Gebelikte bitki çayları asla gelişigüzel tüketilmemelidir. Hamilelik döneminde kimi zaman rahatlamak, kimi zaman daha kolay uykuya dalmak gibi amaçlarla anne adayları bitki çaylarına yönelebiliyor. Ancak bu çayların tüketimine maksimum düzeyde dikkat edilmelidir. Çünkü bitkiler içerisindeki maddelerden kaynaklı olarak gebelik döneminde istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Özellikle aşırı düzeyde tüketilmesi durumunda ciddi sıkıntılar doğabilir. Anne adaylarının en sık tükettiği bitki çaylarının başında kekik çayı ve papatya çayı geliyor. Bunların hamilelik döneminde tüketilmesinin zararlı olup olmadığı konusunu tüm detayları ile ele alacağız. Ancak öncesinde gebelik ve bitki çaylarının içilmesi konusunu daha geniş kapsamlı olarak ele alalım.

Gebelikte Bitki Çayları Zararlı mı?

Bitki çayları halk arasında son derece masum olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle tüketimine hatta tüketilen miktara bile dikkat edilmediğini söyleyebiliriz. Ancak bitki çaylarının tümü dikkatli bir şekilde tüketilmesi gereken ürünlerdir. Özellikle gebelikte bitki çayları tüketimi konusunda çok daha hassas olmak gerekiyor. Nedeni ise bitki çaylarında çeşitli etken maddelerin bulunuyor olmasıdır. Ne kadar çok bitki çayı tüketilirse vücuda giren etken maddelerin oranı da o kadar artar ve haliyle hiç beklenmedik sonuçlarla karşılaşılabilir.

İlaçlarda da bazı etken maddeler bulunur. Ancak ilaçlarda dozaja bağlı olarak içerisindeki etken maddenin oranı bilinir ve kontrollü bir şekilde vücuda etken maddelerin girmesi sağlanır. Oysa bitki çaylarında böyle bir durum söz konusu olamıyor. Aşırı miktarda tüketim ise zararların ortaya çıkmasına sebebiyet verebiliyor. Elbette tüm bitki çaylarının zararlı olduğunu belirtmiyoruz. Burada önemli olan hangi bitki çaylarının ne oranda tüketilmesi gerektiğidir. Bazı bitki çaylarının birden fazla etken madde içeriyor olması da bu ürünlerin tüketimine dikkat edilmesi gerektiğinin bir diğer nedenidir.

Bitki çeşitleri çok eski dönemlerden bu yana tedavi amaçlı olarak da kullanılıyor. Bilinçsiz ve aşırı tüketimi durumunda rahatsızlıkların tedavisinden ziyade farklı hastalıklara yol açabileceklerini unutmamak gerekiyor. Hamilelik döneminde tüketilen her gıda plasenta aracılığı ile bebeğe de ulaşır. Bu durum bitki çaylarında etken maddeler için de geçerlidir.

Bilgin olsun –> https://www.saithalil.com/prolaktin-yuksekligi/

Düşüğe Neden Olabilecek Bitki Çayları Var mıdır?

Hamilelik döneminde bazı bitki çaylarının aşırı tüketimi düşük yapmaya neden olabilir. Bu noktada en kritik olanı adaçayıdır. Tüm bitki çayları arasında en sık tüketilenlerden biri olan adaçayının içerisinde ‘thujone’ olarak adlandırılan bir bileşen mevcut. Bu madde adaçayının aşırı düzeyde tüketilmesi halinde düşüğe neden olma olasılığı bulunuyor. Bu noktada önemli bir araştırma sonucundan da söz etmek gerekir. Amerikan Gebelik Derneği tarafından adaçayı ve etkileri üzerine yapılan bu araştırmaya göre bu bitki çayının fazla tüketimi hamilelik döneminde yüksek tansiyon sorununa da yol açabiliyor.

Rahimde uyarıcı bir etkiye yol açması nedeniyle kritik olan diğer bitki çaylarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Akdiken
  • Cezayir menekşesi
  • Kekik
  • Mazı
  • Meyan kökü
  • Ökse otu
  • Pelin otu
  • Rezene
  • Sinemaki
  • Yarpuz

Bu bitki çaylarının gebelik döneminde tüketilmesi ise önerilmiyor. Çünkü rahimde uyarıcı bir etkiye neden olduğundan kasılmaların erken dönemde başlamasına yol açabilir. Aşırı tüketimi durumunda düşük ya da erken doğum gibi istenmeyen tablolar ortaya çıkabilir. Önemli bir detayın daha altını çizelim. Söz konusu bitkilerin tüketilmesi durumunda gebelik mutlaka düşükle sonuçlanacak şeklinde bir kaide yok. İstenmeyen gebelikleri sonlandırmak için bitki çaylarından fayda beklemek yerine kürtaj için randevu alınması çok daha akılcı bir seçim olacaktır.

Gribe Karşı Bitki Çayları Nelerdir?

Hamilelik döneminde ilaç kullanımı çeşitli sorunlara neden olabildiğinden grip ya da soğuk algınlığı gibi mevsimsel rahatsızlıklar durumunda anne adayları rotasını bitki çaylarına çeviriyor. Elbette grip karşısında rahatlatıcı etkisi olan bitki çayları mevcut ancak gebelikte bitki çayları kullanımının sakıncaları göz önünde bulundurulmalı ve bu çaylar asla aşırı miktarda tüketilmemelidir.

Doktorunuza danışmanız gerektiğinin de altını çizmekte fayda var. Gribe karşı etkili olabilen çay çeşitleri arasında en sık tüketilenler ıhlamur ve nane çayıdır. Aynı zamanda zerdeçal, ekinezya, zencefil, limon çayı ve yeşil çay da rahatlatıcı bir etkide bulunabiliyor. Mevsimsel rahatsızlıklar yaşadığınızda da doktorunuza danışabilirsiniz. Örneğin grip aşısı gebeliğin çok daha rahat geçirilmesini sağlayabilir. Doktorunuzdan bu konuda bilgi alabilirsiniz.

İlgini çekebilir –> https://www.saithalil.com/gebelikte-asi/

Hamilelikte Bitki Çayı Tüketimine Dikkat Edilmeli!

Tüm anne adaylarının gebelikte bitki çayları tüketimi konusunda bilmesi ve dikkat etmesi gereken unsurları hemen sıralayalım:

  • Hangi bitki çayı olursa olsun çok uzun süre demlenerek tüketilmemelidir
  • Bitki çaylarını çok sık ve aşırı miktarda tüketmekten kaçınmalısınız
  • Demlenen bitki çayının bekletilmesi doğru değildir, demlendikten sonra hemen tüketilmelidir
  • Bitkileri tekrar demlemek sakıncalıdır, her bir bitki çayı bir kez demlenmelidir
  • Bitki çeşitlerini karıştırmak ve bir arada demlemek doğru değil
  • Bitki çaylarının kür şeklinde kullanımından kaçınmalısınız
  • Aç karnına bitki çayı içmek midede rahatsızlıklara yol açabilir
  • Hiçbir bitki çayını uzun süre kaynatmamalısınız
  • Hangi bitki çaylarını ne oranda tüketebileceğiniz konusunda mutlaka doktorunuza danışmalısınız

Kekik Çayı Düşüğe Neden Olur mu?

Kekik çayı içerisinde bulunan etken maddeler nedeniyle gebelik döneminde uzak durulması gereken çay çeşitleri arasında yer alıyor. Yapılan bazı araştırmalar günde 2 fincan kekik çayının düzenli olarak tüketilmesi durumunda gebeliğin son bulabileceğini ortaya koyuyor. Bu nedenle gebelikte bitki çayları konusunda tüm anne adaylarının bilmesi gereken faktörlerden biri de kekik çayının sakıncalarıdır.

Gebeliğin herhangi bir döneminde kanamaya yol açabilmesi riski ve erken doğum riski gibi göz ardı edilmemesi gereken riskleri unutmayın. Fesleğen ve keten tohumu çayı çeşitleri de zararlı olabiliyor ve bu çayları da tüketmeniz tavsiye edilmiyor. Bu riskler gebeliğin her dönemi için geçerlidir.

Hamilelikte Papatya Çayının Zararı Var mıdır?

Hamilelik döneminde uzak durmanız gereken çay çeşitleri arasında papatya çayı da bulunuyor. Çünkü papatya çayının içerisinde bulunan etken maddeler kasların gevşemesine neden olabilir. Bu çayın rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi de içerisindeki bu maddeden kaynaklanıyor. Kaslarda gevşeme olması ise erken doğum ya da düşük gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

Özellikle papatya çayında bulunan uçucu yağın, rezin ile fenolik bileşiklerin kaslar üzerinde ciddi düzeyde etkili olduğunu unutmamak lazım. Bu bileşikler kan sulandırıcı ilaçlar ile etkileşime girebiliyor ve aynı zamanda kanama riskini artırma riski de bulunuyor. Bununla birlikte papatya çayının gebelikte ne gibi etkilerinin olduğuna dair yeterli oranda araştırma yapılmadığını da unutmamak gerekir.

Gebelikte Hangi Bitki Çayları Tavsiye Edilir?

Öncelikle gebelikte bitki çayları tüketiminin çok sınırlı olması gerektiğini ve hangi bitki çaylarını içebileceğiniz konusunda doktorunuza mutlaka danışmanız gerektiğini hatırlatalım. Anne adaylarının genel sağlık durumu, kan değerleri gibi çeşitli unsurlara bağlı olarak bazı bitki çaylarının tüketimi sakıncalı olabilir. Sadece günde 1 fincanı geçmemek kaydıyla ve yoğun bir demleme yapılmadan ıhlamur çayı içilebilir. Yine günde 1 fincan ve açık olması kaydıyla melisa çayı içilmesi de söz konusu olabilir. Bu konuda doktorunuzdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Öneriyoruz –> https://www.saithalil.com/riskli-gebelik-perinatoloji/