri bulgular da belirleyici bir unsur oluyor.

Riskli Gebelikte Yapılması Gerekenler Nelerdir?

riskli gebelikte yapilmasi gerekenler neledir

Günümüzde bir gebeliğin riskli gebelik olarak değerlendirilmesi için pek çok farklı unsur bulunuyor. Böyle bir durumda yapılması gereken en önemli şey, doktorların önerilerini ve uyarılarını dikkate almak ve harfiyen uygulamaktır. Böylelikle anne adayları risklerin düşürülmesi için gebelik takibini yapan hekimlere büyük oranda yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra stresten uzak durmak da önem taşıyan unsurlar arasında yer alıyor. Gebeliğin riskli olması, söz konusu riskin kesinlikle gerçekleşeceği anlamına gelmiyor. Gebelikte stres ve gerginlik yeni riskler doğurduğu için anne adaylarının bu süreçte stresten uzak durmaları ve endişeye kapılmamaları çok daha doğru olacaktır. Sağlıklı ve düzenli beslenme önemli faktörlerden bir diğeridir. Sizden yaptırmanız istenen tüm tetkikleri, belirtilen süreyi geçirmeyen yaptırmaya özen göstermeniz de büyük önem taşıyor.

Şu makalemize de göz atın deriz.
Tıkla –> Bebeğin kalp atışları

Riskli Gebelikte Cinsellik Nasıl Olmalı?

Öncelikle riskli gebelik durumunda cinsel ilişkinin her anne adayı için yasak olduğundan söz edemeyiz. Gebeliği riskli kılan unsurlara bağlı olarak cinsel ilişkide bir sakınca olmayabileceği gibi doğuma kadar cinsel perhiz uygulanması da istenebilir. Düşük ve erken doğum riskinin mevcut olması halinde cinsel ilişkiden kaçınmak gerekiyor. Aynı zamanda plasentanın doğum kanalını tıkadığı durumlarda da cinsel ilişki kanama başlamasına neden olabilir ve bu nedene cinsel ilişkiye girilmesinde sakınca bulunuyor.

Ancak bebekte anomali olması ya da anne adayında diyabet olması gibi nedenlerden kaynaklı olarak riskli gebelik söz konusuysa bu durumda cinsel ilişkiye girilmesinde herhangi bir sakınca bulunmayacaktır. Bu konuda en sağlıklı bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz. gebelik takibini yapan doktorunuza rahatlıkla cinsel ilişki yasağının olup olmadığı konusunda danışabilirsiniz.

 

Konu ile alakalı dış kaynaklar:
https://www.gebelik.org/tr/tibbi-bilgiler-normal-disi-durumlar-riskli-gebelik-nedir.html

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]