Histeroskopi rahim içerisinin detaylı bir şekilde görüntülenmesini sağlayan yöntemlerden biridir. Rahimde mevcut olan anomalilerin tespit edilmesini de sağlayan bu işlem vajinal yoldan gerçekleştiriliyor. Bu nedenle hastaları zorlayan ve rahatsızlık veren bir işlem olmadığını rahatlıkla ifade edebiliriz. Histeroskopide kullanılan kamera sadece 4 mm kalınlığındadır.

Tüp bebek tedavisi kapsamında da histeroskopi işleminin yapılması önemli faydalar sağlayabiliyor. Tedaviye başlanmadan önce yapılması gereken bir işlem olduğunu da belirtmeliyiz. Bilindiği gibi başarılı bir tüp bebek tedavisinden söz edebilmek için öncelikle embriyonun rahme tutunması gerekiyor. Ancak miyom, polip, yapışıklık gibi rahim içerisinde mevcut olan bazı sorunlar embriyonun rahme tutunmasını önleyebiliyor. Dolayısıyla sağlıklı bir gebelik elde edilmesi olasılığı da ortadan kalkıyor. İşte bu noktada histeroskopi işleminin öneminden söz edebiliriz.

Söz konusu işlem tüp bebek tedavisine başlanmadan önce tedavinin başarısını etkileyebilecek olası sorunların tespit edilmesini sağlar. Sıraladığımız sorunların tespit edilmesi halinde derhal tedavi planlaması gerçekleştirilir. Ardından tüp bebek tedavisi aşamasına geçilir. Böylelikle tüp bebek tedavisinin başarı olasılığı da yükselmiş olur. Daha önce tekrarlayan düşük sorunu yaşayanlar için de bu işlemin son derece faydalı olduğunun altını çizelim. Çünkü tekrarlayan düşük nedenlerinin araştırılması, tespit edilmesi için de optik görüntüleme yönteminden faydalanılması gerekiyor.

Histeroskopi Ne Zaman Yapılır?

Bu işlem için en uygun zaman adet bitiminden hemen sonraki birkaç gündür. Özellikle regl döneminin sona ermesinin ardından 3 ile 4 gün içerisinde işlemin gerçekleştirilmesi gerekir. Bunun amacı ise rahim iç boşluğunda optik kameralar ile daha iyi bir görüntü elde edilmesi, olası bir gebelik durumunda gebeliğe zarar verilmemesidir. Doktorunuz tarafından belirlenen tarihte işlemin yapılmasını sağlamalısınız. Adet bitimini takiben 10 – 12 gün sonrası yumurtalama gerçekleşebileceği için histeroskopi işleminin bu dönemden önce yapılması gerekiyor.

Histeroskopi Nasıl Yapılır?

Histeroskopi işlemi çoğunlukla lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Ancak kimi zaman hafif bir genel anestezi altında yapılması da söz konusu olabilir. Ağrılı bir işlem olmaması nedeniyle hastaların endişe duyması da gerekmez. İşlem özel bir cihaz kullanılarak yapılır. Bu cihazda mercek sistemi ve optik kamera bulunur. Anestezi işleminin ardından rahim ağzı genişletilir ve rahim içerisine özel bir sıvı gönderilir. Kamera sistemi rahme ulaştırılarak rahim içinin detaylı muayenesi ve şayet gerekiyorsa tedaviler uygulanır. Bu işlem klinik ortamda istirahat etmeyi gerektirmiyor. İşlem sonunda hastalar kendilerini iyi hissediyorsa hemen günlük hayatlarına geri dönebilir. Ancak bazı operasyonların gerçekleştirilmiş olması durumunda doktorunuz bir süre dinlenmenizi de önerebilir.

Histeroskopi Sonrasında Tüp Bebek Tedavisine Ne Zaman Geçilebilir?

İşlemin ardından 30 gün sonrasında tüp bebek tedavisine başlanabilir. Sadece bazı cerrahi tedavilerin uygulanması durumunda doktorunuz tüp bebek tedavisine geçmeden bir süre daha beklemenizi önerebilir. Ancak cerrahi bir müdahalenin yapılmaması halinde 30 günden daha uzun süre beklemek gerekmez. Sadece travmatize olan dokuların iyileşmesini beklemek yeterlidir.

Histeroskopi Riskli mi?

Anesteziye bağlı riskler, rahimde delinme ya da rahim ağzında yaralanma gibi çeşitli risklerden söz edebiliriz. Fakat deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanının tercih edilmesi halinde bu risklerin gerçekleşme olasılığı minimum seviyeye geriler.

Göz atın –> Tüp bebek tedavisinde anestezi yapılır mı

Histeroskopi İle Tüp Bebek Tedavisinin Başarı Şansı Yükselir Mi?

Daha önce tüp bebek tedavisini 2 ya da daha fazla sayıda denemiş ancak tedavinin başarısızlıkla sonuçlanmış olduğu durumlarda bu işlem önemini daha net oraya koyabiliyor. Bu konuda yapılan araştırmalarda çoğunlukla hastaların rahminde anomaliler olduğu belirleniyor. 2 ve daha fazla sayıda başarısız tüp bebek tedavisi geçirmiş hastaların % 50 gibi yüksek bir oranında anormallik olduğu belirleniyor. Rahmin iç boşluğunun incelenmesini ve sorunların tedavi edilmesini sağlayan bu yöntem ise haliyle tüp bebek tedavisinin başarı oranını yükseltiyor.

Özellikle embriyonun rahme tutunmasını önleyen patolojiler, rahim ağzında darlık olması, perde olması ya da rahimde polip, miyom gibi oluşumların mevcudiyeti durumunda başarılı bir tüp bebek tedavisinin uygulanması zorlaşır. Ancak bu sorunların tedaviye başlanmadan tespit edilmesi ve giderilmesi sayesinde tedavinin başarı oranının düşmesinin de önüne geçilir. Sonuç olarak bu yeni ve modern yöntemin başarısız tüp bebek tedavisi öyküsü olan çiftler için umut vaat ettiğini belirtebiliriz. Tüp bebek tedavisinde uygulanan histeroskopi hakkında merak ettiğiniz soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Tüp bebek tedavisine başlamak için sperm kalitei