Gebeliğin 11. haftası ilk trimester döneminin artık sonuna yaklaşıldığı zamandır. Anne karnındaki bebeklerin gelişimi bu dönemde de hızla devam eder ve yaşamsal fonksiyonları açısından önem taşıyan organlar da temel gelişimlerini tamamlamaya başlarlar. Hamileliğin 11. haftasından itibaren bebeklerin kafası ile vücudu arasındaki orantısızlık azalma eğilimine girer. Bu haftada bebeklerin ne kadar büyüklükte olduğuna ve alınması gereken besinlere de değineceğiz. Öncesinde ise neler yaşandığından söz edelim.

İşte Gebelikte 11. Hafta ve Yaşananlar

Bu dönemde bebeklerin böbrekleri, ciğerleri ve beyni oluşur. Bu organlar çalışmaya da başlar. Bebeklerin anne karnında esneme, yutkunma ve emme hareketleri yaptıklarını söyleyebiliriz. Ellerini de hareket ettirirler ve tutma hareketi yapabilirler. Kimi zaman tekme de atabiliyorlar fakat anne adayları bebeklerinin tekmelerini gebeliğin bu haftasında da henüz hissedemez.

Anne adaylarının 11 haftalık gebelikte bazı testleri yaptırması gerekebilir. Kan testlerinin yanı sıra tiroid fonksiyon testleri gibi tahliller bebeklerin sağlıklı olup olmadığının belirlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Bu arada gebeliğin 11. haftası ile 14. haftası arasında bebeğin ense kalınlığının ölçülmesine de ihtiyaç olacaktır.

11 Haftalık Bebek Ne Kadar Büyüklüktedir?

11 haftalık gebelik döneminde bebeklerin büyüklüğü yalnızca bir ceviz kadardır. Boy uzunlukları da ebeveyn adayları tarafından merak edilebiliyor. Boylarının da 4 cm civarında olduğunu söyleyebiliriz. Ancak boyları bu dönemden sonra hızla büyümeye başlar ve sonraki gebelik haftasında neredeyse iki katına çıkmış olur. Bebeklerin hamileliğin 11. haftasında 8 gram ağırlığında olduğunu da belirtelim.

Anne Karnında 11 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

11 haftalık bebek 3 aylık olur. Hamileliğin 9 haftasına girildiğinde bebek de artık 3 aylık olduğu döneme başlamıştır. Gebeliğin 13. haftasına kadar bebekler 3 aylık olacaklar. Gebeliğin 14. haftasında ise bebekler 4. aya girmiş olurlar.

11. Haftada Cinsiyet Tahmini Ne Kadar Doğrudur?

Gebeliğin bu döneminde anne ve baba adayları artık bebeklerinin cinsiyetini net bir şekilde öğrenmek istiyor. Elbette 11 haftalık gebelikte bebeklerin üreme organlarında ayırt edici özellikler gelişmeye başlamış olur. Ancak yine de belirlenen cinsiyet konusunda bir yanılma ihtimalinin de olduğunu belirtmek gerekir. Bu nedenle bir hayal kırıklığı yaşanmaması için bebeklerin cinsiyetinin söylenmemesi daha doğru olacaktır. Ebeveyn adayları bir süre daha beklediklerinde net bir cinsiyet bilgisi de alabilirler. Bunun için beklenmesi gereken süre gebeliğin 16. haftasıdır. Eğer ultrason görüntülemesi sırasında bebeğin pozisyonu da uygunsa bu dönemde bebeklerin cinsiyeti öğrenilebilir. Kimi zaman bu bilgiye ulaşmak için birkaç hafta beklenmesi de gerekebilir.

11. Hafta Gebelik Sürecinde Bedeninizde Adım Adım Neler Oluyor?

Gebelik ilk dönemlerinden itibaren yaşanan mide bulantısı bu haftada artık azalmaya başlar. Yorgunluk şikayeti de azaldığı için anne adaylarının kendilerini daha iyi hissettiklerini söyleyebiliriz. Midede ekşime olması ve kabızlık gibi şikayetler ise 11 haftalık gebelik döneminde devam eder. Anne adaylarının kilo alma konusunda da hemen endişeye kapılmamaları gerekiyor. İlk trimester döneminde 1- 2 kilo alımı normaldir ancak mide bulantısı gibi şikayetleri yoğun yaşayan anne adayları kilo almayabilir. Bu durum bebekler için bir sorun yaratmaz. Kimi zaman şişkinlik şikayeti de ortaya çıkabilir. Özellikle yemeklerden sonra şişkinlik hissedilmesinin gayet normal olduğunu söyleyebiliriz.

İlginizi çekebilir –> 8. Hafta Hamilelik

11 Haftalık Gebelikte Kalsiyum Takviyesi Zamanı

Hamileliğin 11 haftasında bebeklerin kemiklerinde de gelişim hızla devam eder. Buna bağlı olarak vücudun daha fazla kalsiyum ihtiyacının olduğunu söyleyebiliriz. Kanın pıhtılaşmasından bebeklerin kalp atışlarının düzenli olmasına kadar pek çok gelişimde kalsiyum son derece önemlidir. Anne adaylarının günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak için kalsiyum içerikli gıdalara da beslenmesinde yer vermesi gerekir. Süt ve süt ürünleri, badem, incir, ıspanak, kuru fasulye ve bazı bakliyatlar, susam yüksek oranda kalsiyum içeren gıdaların başında geliyor. Eğer gerek duyulursa doktora danışmak kaydıyla dışarıdan kalsiyum takviyesi de alınabilir.

Göz atın –> 9. Hafta Hamilelik

Hamilelikte Alınmaması Gereken Besinler

Gebelikte beslenme konusunda yapılan en büyük hatalardan biri her gıdayı tüketmektir. Deniz ürünleri, dikkatli bir şekilde tüketilmesi gereken gıdalar arasında yer alıyor. Bazı balık türlerinden ve çiğ balık ile yapılan gıdalardan uzak durulmalıdır. Hiçbir balık ve et ürünü az pişmiş olarak tüketilmemelidir. Et ve et ürünlerinin iyi pişmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca süt ve süt ürünlerinin pastörize edilmiş olmasına da dikkat etmelisiniz. Bu gebelik haftası ile alakalı sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> 10. Hafta Hamilelik