Hamileliğin 9. haftasında da bebeklerin anne karnındaki gelişimleri hız kesmeden devam ediyor. Bu hafta kapsamında neler yaşandığı ve bebekteki gelişimlerin neler olduğunu hemen aktarmaya başlayalım.

Gebeliğin 9. Haftasında Neler Yaşanır?

9 haftalık gebelik döneminde rahimde büyüme de devam eder ancak anne adaylarında hamile bir kadın görünümü henüz olmaz. Vücudun hormon dengesinde de değişimler devam ettiğinden hem ruh halinde hem de vücutta da bazı farklılıklar meydana gelebilir. Anne adayları midede yanma, hazımsızlık ve gaz gibi çeşitli sorunlar yaşayabilir. Bu dönemde bebeklerin ultrasonla görüntülenmesi mümkün olur.

Hamilelikte 9. Hafta Bebeğinizin Gelişim Süreci ve Yaşananlar

Gebeliğin 9. haftasında gebelik belirtileri olarak adlandırılan şikayetlerde bir azalma meydana gelir. Bu arada bebeklerin uzunluğunun 2 cm civarına olduğunu da söyleyebiliriz. Bebeklerin yüz bölgesi, göz kapakları ve kulaklarında şekillenmeler devam eder. Parmaklarının arasında perdede incelme meyana gelir ve ellerinde de 10 parmak görünümü artık oluşur. 9 haftalık gebelikte bebekler kol ve bacaklarını oynatmaya başlar ve ağzını da açıp kapatabilir. Bebeklerin cinsiyetinin tespiti için ise biraz daha beklemek gerekir.

9 Hafta Gebelikte Bebek Hangi Meyveye Benzer?

9. hafta gebelikte bebek hangi meyveye benzer

Sadece 2 gram ağırlığında ve 2 cm boyunda olan bebekler 9 haftalık gebelik döneminde bir üzüm tanesi kadardır. Gebeliğin bir sonraki haftasında ise bebekler bir çilek tanesi büyüklüğüne ulaşırlar.

9 Haftalık Hamilelikte Anne Adaylarının Değişimi

Anne adayları kendilerini bu haftada da yorgun hissederler. Aynı zamanda mide bulantısı, kusma ve kokulara karşı hassasiyet gibi şikayetler de devam edebilir. Gebelik hormonunun ciddi düzeyde yükselmiş olması anne adaylarının ani ruhsal değişimler içerisine girmelerini de beraberinde getirebilir. Ani duygu durumu değişimleri gebeliğin ikinci trimester dönemine kadar devam eder. Sonrasında ise azalarak ortadan kalkar fakat doğuma yakın bir dönemde yeniden benzer durumlar yaşanabilir.

9 Haftalık Hamilelik Kaç Aylıktır?

Hamileliğin 9. haftası, gebeliğin üçüncü ayının başıdır. Yani 3 aylık hamile olduğunuz bir dönemdir. Bu dönemde hamileliğin ilk trimester döneminde bulunuyorsunuz.

9. Haftada Yerleşme Kanaması Olur mu?

Elbette gebeliğin başlangıcında döllenen yumurtanın rahme yerleşmesi sırasında bir kanama olabilir. Bu kanamaya halk arasında yerleşme kanaması adı verilir. Ancak söz konusu kanamanın gebeliğin 9. haftasında meydana gelmesi mümkün değildir. Çok daha erken dönemlerde meydana gelen bir kanamadır. Dolayısıyla şayet hamileliğin bu haftasında kanamanız varsa geç kalmadan doktorunuza bilgi vermelisiniz.

9. Haftada Kasık Ağrısı Olur mu?

9 haftalık gebelikte rahim hızlı bir biçimde büyümeye devam eder ancak rahim bağları aynı hızda genişleyemeyebilir ve buna bağlı olarak da kasık bölgesinde yahut karnın alt kısmında bir ağrı meydana gelebilir.

9 Haftalık Gebelikte Akıntı Olur mu?

Hamileliğin bu döneminde vajinal akıntı olabilir ve bu gayet normaldir. Hamilelik ile beraber vajinal akıntıda artış olması da söz konusudur. Akıntının kötü kokulu olması ve bu şikayete ağrı, sancının da eşlik etmesi gibi durumlarda doktorunuza başvurabilirsiniz.

Anne Adayları 9. Hafta Gebelikte Ne Yemeli?

Anne adaylarının günlük kalsiyum ihtiyacı 1000 – 1500 mg arasında olur ve bu nedenle kalsiyum ağırlıklı beslenme uygulanması önemlidir. Elbette bebeklerin organ gelişimi açısından protein ve vitaminlerin de yeterli oranda alınması gerekiyor. Lif açısından zengin gıdaların beslenme programına dahil edilmesinde fayda olacak. C vitamini alımı da önemlidir ve gerek duyulursa dışarıdan takviye olarak da bu gıdalar alınabilir.

İlginizi çekebilir –> 6. Hafta Hamilelik

9. Hafta Gebelikte Kaçınılması Gereken Besinler

kaçınılması gereken besinler

İyi pişmemiş, çiğ ya da işlenmiş olan her türlü et ürününden uzak durmalısınız. Pastörize olmayan süt ürünleri içinde aynı durum geçerlidir. Hazır gıdalar tüketmek yerine evde yemek hazırlamanızı öneririz. Küflü peynir gibi gıdalar da hamilelik boyunca tüketilmemelidir. Günlük su ihtiyacının karşılanması ve aşırı kafein alımından da uzak durulması önem taşıyor.

Göz atın –> 7. Hafta Hamilelik ve Bebek Gelişimi

Hamileliğin 9. Haftası D Vitamini Takviyesi Zamanı

D vitamini, bebeklerin özellikle kemik gelişimi açısından en önemli vitaminlerden biridir. Anne adaylarının hamileliğin bu döneminde D vitamini alımına önem vermesi gerekiyor. Zira bu vitamin vücudun fosfat ve kalsiyum dengesinin korunması bakımından da oldukça önemlidir. D vitamini güneşin UVB ışınlarından alınabilir ancak bu mümkün olmazsa doktorunuza danışarak dışarıdan takviye olarak da D vitamini alabilirsiniz. Bu konuda sorularınızı yorum bölümüne ekleyebilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> 8. Hafta Hamilelik ve Bebek Gelişimi

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]