12 haftalık gebelik döneminde anne adayları halen 3 aylık hamiledir. Bebeklerin anne karnındaki gelişimleri büyük bir hızla devam eder. 12 haftalık gebelik döneminde bebeklerin uzunluğu 45 mm – 84 mm arasındadır. Ağırlıklarının ise 14 gram dolaylarında olduğunu söyleyebiliriz. Bir erik büyüklüğüne ulaşmış olan bebeklerin yüzü netleşmeye başlar ve kulakları da şekillenir. Tırnaklarının oluşmaya başladığını ve saçlarının da uzadığını söyleyebiliriz.
Gebeliğin bu haftasında ikili tarama testinin de yapılması gerekiyor. Bu test ile bebeklerde Down Sendromu (Trizomi 21) ve Edward Sendromu (Trizomi 18) olup olmadığının belirlenmesi sağlanıyor. Gebeliğin bu haftasında göbek çıkar mı ya da bebeklerin cinsiyeti öğrenilebilir mi gibi soruların yanıtlarını aktaracağız. Öncesinde annede ne gibi değişimlerin olduğundan ve bebeklerdeki gelişim süreçlerinden söz edelim.
Yazı İçeriği
12 Haftalık Gebelikte Annede Neler Olur?
Gebeliğin bu döneminde anne adaylarının en yaygın şikayeti çabuk yorulma ve bitkin hissetme yönündedir. Bunun nedeninin hem anne adayının hem de bebeklerin oksijene olan ihtiyacının artması olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte anne adayında kansızlık sorunu da olabilir ve bu da çabuk yorulmaya neden olabilir. Doktorunuz kansızlığın olup olmadığını belirlemek için kan sayımı testi yaptırmanızı isteyebilir.
Mesanedeki baskı da gebeliğin bu haftasında azalır çünkü rahim artık pelvisten yukarıya doğru büyümeye devam eder. Dolayısıyla anne adaylarının sıklıkla idrara çıkma şikayetinin de bu dönemde azalmaya başladığını söyleyebiliriz. İkinci trimester döneminde bu şikayet çok daha fazla azalmış olur ancak son trimester döneminde yeniden sık sık idrara çıkma isteği yaşanır. Hafif baş ağrısı şikayetleri de olabilir. Bunun nedeni vücuttaki kan hacminin artmasıdır. Mide bulantısı ve baş dönmesi şikayeti de yaşanmaya devam edebilir. Vücutta koyu renkli lekelenmeler olabilir. Bunun nedeni de melanin üretiminin artmasıdır. Bu lekelerin büyük bölümü ya da tamamı doğumdan sonra ortadan kalkar. Anne adayları vajinal akıntıda artış olduğunu fark edebilir ve bu durum gayet normaldir.
Bebeklerde de değişim ve gelişim 12 haftalık gebelikte devam eder. Ses tellerinin gelişimi bu dönemde tamamlanır. Bazı kemikleri artık sertleşme eğilimine girer ve bebekler tekme atma, parmağını emme gibi hareketler yapabilir. Bu dönemde bebeklerin sindirim kaslarında esnemeler meydana gelir. Bu esnemeler doğumdan sonra bebeklerin bağırsak sistemlerinin çalışabilmesi adına önemlidir. Ayrıca bebeklerin kemik iliklerinin artık akyuvar üretimine başladığını da söyleyebiliriz. Dolayısıyla bebeklerin enfeksiyona karşı daha güçlü olmaları da mümkün hale gelir.
12 Haftalık Gebelikte Göbek Çıkar Mı?
Bu dönemde anne karnının biraz daha belirgin olduğunu söyleyebiliriz. Ancak her anne adayında, gebeliğin her döneminde göbekteki büyüklük aynı olmaz. Ayrıca göbeğin çıkıp çıkmamasının bebeğin sağlığı ile bir ilgisinin olmadığını da belirtmeliyiz. Karnın 12 haftalık gebelikte büyümemiş olması, bebekte bir sağlık sorunu olduğu anlamına gelmez.
12 Haftalık Cinsiyet Öğrenilir Mi?
Bebeğin cinsiyetinde belirleyici olan genital bölgede gelişim 12 haftadan önceki gebelik haftalarında başlamış olur. Fakat ultrason görüntülemesi ile cinsiyetin tespit edilmesi oldukça güçtür. Bazı belirleyici görünümler ortaya çıksa da yanılma payının son derece yüksek olduğunu belirtmek gerekir. Bu nedenle bebeklerin cinsiyetini öğrenmek için söz konusu dönem oldukça erkendir: Gebeliğin 16 – 18. haftasını beklemek gerekir. Hatta bebeğin pozisyonuna bağlı olarak hamileliğin 20 haftasını beklemek bile gerekebilir.
12 Haftalık Gebelikte Bebek Hissedilir Mi?
Anne adayları bu dönemde bebeklerini hissedemez. Elbette bebekler anne karnında çeşitli hareketler yaparlar. Tekme atma hareketi de yapabilirler fakat bebekler son derece küçük olduğundan anne adaylarının tüm bu hareketleri hissetmesi pek mümkün olmaz.
İlginizi çekebilir –> 9. Hafta Gebelik
Hamileler 12 Haftada Ne Yemeli?
Vitamin, mineral, demir ve protein yönünden zengin gıdalar tüketilmelidir. Az pişmiş ya da çiğ et ürünlerinden kesinlikle uzak durulması gerekir. Günde 1 öğüne mutlaka süt ya da süt ürünleri eşlik etmelidir. Ancak süt ve süt ürünlerinin pastörize olması gerektiğini de unutmayın. Mevsiminde sebze ve meyvelerin tüketimine de ağırlık verilmesinde fayda olacaktır. Gerekirse bir diyetisyenden destek alınabilir, sağlıklı bir beslenme programının oluşturulması sağlanabilir.
Göz atın –> 10. Hafta Gebelik
Mide Ekşimesi Yaşamamak İçin Neler Yapılmalı?
Acı, ekşi ve baharatlı yiyecekler mide ekşimesi sorununun daha yoğun yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle anne adaylarının söz konusu gıdaların tüketimini kesmesi ya da sınırlandırması gerekir. Az su tüketimi de mide ekşimesinin daha yoğun yaşanmasına yol açabilir. Günlük 2 litre su tüketimine mutlaka dikkat edilmelidir. 12 haftalık hamilelik ve yaşananlar konusunda sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Bilgi sahibi olun –> 11. Hafta Gebelik