10 haftalık hamilelik döneminde anne adaylarının gebelikten kaynaklanan şikayetleri azalmaya başlar. Bir yandan da bebeklerin amniyon kesesi içerisindeki gelişimi devam eder. Gebeliğin bu döneminde yaşananlar ve nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi tüm konuları ele alacağız. Öncesinde bebeklerdeki gelişim sürecinden söz edelim.

Anne Karnında 10 Haftalık Bebek Nasıl Olur?

Gebeliğin bu haftasında anne karnındaki bebeklerin boyutu 3 cm kadardır. Ancak vücutlarındaki gelişim de büyük bir hızla devam eder. Bu dönemde bebeklerin kafa bölümleri vücutlarıyla çok orantılı değildir. Nedeni ise beynin daha erken dönemde gelişmeye başlıyor olmasıdır. Bebekler gebeliğin 10. haftasında kollarını bükebilmeye de başlarlar ve bu durum kaslarının gelişimi bakımından büyük önem taşır. Ayak parmakları arasındaki perde de ortadan kalkar ve ayak parmaklarını hareket ettirmeye başlarlar. Gebeliğin daha önceki dönemlerine nazaran daha aktif olduklarını söyleyebiliriz.

10 Haftalık Bebeğin Neleri Oluşur?

Gebeliğin bu haftasında bebeklerin bazı kemikleri ve kıkırdak dokuları oluşur. Çene kemiğinin temelleri önceki dönemlerde atılmış olsa da bu dönemde gelişim kaydeder ve aynı zamanda küçük diş tomurcukları da oluşmaya başlar. Kafa bölgesinde kulak kanallarının oluşmaya başladığını söyleyebiliriz. Anne karnındaki bebeklerin kalpleri bu dönemde bir hayli olgunlaşmış olur. Ayrıca bilek ve dizlerinin de gelişimini sürdürdüğünü ve daha belirgin olmaya başladığını söyleyebiliriz.

Bebeğin Cinsiyeti 10. Haftada Belli Olur Mu?

Anne karnındaki bebeklerin cinsiyeti gebeliğin 10. haftasından önce zaten bellidir. Ancak yapılan ultrason görüntülemesi ile bebeğin cinsiyetinin bu dönemde anlaşılması mümkün olmaz. Nedeni ise bebeklerin üreme organlarının bu gebelik haftasında henüz tamamen oluşmamış olmasıdır. Dolayısıyla ebeveyn adaylarının birkaç hafta daha beklemesi gerekir. Bebeklerin cinsiyetinin hamileliğin yaklaşık olarak 16. haftasında anlaşılabileceğini söyleyebiliriz. Kesin olarak öğrenmek için de gebeliğin 20. haftasını beklemekte fayda olacaktır.

Anne Karnında 2 Aylık Bebek Hareket Eder Mi?

2 aylık bebekler anne karnında hareket ederler ancak bu hareketlerin anne adayları tarafından hissedilmesi mümkün olmaz. Bebekler gebeliğin ikinci ayında oldukça küçük boyuttadır. Dolayısıyla hareket etseler bile bu küçük kıpırdanmaların hissedilmesi mümkün olmaz.

Bedeninizde Neler Oluyor?

Döllenmenin meydana gelmesi ve embriyonun rahme tutunmasının ardından rahim de büyümeye başlar. Bebeğe ideal bir gelişim ortamı sunabilmesi için rahimdeki büyümenin doğuma kadar devam etmesi gerekir. Gebeliğin bu haftasında rahmin büyüklüğü greyfurt kadardır. Anne adaylarının gebeliğe dair şikayetlerinin büyük bölümü bu hafta içerisinde azalma eğilimine girer. Ancak yine de belirtilerin yaşanmaya devam edebileceğini söyleyebiliriz. Bu belirtiler mide bulantısı, kusma, kokulara karşı hassasiyet, göğüslerde hassasiyet, baş ağrısı ve baş dönmesi olarak sıralanabilir. Aynı zamanda kabızlık, yorgun ve bitkin hissetme, sürekli uykulu olma gibi şikayetler de olabilir. Vajinal akıntıda artış olması ve iştahın artması yahut azalması da son derece normaldir. Bu haftadan sonra şikayetler azalmaya başlayacağından anne adayları da daha rahat hissederler.

İlginizi çekebilir –> 7. Hafta Hamilelik

10 Haftalık Gebelikte Nelere Dikkat Edilmelidir?

10. hafta gebelikte nelere dikkat edilmeli

Beslenme ve uyku düzenine maksimum seviyede dikkat edilmesi gerekir. Bunun gebeliğin her döneminde sağlıklı bir bebek gelişimi olması açısından önemli olduğunu unutmamalısınız. Aynı zamanda doktor kontrollerinin aksatılmaması da üzerinde titizlikle durulması gereken unsurlardan biridir. Elbette bu dönemde egzersiz ve yürüyüş yapılabilir. Ancak vücudu çok zorlayan ağır spor hareketleri yapılmamalıdır. Beslenmede ise yüksek oranda demir, protein ve kalsiyum içerikli gıdalara ağırlık verilmelidir. Demir, oksijen taşıyan ve bebeğin sağlıklı gelişimini sağlayan en önemli minerallerden biridir.

Anne adayının beslenme programına yüksek oranda demir içeren gıdaları dahil etmesinde fayda olacaktır. Şayet bu mümkün olmazsa doktora danışmak kaydıyla dışarıdan demir takviyesi alınmaya başlanabilir. Fasulye, mercimek, nohut, yeşil yapraklı sebzeler, kaju ve fındık gibi kuruyemişlerde demir bulunuyor. Kuru meyve çeşitlerinin de bazılarında demir içeriği mevcuttur. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı oluşturulurken bu gıdaların da beslenmeye dahil edilmesine önem verilmelidir.

Göz atın –> 8. Hafta Hamilelik

10 Haftalık Gebelikte Cinsel İlişki Yaşanır Mı?

10. hafta gebelikte cinsel ilişki yaşanır mı

Hamilelik döneminde doktor tarafından sakıncalı bulunmadığı müddetçe cinsel ilişkiye girilmesinde bir sıkıntı olmaz. Normal şartlarda cinsel ilişkinin anne karnındaki bebeklere zarar vermediğini, düşüğe neden olmadığını belirtebiliriz. Sadece ender durumlarda sakıncalı olabilir ve bu durumlarda da zaten doktor tarafından size bilgi verilecektir. Bunun dışında 10 haftalık gebelikte cinsel ilişki yaşanabilir. 10 haftalık gebelikle ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Gebelikte 9. Hafta

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]