Cinsiyet belirleme, bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin en çok merak ettiği konulardandır. Bebeğin cinsiyetini belirlemek için gebelik oluşmadan önce ya da hamile kaldıktan sonra farklı yöntemler uygulayarak bebeklerinin cinsiyetini belirlemeye çalışan çift sayısı oldukça fazladır. Bazı kadınlar bebek sahibi olmadan önce Çin takvimi ile cinsiyet belirleme, cinsiyet belirleme cetveli, İslami cinsiyet belirleme takvimi, son adet tarihine göre cinsiyet belirlemek gibi farklı yöntemler kullanırlar.

Bu gibi hiçbir bilimsel dayanağı olmayan yöntemler bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi için kullanılsa da sonuçları doğruluk vermez.

Cinsiyet belirleme nasıl yapılır?

En doğru cinsiyet belirme, bebeğin cinsiyetinin ultrason muayenesinde görülmesi ile mümkündür. Yumurta ve spermin birleştiği an cinsiyet belirleyen genler oluşur ancak cinsiyetin gözle görünür hale gelmesi için gebeliğin 12.-13. haftasını beklemek gerekir. Hamileliğin 7. haftasına kadar kız ve erkek cinsel organları aynı yapıdadır ve bu nedenle ultrason görüntüsü ile cinsiyetin belirlenmesi mümkün olmaz. Gebeliğin 9 ve 10. haftasında bebeğin hormonları cinsel organının şekil almasını sağlar. Bu sayede bebeğin cinsiyeti belirlenir. Bu haftalarda, cinsel organlar ultrasonda görünecek kadar büyük olmadığından dolayı ve süreci izleyen haftalarda net biçimde cinsiyet ayırt edilebilir.

Bebeğin cinsiyetinin belli olduğu hafta her ne kadar 12. ve 13. Haftalar olsa da bu durum her gebelikte geçerli olmaz. Fetüsün, plasenta içindeki duruşu bazen cinsiyetin görülememesine ve yaklaşık olarak 16.-17. haftalara kadar beklenmesine sebebiyet verebilir.

Ultrasonografi ile cinsiyet belirleme, en çok kullanılan cinsiyet belirleme yöntemlerinin başında gelir. Bazı gebeliklerde fetüste herhangi bir kalıtımsal hastalıktan şüphelenilirse anne karnından amnion suyu alınması (amniyosentez), koryonvillus biyopsisi ya da kordosentez gibi farklı yöntemlerle hastalık tanısı netleştirilebilir. Bu yöntemler genetik araştırmalar olduğu için test sırasında bebeğin cinsiyeti de belirlenebilir. Ancak bu testlerin hiçbiri yalnız başına cinsiyet belirlemek için kullanılamaz.

Son yıllarda eczanelerde satılan cinsiyet belirleme testi ile de evde cinsiyet belirleme testleri sıklıkla duyduğumuz yöntemlerdendir. Bu testlerin doğruluk derecesi kadar etikliği de tartışma konusudur.

Eczanelerde satılan cinsiyet belirleme testi etik olarak beraberinde bazı sorunları de getirir. Etik sorunların başında bebeğinin cinsiyetini bu testler aracılığı ile öğrenen ve cinsiyet bekledikleri gibi olmadığında kürtaj ile bebeği aldıran çiftlerin sayısında artış olması endişesidir. Bundan dolayı bu testlerin tartışması halen devam etmekte ve yakın gelecekte de tartışmanın süreceği düşünülmektedir.

Cinsiyet ultrasonla hangi haftada anlaşılır?

Anne ve baba adaylarının en çok merak ettiği sorular arasında ‘Bebeğin cinsiyeti kaçıncı haftada belli olur’ sorusu vardır. Bebeğin cinsiyeti kaçınca ayda belli olur sorusunun cevabı olarak ise süreyi ay bazında değil hafta bazında vermek çok daha doğru sonuçlar alınmasına yardımcı olur.

Gebelik öğrenilir öğrenilmez anne ve baba adayları bebeklerinin cinsiyetini merak etmeye ve bu konuda kendi aralarında tahmin yürütmeye başlarlar. Anne adayı ekşi aş eriyorsa bebeğin kız olacağı, tatlı aş eriyorsa da bebeğin cinsiyetinin erkek olacağı en klasik cinsiyet tahminleri arasında yer alır. Yine anne adayının karnının şekli, aldığı kiloların hangi bölgede yoğunlaştığı da bu tahminleri güçlendiren şeylerdendir. Ancak bu gibi tahminler de sadece fikir yürütmeyi sağlar ve bilimsel bir geçerliliği yoktur.

Bebeğin cinsiyeti aslında genetik olarak ilk andan itibaren bellidir fakat bunun kesin olarak anlaşılabilmesi için en az 13. haftayı beklemek gerekmektedir. Ultrason ile bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi gebelik haftasına, ultrason cihazına göre değişse de en önemli etken fetüsün duruşudur. Halk arasında bebeğin cinsiyetini gizlemesi olarak tabir edilen bu durum fetüsün cinsel organını kapatacak şekilde bir pozisyonda durmasıdır. Bu durumda fetüs hareket edene kadar net biçimde cinsiyet hakkında yorum yapılması pek de mümkün olmamaktadır.

Gebeliğin 12. haftasının bitişi ile beraber vajinal ultrason muayenesi yapılarak tahmini bir cinsiyet belirleme yapılabilse de bebeğin cinsiyeti net olarak gebeliğin 16. haftasından sonra kesin olarak belli olmaktadır. Özellikle de 20. haftayı geçen gebeliklerde bebeğin cinsiyeti tüm ayırt edici özellikleri ile izlenebilmektedir.

Cinsiyet belirleme yasal mıdır?

Yasal cinsiyet belirleme, doktorunuzun siz uygun gebelik haftasına ulaştığınızda ultrason ile yaptığı muayenesi sonucu elde ettiği tanıyı sizinle paylaşmasıdır. Bebeğin cinsiyetinin merak edilmesi ve belirlenmesi için türlü yöntemlere başvurulması sadece günümüzün konusu değildir. Geçmiş yıllarda da birçok ebeveyn bebeklerinin cinsiyetini öğrenmek ya da tahmin etmek için çeşitli yöntemler kullanmıştır. Modern tıbbın gelişmesi ile birlikte ise en doğru verinin bebeğin ultrason ile izlenmesi ile elde sonucu elde edildiği ortaya konmuştur.

Cinsiyet belirleme yöntemleri internette araştırıldığında oldukça fazla yöntemden bahsedildiği karşımıza çıkar. Bu yöntemlere göre kadın ve erkeğin korunmasız cinsel ilişkiye girdiği tarih, kadın ve erkeğin doğum tarihleri gibi zamanlar bebeğin cinsiyetini belirlemeyi sağlar. Bu yöntemleri uygulayan çiftleri hangi cinsiyet belirleme yöntemini kullanacaksa onun doğrultusunda hareket ederler.

Örneğin Çin takvimi yöntemi ile hamile kalmak için asıl önemli olan şey kadının hamile kalacağı ay ve yaşıdır. Kadının yaşı ve gebe kalacağı aya göre cinsiyet tahmini yapan bir çizelge söz konusudur ve cinsel birliktelik bu çizelgeye göre yaşanarak cinsiyetin belirlenmesine çalışılır. Ancak gerek Çin takvimi gerekse de diğer cinsiyet belirleyici yöntemler bir bilimselliği dayanmaz ve haliyle bunlara göre çocuk sahibi olmaya çalışan çiftlerde hayal kırıklığından başka bir etki göstermez.

Bazı kişiler bu yöntemlerin son derece faydalı olduğunu ve kendilerinin bu yöntemi deneyerek istedikleri cinsiyette çocuk sahibi olduklarını belirtseler de bir bebeğin kız ya da erkek olması ihtimali bilimsel olarak %50-%50’dir. Bu da bu yöntemlerden fayda gördüklerini söyleyen kişilerin aslında istedikleri cinsiyetin zaten bilimsel olarak oluşmuş olması ancak sonucu cinsiyetin belirlenmesi için kullandıkları yönteme yormasından başka bir şey değildir.

Cinsiyet belirlemesi tıbben mümkün müdür?

 

Bir bebeğin cinsiyetinin belirlenmesinde etkin rol oynayan hücre sperm hücresidir. Yani cinsiyetin belirlenmesindeki asıl belirleyici kişi babadır.

Tıbbi olarak cinsiyetin belirlenmesi normal durumlarda yapılabilen bir şey değildir. Çift çocuk sahibi olamıyor ise ve bunun için tüp bebek tedavisi görüyorsa cinsiyetin belirlenmesi gibi bir durumdan bahsetmek mümkündür. Tüp bebekte cinsiyetin belirlenmesi için, aile öyküsünde cinsiyet ile geçen kalıtımsal hastalıkların varlığı gerekir. Bu gibi bir durumda bebeğin sağlığı için cinsiyetinin belirlenmesi yasal olarak yapılabilmektedir.

Bir bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi ile ilgili merak edilenler sadece ülkemizi değil tüm dünyayı kapsar. Birçok ülkede bebeğin cinsiyetini belirmeye yönelik araştırmalar ve çalışmalar yapılıyor olsa da bu durum ilerleyen gelecekte dünyadaki cinsiyet eşitliğine bozabilecek sonuçlar doğurabileceğinden dolayı konu hakkında birçok uzman tartışmalarına devam etmektedir.

 

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalelerimiz:
Hamilelikte beslenme önerileri
Hamilelikte cinsel ilişki pozisyonları
Düşük nedir belirtileri nelerdir

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]