Tüp bebek tedavisi kapsamında anestezi uygulamalarına da ihtiyaç olabiliyor. Hastanın yumurta toplama işlemi sırasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmemesi için hafif bir anestezi işleminden faydalanılabilir. Böylelikle sürecin hasta açısından daha konforlu bir şekilde tamamlanması da mümkün olabiliyor. Yumurta toplama işleminde anestezinin nasıl yapıldığına değineceğiz. Öncesinde ise OPU yani yumurta toplama işlemini daha detaylı ele alalım.

Tüp Bebek Tedavisinde Yumurta Toplama

Oocyte Pick Up yani OPU işlemi, hastaların ilaç kullanmaya başlamasını takiben 10. ile 12. günde yapılan çatlatma iğnesi sonrasındaki aşamadır. İşlemin amacı döllenmeye hazır olan yumurtaların toplanması ve laboratuvar ortamında döllenmenin meydana gelmesi için hazır hale getirilmesidir. Yumurta toplama işlemi öncesinde hastalara hormon içerikli ilaç verilir. İlaç yardımı ile yumurtanın olgunlaşması desteklenir.

Yumurta Toplama İşleminde Anestezi Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavisinin yumurta toplama işlemi aşamasında uygulanan anestezi, ağır ameliyatlarda uygulanan anesteziden çok daha farklıdır. Yumurta toplama işleminde spontan solunumda gene anestezi uygulanıyor. Hasta anestezide tamamen uyuyor ve herhangi bir kramp, acı, ağrı, sızı hissetmiyor. Solunumu ise hasta kendisi yapıyor ve bu nedenle solunum desteğine de çoğu zaman gerek kalmıyor. Bu işlemde hastaya kürar türevi kasları devre dışı bırakan anestezi ilaçları verilmez. Solunum cihazına ihtiyaç duyulmuyor olması da bundan kaynaklanır. Aynı zamanda ağır anestezi ilaçlarının kullanılmıyor olmasına bağlı olarak işlemden hemen sonra hastanın uyandırılması da mümkün oluyor. Hasta bir süre dinlendikten sonra şayet kendini iyi hissediyorsa taburcu ediliyor. Anestezi ilacının ise kola takılan küçük bir kanül aracılığı ile vücuda iletildiğini söyleyebiliriz.

Yumurta Toplama için Hazırlık

Hazırlık aşamasında hastanın jinekolojik muayene masasına alınması gerekiyor. Steril koşulların sağlanmasının ardından anestezi işlemi yapılabilir. Anestezi uygulaması kola yerleştirilen kanül aracılığı gerçekleştirilir ve anestezi ilacının etkisini göstermesi beklenir. Bu süre son derece kısa olduğundan hemen yumurta toplama işlemi aşamasına geçilebilir.

Anestezi ile Yumurta Toplama İşlemi

Ultrason probuna needle guide takılır. Bu parça son derece ince bir kanala sahiptir. Yumurta toplama iğnesi bu kanaldan geçirilir ve ultrason ekranından da gerekli takip yapılır. Yumurtalıklara girilmesinin ardından tek tek foliküllere girilir ve içinde bulunan sıvı boşaltılır. Sıvı tüplere toplanır ve bu sıvının hemen laboratuvarda incelenmesi sağlanır. Folikül sıvısında yumurta olup olmadığı belirlenir. Eğer yumurta tespit edilmezse özel bir sıvı kullanılarak folikül doldurulur ve yeniden boşaltılır. Bu sayede yumurta gelmeyen foliküllerden yumurta alınmaya çalışılır. Söz konusu işlem ‘folikül yıkama’ adını taşır. İşlem sırasında 10 mm üzerinde olan foliküllerden tamamı boşaltılır.

Toplanan yumurtalar ise özel bir solüsyon içerisinde bir süre bekletilir. Yumurta toplama işleminin yaklaşık 30 dakika gibi kısa bir sürede tamamlandığını söyleyebiliriz. İşlem tamamlandıktan sonra hasta odasına alınır. Çoğunlukla işlem sonrasında hastalar ağrı şikayeti yaşamazlar. Çok hafif bir ağrı olması durumunda da ağrı kesici ilaç kullanılabilir. İlaç sadece doktor tarafından reçete edildiğinde ya da önerildiğinde kullanılmalıdır.

Anestezi Türleri

Tüp bebek tedavisinde genel anestezi ve sedasyon anestezi yöntemleri kullanılabileceği gibi spinal ya da epidural anestezi de tercih edilebilir. Hangi anestezi yönteminin tercih edileceğine hekim ve anestezi uzmanı tarafından karar verilmelidir.

ilginizi çekebilir –> Tüp Bebek Tedavisinden Sonra Doğal Yolla Gebelik

Yumurta Toplama İşleminin Yan Etkileri

İşlem sonrasında hafif lekelenme şeklinde bir kanama olması muhtemeldir. Bu vajinal kanama çoğunlukla sadece işlem günü yaşanır ve kendiliğinden kesilir. Hafif kasık ağrısı olması da mümkündür. Genellikle ağrı hissedilmiyor olsa da ender durumlarda hafif bir kasık ağrısı şikayeti olabiliyor. Bu ağrı da ağrı kesici ilaç ile kontrol altına alınabilir. Ağrı şikayeti de genellikle sadece işlemin yapıldığı gün ortaya çıkar. Bunun dışında yumurta toplama işleminin herhangi bir yan etkisi bulunmuyor. Anestezi ilacından kaynaklı olarak çok hafif bir mide bulantısı ya da baş ağrısı şikayeti olabilir. Ancak bu şikayet yumurta toplama işleminden değil, anestezi ilacından kaynaklanır.

Göz atın –> Tüp Bebek Fiyatları

Tüp Bebek Transferinde Anestezi Yapılır mı?

Embriyo transferi aşamasında çoğu zaman anesteziye gerek duyulmadığını söyleyebiliriz. Ancak hastanın aşırı gergin olması ya da daha spesifik durumlar olduğunda anesteziden faydalanılabilir ve embriyo transferi anestezi altında yapılabilir. Bu işlemin anestezi eşliğinde gerçekleştirilmesinin tüp bebek tedavisini olumsuz etkilemediğini söyleyebiliriz. Anestezinin uygulanıp uygulanmadığı, tedavinin başarısını etkileyen bir unsur değildir. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Tüp Bebek Tedavisinde Yapay Zeka

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]