Bebek sahibi olma hayalini gerçeğe dönüştüremeyen çiftlerin imdadına tüp bebek tedavisi yetişiyor. Yardımcı üreme teknikleri arasında başarı oranı en yüksek olan tüp bebek tedavisidir. Bilindiği gibi ülkemizde her 10 çiftten biri doğal yollarla gebelik elde edemiyor. Tüp bebek tedavisinde yeni gelişmeler yaşanması ise bu çiftlerin daha da umutlanmasını sağlıyor. Çünkü bu yeni gelişmeler ve yeni teknikler, tedavinin başarı oranının da daha yüksek olması anlamına geliyor.

Tüp Bebekte Geliştirilen Yeni Yöntem Nedir?

Tüp bebek tedavisinde geliştirilen yeni yöntemlerden biri de mikroçip yöntemidir. Bu yöntemin hamile kalma şansını belirgin düzeyde artırdığını söyleyebiliriz. Aynı zamanda sperm seçme teknolojisinde de çeşitli gelişmeler yaşanıyor ve bu durum da tedavinin başarı oranına olumlu bir yansıma yapıyor. Son dönemde bu tedavi kapsamında PRP yönteminin de çok daha sık uygulandığını söyleyebiliriz. PRP teknolojisi de tüp bebek tedavisinin başarısında önemli bir etkendir. Çünkü kaliteli ve aynı zamanda daha fazla sayıda yumurta elde etmeye olanak tanıyor. Elbette daha fazla sayıda yumurta, tedavinin başarı olasılığının daha yüksek olması anlamına gelir.

Embriyoskop Nedir?

embriyoskop nedir

Tüp bebek tedavisinin her bir aşaması son derece önemlidir. Bu aşamalardan biri de tedavi kapsamında elde edilen yumurtaların laboratuvarda uygun koşullarda saklanması ve aynı zamanda takibinin sağlanmasıdır. Laboratuvar ortamlarda inkübatör adını taşıyan cihazlar kullanılıyor. Bu cihazların özelliği ise sabit bir sıcaklık sağlıyor olması ve aynı zamanda anne karnında bulunan oksijen ile karbondioksit gibi gazları taklit etmesidir. Elbette embriyoların sağlıklı bir şekilde saklanabilmesi için bu cihazların da son derece hassas olması gerekiyor.

Cihaz içerisinde embriyoların bekleme süresi 2 gün ile 5 gün arasında değişiyor. Tedavinin başarılı olabilmesi için bu süre zarfında embriyoların kesinlikle bir zarar görmemesi önemlidir. Embriyolar incelenir ve bu sayede hangi embriyonun transfer edileceğine de karar verilir. Söz konusu incelemenin yapılabilmesi için de embriyonun inkübatör adlı cihazdan çıkarılması gerekir. Bu durumda embriyo farklı koşullara maruz kalabiliyor.

Ancak inkübatör cihazının içerisinde kamera yerleştirilmesi durumunda embriyonun çıkarılmasına gerek kalmıyor. Dolayısıyla embriyolar da dış ortama maruz kalmadığından zarar görmelerinin de önüne geçilmiş oluyor. Bu yöntem genel olarak embriyoskop adını taşıyor. Dinamik embriyo takip sistemi kapsamında embriyoların çok daha iyi koşullarda muhafaza edilmesi sağlanabiliyor. Bununla birlikte sürekli olarak incelenmeleri de mümkün hale geliyor. En önemli unsurlardan biri de embriyoskop ile daha önceden tespit edilemeyen gelişimsel problemlerin artık tespit edilebiliyor olmasıdır. Dolayısıyla yöntem daha sağlıklı bebekler için gebelik elde edilmesine de olanak tanıyor.

Sperm Mıknatısı

Kısaca HBA olarak adlandırılan ‘Hyaluronan Binding Assay’ halk arasında sperm mıknatısı olarak da biliniyor. Bu işlem spermin yumurtayı dölleme kabiliyetini ölçen bir analizdir. Erkeğe bağlı olan kısırlık durumunda hamilelik şansını artırmaya yönelik olarak uygulanan bu test kapsamında erkekten alınan sperm örneği inceleniyor. Kadınlarda yumurta hücrelerinin çevresi hyaluronan maddesi ile çevrilidir. Bu madde döllenmenin gerçekleşmesi noktasında belirleyici bir maddedir. HBA testi ise işte bu noktada devreye giriyor. Söz konusu maddeye bağlanabilen hareketli sperm miktarının tespit edilebilmesini sağlıyor. Test sonucu ise HBA skorunu ortaya koyuyor. Bir anlamda sperm kalitesinin doğurganlık üzerinde ne oranda etkili olduğunu da anlamayı sağlıyor.

Aynı zamanda test ise sperm olgunluğu, kromozomal yapı ya da şekil bozuklukları gibi unsurların da gözlemlenmesi mümkün olabiliyor. Sağlıklı bir embriyonun döllenme olasılığının güçlendirilmesi için bu testin son dönemde sıklıkla gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz. Tüp bebek tedavisindeki yeniliklerden biri de Hyaluronan Binding Assay oluyor.

Göt atmalısınız! –> Tüp bebek nasıl yapılır

Mikroçip Yöntemi

Mikroçip yöntemi erkeğe bağlı kısırlık vakalarında tercih edilen yöntemlerden biridir. Spermin az olması ya da düşüklüğü durumunda doğru tercih yapılabilmesi için mikroçip teknolojisi kullanılmaya başlandı. Ülkemizde son 5 yıldır uygulanan bu tekniğin erkeğe bağlı kısırlık vakalarında umut verici bir yenilik olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarının önüne geçme noktasında da son derece önemli bir gelişmedir.

Sperm çipleri sağlıklı olan spermlerin seçilmesine yardımcı oluyor. Sperm çipleri ise mikro boyutta kanalcıklardan oluşuyor. Bu kanalcıklara özel solüsyonlar ve hemen ardından spermler bırakılıyor. Sperm hücreleri ise bu kanalcıklardan yumurtaya ulaşmaya çalışıyor. Yarım saatlik bir süre sonunda hasarlı spermler bu kanalcıklarda takılı kalıyor ve dolayısıyla kaliteli olan spermler de ayrılmış oluyor. Bu nedenle sadece daha az DNA hasarlı spermlerin kullanımı ile tüp bebek tedavisinde daha başarılı neticeler elde edilebiliyor.

Tüp Bebekte İdeal Yaş Nedir?

Tüp bebekte ideal yaş

Gebelik noktasında kadının yaşının yardımcı üreme tekniklerinin başarısında da önemli bir unsur olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Tüp bebek tedavisinde de ideal bir yaş bulunuyor. Bu yaş 40 ve altıdır. Bu durumda tedavi ile hamilelik elde edilme olasılığı da çok daha yüksek olur. Elbette 40 yaş üstünde de tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Aynı zamanda gebelik de elde edilebilir. Ancak 40 yaş üstünde hamilelik oluşma olasılığı da düşer.

Yaş faktörü ile birlikte kilo faktörü de önemlidir. İdeal kilo aralığında olunması, alkol ve sigaradan uzak durulması da tüp bebek tedavisinin başarısında sanıldığından çok daha fazla etkilidir. Dolayısıyla tüp bebek tedavisinden faydalanmak isteyen kadınların öncelikle kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışmasında fayda olacaktır. Bu sayede tedavi öncesinde bazı yaşamsal değişiklikler yapılabilir ve tedavinin başarı olasılığının yükseltilmesi sağlanabilir.

Dikkatinizi çekebilir –> Tüp bebek ve yumurta bozukluğu

Gebelik Aşısı Nedir?

Gebelik aşısı, rahmin iç zarının uyarılması amacıyla yapılan bir işlemdir. Bu sayede embriyonun rahme tutunması kolaylaştırılır. Haliyle gebelik elde edilmesi olasılığı da yükseltilmiş olur. Bu yöntemin genellikle rahim iç zarının normalden daha ince olan hastalara uygulandığını söyleyebiliriz. Bu sayede embriyonun rahim iç zarına tutunma olasılığını yükselmesi sağlandığından sağlıklı gebelik elde edilme şansı da yükseliyor. Yöntem kapsamında hastaya öncelikle bağışıklık sisteminin uyarılmasını sağlayan bir ilaç verilir. Ardından 2 hafta ile 3 hafta beklenmesi gerekir.

Sonrasında hastadan kan alınır ve rahmin iç zarının onarılmasını sağlayan hücrelerin ayrıştırılması sağlanır. Bu hücreler laboratuvar ortamında çoğaltılır ve hormon salgılamasını sağlayacak bir form elde edilir. Embriyo transferinden önce bu hücrelerin rahme ulaşması sağlanır. Gebelik aşısının döllenmenin meydana gelmesine karşın embriyonun tutunamaması ve bu nedenle gebelik oluşmaması gibi durumlarda da umut vaat eden bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Elbette deneyimli bir hekim tarafından uygulanması ve her aşamasının titizlikle incelenmesi, gerçekleştirilmesi de önemlidir.

Tüp Bebekte Klasik Yöntemlere Hangileri Eklendi?

Tüp bebek tedavisine dair çok sayıda çalışma yapılmaya devam ediliyor. Hem bu tedavinin maliyetini düşürmek hem de başarı oranını yükseltmek amaçlı olan çalışmalardan yüz güldüren sonuçlar de elde edilebiliyor. Yeni yöntemler sayesinde tedavi kapsamında daha az ilca kullanımının da söz konusu olduğunu belirtebiliriz. Hastaya daha az oranda hormon verilebiliyor ve yan etkiler de çok daha düşük oluyor. Embriyo transferi sürecini kolaylaştıran yeni teknikler de klasik yöntemlere eklendi. Tekrarlayan başarısızlıkları ortadan kaldırmaya yönelik yepyeni yöntemler ülkemizde de gayet başarılı bir şekilde uygulanıyor. Konuya dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –>  Rahim filmi ve tüp bebek

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]