Kısırlık tedavisinde uygulanan yöntemler ile başarı elde edilemediğinde devreye tüp bebek tedavisi giriyor. Günümüzde başarı oranı en yüksek tedavi seçeneği olan tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olma hayalinin gerçeğe dönüşmesi mümkün! Geliştirilen en yeni teknikler sayesinde tüp bebek tedavisinin başarı oranının daha da artığını söyleyebiliriz. Aynı zamanda tedavide başarı şansını artırmak adına uygulanan yöntemler de bulunuyor. Bunlardan biri de laparoskopidir.

Tüp Bebek Tedavisinde Laparoskopi Nedir?

Öncelikle laparoskopinin hem tanı hem de tedavi amacıyla uygulanabildiğini, sadece tüp bebek tedavisine özgü bir yöntem olmadığını belirtmeliyiz. Pelvik enfeksiyonlar, kısırlık problemleri ya da HSG sonucunda bir anormallik belirlenmesi gibi durumlarda da yaygın bir şekilde laparoskopi gerçekleştiriliyor. Tüp bebek tedavisi kapsamında bu yöntemin uygulanmasının nedeni ise tedavinin başarı şansını yükseltmektir. Özellikle tüplerde sıvı birikmesi gibi nedenler tedavinin başarısız olmasına yol açabiliyor. Bu gibi durumlarda problemleri ortadan kaldırmak ya da mevcut sorunları daha net bir şekilde tespit etmek için laparoskopiye ihtiyaç duyuluyor. Laparoskopi, özel bir alet yardımı ile karın içinin ve aynı zamanda kadın üreme organının değerlendirilmesi için gerçekleştirilen bir işlemdir.

Laparoskopi Her Hastaya Uygulanır Mı?

Elbette tüp bebek tedavisinden faydalanacak olmanız, mutlaka bu işlemin yapılacağı anlamına gelmez. Her hastaya yapılan rutin bir uygulama olmadığını belirtebiliriz. Sadece ihtiyaç duyulması durumunda devreye girer. Dolayısıyla tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olmak istemeniz, mutlaka bu işlemin de yapılacağı anlamına gelmiyor. Eğer laparoskopi yapılmasına ihtiyaç duyulursa doktorunuz tarafından bilgilendirilirsiniz.

Hangi durumlarda bu işlemin yapılmasına ihtiyaç duyulabildiği konusunda da sizlere kısa bir liste ile yanıt verebiliriz:

  • Rahim ve yumurtalıklar ile ilgili anomaliler
  • Yumurtalık kistleri
  • Endometriozis hastalıklar
  • Fallop tüplerinin çevresinde mevcut olan yapışıklıklar
  • Fallop tüplerinde sıvı birikmesi

Sıraladığımız bu unsurların yanı sıra daha spesifik durumlarda da problemlerin değerlendirilmesi ya da giderilmesi için bu işlemden faydalanıldığını söyleyebiliriz.

Tüp Bebek Tedavisinde Laparoskopi Ne Zaman Yapılır?

Bilindiği gibi tüp bebek tedavisi için başvurulduğunda bazı tetkiklerin yapılması gerekiyor. kadın üreme organının tedavi için uygun olup olmadığının belirlenmesi ve sonrasında tüp bebek tedavisinin planlanması son derece önemlidir. Yapılan tetkikler, görüntülemeler sonrasında olası bir soruna dair şüphe duyulması ya da mevcut soruna tanı konması aşamasında bu işleme ihtiyaç doğabilir. Yani laparoskopi, tüp bebek tedavisinin bir parçası olarak değerlendirilse de aslında tedaviye henüz başlamadan yapılan bir işlemdir. Kadın ve erkek üreme hücrelerinin toplanması, laboratuvar ortamında buluşturulması, döllenmenin meydana gelmesi ve döllenen yumurtanın rahme yerleştirilmesi gibi aşamalardan çok daha önce gerçekleştirilir. Laparoskopi yapıldığında henüz kadın hamile değildir ve hatta döllenme de meydana gelmemiştir. Bu işlem tedavi öncesi hastanın değerlendirilmesi ya da bazı sorunların giderilmesi amacıyla uygulanır. Bu nedenle bebeğin laparoskopiden olumsuz etkilenmesi söz konusu olamaz. İşlem yapıldığında henüz embriyonun rahme yerleştirilmesi aşamasına gelinmemiştir.

İlginizi çekebilir –> Tüp Bebekte Anestezi Yapılır mı

Tüp Bebek Tedavisinde Laparoskopi Acı Verir Mi?

Bu tanı metodu uygulanmadan önce genel anestezi işlemi yapılır. Bu sayede işlem sırasında kadınların acı duyması da mümkün olmaz. İşlem sonrasında da herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmediğini belirtebiliriz. Sadece laparoskopi ile rahme bir müdahalede bulunulmuş olması yani cerrahi müdahale uygulanması durumunda yapılan işleme bağlı olarak hafif bir ağrı, acı hissedilebilir. Bunun nedeni de laparoskopi değil, uygulanan cerrahi müdahaledir. Bunun dışında kadınlar için konforlu bir süreç eşliğinde tamamlanan ve gayet kısa süren bir işlem olduğunu söyleyebiliriz.

Göz atın –>  Tüp Bebekte Sperm Kaliteis

Tüp Bebek Tedavisinde Laparoskopi Riskli Mi?

Bu işleme başlanmadan önce hastaya anestezi veriliyor ve dolayısıyla genel anestezi risklerinin işlem kapsamında geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında kanama ya da enfeksiyon gibi tüm cerrahi müdahalelerde geçerli olan riskler bu uygulamada da geçerlidir. Ancak deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanının tercih edilmesi, hastanın doktor tarafından yapılan uyarıları dikkate alması halinde söz konusu riskler de minimum düzeye gerileyecektir. İşlem kapsamında karın bölgesine çok küçük çapta birkaç delik açılır. Cilde uzun kesiler uygulanmadığından dikiş atılması ve sonrasında dikişlerin aldırılması gibi bir durum söz konusu olmaz. Tüp bebek tedavisinde laparoskopi ile alakalı sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Hangi Aşamada Histereskopi Kullanılır