Hamilelikte beslenme, gebelik süreci ve bebeğin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Gebelik sürecinde doğru ve yeterli beslenme öylesine önemlidir ki ülkemizde anne ve bebek ölümlerinde beslenme düzensizlikleri ve/veya yeteri kadar beslenmemenin büyük rolü vardır.

Doğumdan hemen sonra bebeğin ölmesi ya da ölüm doğumlar araştırıldığında ortaya çıkan nedenlerin başında annenin gebelik esnasında yetersiz beslenmesi hatta sigara ve alkol kullanımı gelir. Yani ölü doğum ve bebek ölümlerinde hamilelik ve beslenme ilişkisi her zaman vardır.

Hatta birçok uzman, hamilelik planı olan kadınların ve mümkünse baba adaylarının gebelik planı yapmadan önce beslenmelerini düzenlemelerini tavsiye etmektedir. Bu süreçte sigara&alkol tüketimi de en aza indirmeli ve mümkünse tamamen bırakılmalıdır.

Anne karnındaki bebeğin gelişimi annenin yedikleri ve içtikleri ile doğrudan alakalıdır. Bu da anne adayı ne kadar sağlıklı beslenirse bebeğin o kadar sağlıklı olabileceği anlamına gelir. Sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek ve bebeğinizi sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmek için doktorunuzun size önereceği beslenme tavsiyelerini dikkate almanız hem sizin hem de bebeğiniz için oldukça faydalı olacaktır.

Hamilelikte en çok neler tüketilmelidir?

Hamilelikte beslenme anne adayının vücudunun gereksinimlerine göre şekillense de başlıca vitamin ve mineral kaynakları ile gebelik sürecinin sürekli olarak desteklenmesi gerekir. Bunun için mümkünse gebelikten önce annenin beslenme düzenine yenilikler getirmesi ve daha sağlıklı beslenme düzenine geçmesi önerilir. Annenin kanındaki vitamin depoları, fetüsün gelişimi sırasında hızlıca boşalarak bebeğe transfer olur. Bu da hızla boşalan depoların yine aynı hızda doldurularak bebeğe giden akışın aksatılmamasını gerektirir.

Besin grupları 5’e ayrılır ve her grubun sağlıklı gebelik için belli oranlarda alınması gerekir. Hamilelikte beslenme için en önemli besinlerden biri taze sebze ve meyve tüketmektir. Fetüsün sağlığı için taze sebze ve meyve tüketmek aynı zamanda mide bulantısı şikayetlerinin azalmasına da yardımcı olacaktır. Özellikle hamileliğin ilk 3 ayı boyunca devam eden mide bulantısı ve kusmadan kaynaklı yetersiz beslenme sorunları için de sebze ve meyve ağırlıklı beslenme oldukça fayda sağlamaktadır. Ancak sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması gerektiği de unutulmamalıdır.

Tahıl grubu da hamilelikte beslenme için en gerekli besin grupları arasında yer alır. Ekmek, bulgur. Makarna, pirinç ve kahvaltılık gevreklerden oluşan tahıl grubu dikkatli tüketilmelidir. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tüketilmesi de sağlık ve hamilelikte fazla kilo alımını engellemek için önemlidir ve hamilelikte beslenme için önemli yere sahiptir.

Hamilelikte et ürünleri tüketmek de özellikle protein ihtiyacını karşılamak için önemli role sahiptir. Etin çok iyi pişirilmesi anne adayının ve bebeğin etten kaynaklı zehirlenmelerini engellemek için önlem alınmasını sağlar. Bununla birlikte kırmızı et, tavuk ve balık gibi et ürünleri satın alınırken tazeliğinden de emin olunmalıdır. Taze et ürünleri hem annenin hem de bebeğin ihtiyaç duyduğu protein ve diğer hayvansal kaynaklı besin değerlerinin alınmasını sağlamanın en doğru yöntemidir.

Hamilelik ve beslenme düzeni arasındaki önemli bir diğer besin grubu da süt ve süt ürünleridir. Hem anne adayının hem de bebeğin kalsiyum başta olmak üzere belli bazı besin değerlerinin depolarını sürekli dengeli tutmak için süt, peynir, yoğurt ve kefir gibi gıdalardan zengin beslenilmelidir.

Hamilelikte beslenme hafta hafta nasıl olmalıdır?

Hem hamilelik hem de emzirme süresinde siz ne ile beslenirseniz bebeğiniz de bundan doğrudan etkilenir. Hamilelikte beslenme bu nedenle en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir. Doktorunuzun sizin için belirleyeceği beslenme tavsiyeleri hem bebeğinizin gelişimi hem se sizin sağlığınızın korunması içindir. Gebelik döneminde bazı besinlerin tüketimi koku ve tat algısının hormonal nedenlerle değişmesinden dolayı bazı anneler için zor olsa da bu durum doktora bildirilmelidir. Hamilelikte beslenme her kadın için aynı kolaylıkta olmayabilir. Bu besin/besinler eksik ya da tamamen alamadığınız vitamin ve minerallerden zengin ise yokluğu vücudunuzda ve bebeğinizde sorunlara neden olabilir. Tüketmekte güçlük çektiğiniz besinlerin yerine doktorunuzun önereceği farklı yiyecekler ya da gıda takviyeleri ile bu sorunun erkenden ortadan kaldırılması bebeğinizin gelişimi için oldukça fazla öneme sahiptir.

Hamileyken ne yemeli ne yememeli?

 

Hamilelikte beslenme hem gebelik süresince hem de doğumdan sonra bebeğinizin gelişimi için önemlidir. Bununla birlikte bebeğiniz, anne karnında beslenmek için sizin vitamin depolarını tüketerek büyür ve gelişir. Tükenen vitamin depolarının sık sık kontrol edilmesi ve düzenli olarak gerek beslenme gerekse de vitamin hapları ve gıda takviyeleri ile yerine konulması gerekir. Bu bebeğiniz kadar sizin sağlığınızı korumak için de gereklidir.

Hamilelikte neler yenmeli neler yenmemeli konusu esasında kişiden kişiye göre özelleşse de yukarı belirttiğimiz besin gruplarının hepsinin düzenli olarak tüketilmesi mümkün olduğunca sağlanmalıdır. Hamilelikte beslenme için her besin grubunun diyet listesine eklenmesi gerekir.

Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek sizi hamileliğin verdiği koku ve tat hassasiyetinden de büyük ölçüde kurtaracağından dolayı bu besin grubuna ağrılık vererek mide bulantılarınızı en aza indirebilirsiniz.

Hamilelikte çay ve kahve tüketimi de aşırı kaçmamalı ve mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Hamilelikte kafein tüketimi yerini mümkün olduğunca taze sıkılmış meyve sularına, ayran ya da kefir gibi sizin ve bebeğiniz için çok daha faydalı içecekler almalıdır. Ancak hazır meyve sularından ve aşırı şekerli içeceklerden uzak durulması gerekir. Sadece meyve sularından değil her türlü paketli gıdalardan kaçınılmalı ve bu durumu sadece hamilelikte beslenme için değil diğer zamanlarda da alışkanlık haline getirilmeniz sağlınız için oldukça fayda sağlar.

Hamilelikte bebeğin zekâ gelişimi için neler yemek gerekir?

Anne karnındaki bebeğin zekâ gelişimi, bebek 4 haftalıkken başlar. Bu da Hamilelikte beslenme ile bebeğin gelişiminin ne kadar yakın ilişkili olduğunu kanıtlamak için yeterlidir. Bebeğin zekâ gelişimi için en önemli aylar 1, 2 ve 3. aylardır. Folik asit, demir, çinko, iyot, vitamin B, omega 3 ve 6 yağ asitleri gibi önemli mineral ve vitaminler bebeğin hem beden hem de zekâ gelişimi için büyük öneme sahiptir.

Hamilelikte kilo alımı düzenli olmalı ve yavaş yavaş artmalıdır. Tüm gebelik boyunca alınan kilo 12 ile 15 kilo arasında olmalıdır. Hamileliğin ilk 3 ayında kusma şikayetlerinin fazla olması nedeniyle kilo verilmesi normal kabul edilir. 16. Haftadan itibaren kusma şikayetinin azalması beklenir kademeli olarak kilo artışı başlar. 16-24 hafta aralığı anne adayının en çok kilo aldığı haftalardır.

 

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalelerimiz:
Hamilelikte Cinsel İlişki Nasıl Olmalı?
Düşük Nedir? 
Hamile kadınlar kış aylarında nelere dikkat etmeli

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]