Günümüzde kısırlık problemine karşın etkin olan çok sayıda ilacın geliştirildiğini söyleyebiliriz. Çok sayıda farklı çalışma neticesinde formüle edilen bu ilaçlardan bazıları tüp bebek tedavisinde de kullanılıyor. Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların en temel amacı ise yumurtalıklarda ideal sayıda ve ideal büyüklükte folikül elde edilmesidir. Bu sayede hamilelik oranlarının artması ve tüp bebek tedavisinde başarı elde edilmesi hedefleniyor.

Elbette ideal oranda ve büyüklükte folikül elde edilmesi, uygulanan yardımcı üreme tekniklerinin başarılı olma olasılığını da güçlendiriyor. Bilindiği gibi tüp bebek tedavisinin başarısında yumurta sayısı son derece önemlidir. Yumurtalıkların uyarılması için de hormon içerikli olan bazı ilaçların kullanımına ihtiyaç duyulabiliyor. Genel olarak tüp bebek tedavisinde hangi ilaçların kullanıldığını şu şekilde listeleyebiliriz:

Human Menopozal Gonadotropinler (HMG)

hmg nedir

Kısaca HMG olarak adlandırılan bu ilacın menopoz döneminde olan kadınların idrarından saflaştırılarak elde edildiğini söyleyebiliriz. İçerisinde ise FSH ile LH hormonları bulunuyor. Tüp bebek tedavisinde bu ilacın kullanılmasının amacı yumurtalıkların uyarılmasını sağlamaktır. Bu sayede yumurta üretimi de tetiklenmiş olur ve ideal sayıda yumurta elde edilmesi amacına ulaşılır. Her gün deri altı enjeksiyon yöntemi ile kullanılan bir ilaç olduğunu söyleyebiliriz.

Uriner FSH

Bu ilacın da HMG gibi menopoz döneminde olan kadınların idrarının saflaştırılması ile elde edildiğini söyleyebiliriz. Ancak HMG ilacından farklı olarak Uriner FSH sadece FSH hormonu içeriyor. İlacın kullanılmasındaki amaç ise aynıdır. Yumurtalıkların uyarılmasını sağlar ve her gün düzenli olarak deri altı iğne enjeksiyonu şeklinde kullanılması gerekir.

Rekombinant FSH

% 100 saf ilaçlar olan Rekombinant FSH laboratuvarda özel olarak formüle ediliyor. Bu ilaçlar rahimde yumurtalıkların uyarılmasını destekler. Tüp bebek tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılan ilaçlardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Pek çok ilaç gibi deri altına enjeksiyon yapılması şeklinde kullanılır. Son dönemde otomatik doz ayarı yapan kalem şeklinde üretilmiş olan ilaçlar daha sık kullanılmaya başlandı.

Gonadotropin Relasing Hormon Agonistleri (GnRHa)

Kısaca GnRHa olarak adlandırılan ilaç beyinde bulunan hipofiz bezini destekleme özelliğine sahiptir. Beyindeki hipofiz bezi FSH ve LH hormonu salgılanmasını sağlar. Gonadotropin serbestleştirici hormonun sentetik formu olan ilaçlar hem sprey hem de enjeksiyon şeklinde üretiliyor. Bilindiği gibi tüp bebek tedavisinde LH olarak adlandırılan hormonun erken yükselmesi yaygın görülen ve aynı zamanda önemli olan bir problemdir. Bu durumda yumurta olması gerekenden daha erken bir dönemde çatlar ve bu durumda tıbben istenen bir durum değildir. Çünkü yumurtanın erken çatlaması sayı ya da kalite açısından daha az sayıda yumurta elde edilebilmesi anlamına geliyor. Dolayısıyla tüp bebek tedavisinin başarısı da olumsuz yönde etkileniyor. Söz konusu ilaç ise vücut tarafından salgılanan LH hormonunun erken dönemde yükselmesini engeller. Böylelikle yumurtanın erken dönemde çatlaması da önlenmiş olur.

GnRH Antagonistleri

GnRH Antagonistlerinin fonksiyon bakımından GnRH analoglarıyla benzer bir etkide bulunduğunu söyleyebiliriz. Ancak diğerine kıyasla biraz daha kısa bir etki süresine sahiptir. Aynı zamanda kullanım süresinin de daha kısa olduğunu söyleyebiliriz. Kısa süreli kullanımı nedeniyle ilacın maliyetinin de daha düşük olduğu belirtilebilir. Günlük olarak 0.25 mg’lık kullanım çoğu zaman yeterli olarak kabul ediliyor. Genellikle stimulasyonun 6. günü ilaç kullanımına başlanıyor ve yumurta gelişimini tamamlayana kadar kullanım devam ediyor.

Human Koryonik Gonadotropini (Çatlatma iğnesi)

çatlatma iğnesi

Halk arasında ‘çatlatma iğnesi’ olarak bilinen bu ilaç yumurta toplama işleminden önce kullanılıyor. Çatlatma iğnesinin yapılmasını takiben 36 saat sonrasında ise yumurtada çatlama meydana geliyor. Söz konusu ilaç hormon içeriklidir. Bu hormon ise yumurtanın olgunlaşmasına yardımcı olur ve bu yolla folikül içindeki hücrelerin döllenmeye hazır hale gelmesi sağlanır. Bu ilacın enjekte edilmesinde zamanlamanın son derece önemli olduğunu da belirtmek gerekiyor.

Progesteron

Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında progesteron hormonu içerenler de bulunuyor. Rahim içi doku olan endometrium tabakasının döllenen yumurtanın sağlıklı bir şekilde gelişmesi için önemli olduğunu belirtelim. Bu tabakanın sağlıklı ve bebek için de uygun bir form kazanması noktasında da progesteron hormonundan faydalanılıyor. Böylelikle döllenme meydana geldikten sonra embriyonun rahme tutunması noktasında bir problem yaşanmıyor ve sağlıklı bir gebelik elde edilmesi de mümkün hale geliyor. Vücut tarafından salgılanan söz konusu hormonun yeterli düzeyde olmaması durumunda progesteron hormonu dışarıdan takviye olarak veriliyor. Bu tedavi luteal faz desteği olarak adlandırılıyor. Vajinal fitil ya da jel gibi formları da olan bir ilaçtır.

Letrazol

Letrazol genellikle yumurta gelişimi zor olacak hastalar için tercih ediliyor. Bu ilacın kullanımına adet döneminin 2. ya da 4. günü başlandığını söyleyebiliriz. Ne zaman ilaç kullanımına başlanması gerektiğini tedaviyi uygulayan doktordan öğrenebilirsiniz. Yaklaşık olarak 5 gün boyunca ilacın kullanılması gerekiyor. Çoğu zaman ilaç yardımı ile yumurta gelişimi sağlanabiliyor. Ancak bu durumun her zaman mümkün olmadığını da belirtmeliyiz. Eğer yumurta gelişimi sağlanamazsa ardı ardına 4 defa söz konusu ilacın kullanımı tercih edilebilir. İlacın arka arkaya 4 defa kullanılmasında herhangi bir sakınca bulunmuyor.

Göz atın –> Tüp Bebek ve Yumurta Bozukluğu

Folikasit

Folik asit desteği sağlıklı bir gebelik elde etmekten ziyade bebeklerde meydana gelebilecek olası problemleri önlemek amacıyla kullanılıyor. Bebeklerde anomali gelişmesi riskini ciddi düzeyde düşürdüğü için doktor kontrolünde olmak kaydıyla mutlaka kullanılması öneriliyor. Yani folik asit takviyesinin anne adayından ziyade bebekler için önemli olduğunu söyleyebiliriz. Bu arada folik asit ilaç değil vitamin takviyesidir. Gebelik planlamasından bir süre öncesinde kullanımına başlanması önerilir. Ne zaman folik asit desteğine başlayacağınız ve hangi periyotlarla kullanmanız gerektiği gibi konularda kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> Tüp Bebek Nasıl Yapılır

Dostinex Tablet

Bu ilaç her tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlardan biri değildir. Sadece hastanın prolaktin hormon seviyesi yüksek olduğunda kullanılıyor. Aynı zamanda her gün düzenli olarak kullanılmadığını da belirtmeliyiz. Çoğu zaman haftada sadece 2 defa kullanımı yeterli oluyor.

Tüp Bebek Tedavisinde İlaç Kullanımı Konusunda Hastalar Bilinçlendirilmelidir!

tüp bebekte hasta bilinci

Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar doğrudan tedavinin başarısını da etkiliyor. Bu nedenle hastaların mutlaka kullanılan ilaçlar noktasında bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtmeliyiz. Tüp bebek tedavisinde yapılan yanlışlara bakıldığında yaklaşık olarak % 20’sinin ilaç kullanımı olduğu ortaya çıkıyor. Hastaların kullanılan ilaçlar ile alakalı olan tedirginliklerini gidermek de büyük önem taşıyor. Ayrıca kullanılan ilaçların dozajları ve sadece belirtilen tarih aralıklarında kullanılmasının gerektiği gibi konuların da ne kadar önemli olduğunun hastalara anlatılması mühimdir.

Kimi zaman hastaların yaptıkları hatalardan söz etmek de önem taşıyabiliyor. Çünkü bu sayede hastalar yapılan hataların nelere mal olabileceğini daha net bir şekilde anlayabiliyor. Bu tedavide kullanılan ilaçlar arasında hormon içerikli olanlar da mevcut. Hormon dengesinin çok önemli olduğu konusunda da hastaların bilinçlendirilmesinin önem taşıdığını belirtmeliyiz.

Yukarıda sıraladığımız ilaçlar asla gelişigüzel kullanılmaması gereken ilaçlardır. Sadece kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından dozajının belirlenmesi gerekir. Hastalar ilaçları hekim tarafından belirtilen süre boyunca ve belirtilen dozajda kullanmalıdır. Doktor tarafından önerilmediği müddetçe kullanımı ciddi sıkıntılara yol açabilir. Konuya dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –>  Tüp Bebek Tedavisinde Yeni Gelişmeler

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]