8 hafta hamilelik, gebeliğin ilk trimester dönemi içerisinde yer alır. Bu dönemde bir yandan bebeklerin anne karnındaki gelişimleri devam ediyorken diğer yandan da gebelik belirtileri kendini daha net hissettirir. Hamileliğin 8. haftasına dair merak edilen tüm konuları ele alacağız.

8 Hafta Gebelik Kaç Aylık Oluyor?

8 haftalık gebelik hamileliğin ikinci ayına tekabül ediyor. Yani gebeliğinin 8. haftasında olanlar 2 aylık hamiledir.

2 Aylık Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

2 aylık gebelikte yaşanan belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ruhsal dalgalanmalar
  • Mide bulantısı ve kusma
  • El ve ayaklarda şişkinlik
  • Aşerme
  • Kabızlık
  • Midede ekşime
  • Gaz
  • Bitkin hissetme
  • Baş dönmesi

2 Aylık Hamileyken Neler Olur?

Gebeliğin bu döneminde bebeklerin gelişimi de büyük bir hızla devam eder. Anne karnındaki bebekler sadece 1 gram ağırlığındadır.

8 Haftalık Hamilelikte Bebek Nasıl Olur?

8 haftalık gebelik döneminde bebeklerin kaslarında, kemiklerinde ve yüz bölgesinde büyük değişimler olmaya başlar. Fetüsün ağırlığı 15 mm civarında olur. El ve ayak parmaklarının arasındaki perdenin incelmeye başladığını da söyleyebiliriz. Bu dönemde bebeklerin organları yerli yerinde olmakla birlikte oluşmaya da başlamış durumdadır. Bebeklerin kaslarında küçük hareketlenmeler de başlayabilir fakat anne adayı bu hareketleri henüz bu dönemde hissedemez.

Bedeninizde Neler Oluyor?

Vücutta dışarıdan bakıldığında çok fark olmaz çünkü bu zaman diliminde anne adaylarının karnında büyüme meydana gelmemiştir. Sadece mide bulantısı ve göğüslerde hassasiyet gibi çeşitli şikayetler olabilir.

8 Haftalık Bebeği Anne Hisseder Mi?

Annenin bebeğini hissetmesi için bir süre daha zaman geçmesi gerekiyor. 8 haftalık bebeğin hareketleri de anne adayı tarafından hissedilmez.

8 Haftalık Gebelikte Bebek Nerede Olur?

Bebek rahimde, amniyon kesesinin yani halk arasındaki adıyla gebelik kesesinin içerisindedir. Bu kesede bulunan sıvı ise bebeklerin sağlıklı bir şekilde gelişimlerini sürdürmeleri bakımından oldukça önemlidir.

8 Haftalık Gebelik Kalp Atışı Hissedilir Mi?

Bebeklerin kalbi 8 haftalık hamilelik döneminde 1 dakikada 150 – 170 arasında atar. Kalp atışının yapılan ultrason muayenesi ile hissedilmesi mümkün olabilir.

8 Hafta Kanama Normal Mi?

Hamileliğin ilk dönemlerinde hafif lekelenme şeklinde bir kanama olması normal kabul edilir. Rahmin büyümesine bağlı olarak kasılmalar olabildiği gibi bu durumun gebeliğin 12. haftasına kadar sürebileceğini de belirtebiliriz. Ancak şiddetli kanama normal değildir. Böyle bir durumda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

8 Haftalık Gebelikte Kanama Neden Olur?

Progesteron hormonunun bebeğe teslimi sırasında hafif kanama olabilir. Aynı zamanda bebeklerin rahme tutunması sırasında da kılcal damarlarda çatlama olması söz konusu olabilir ve bu da hafif bir kanamaya yol açabilir.

8 Haftalık Gebelikte Sancı Olur Mu?

Kasıklarda ve özellikle karnın alt kısmında sancı olabilir. Bu sancının nedeni ise rahmin büyüyor olmasıdır. Sancının çok aşırı seviyede olmadığı müddetçe normal kabul edildiğini söyleyebiliriz.

Anne Karnında Bebeğin Kalbinin Durması Nasıl Anlaşılır?

Bebeğin kalbi durduğunda düşük meydana gelebilir. Şayet düşük gerçekleşmezse bebeğin kürtaj yolu ile vücuttan tahliye edilmesi gerekir. Enfeksiyonlar, anomaliler gibi çeşitli nedenlerle 8 haftalık gebelik döneminde bebeğin kalbinin durabildiğini söyleyebiliriz. Rahim ağzı yetmezliği, rahimde perde olması gibi daha farklı unsurlara bağlı olarak da bu sorun yaşanabiliyor.

Göz atın –> Anne Karnında Bebeğin Öldüğü Nasıl Anlaşılır

8 Haftalık Hamile Olanlar Ne Yemeli?

Elbette gebelik boyunca anne adayları sağlıklı ve dengeli bir beslenme stilini uygulamalıdır. Protein, folik asit ve çinko yönünden zengin gıdaların tüketilmesi de önemlidir. Günlük su tüketiminin az olmaması da anne adaylarının bu dönemde dikkat etmesi gereken hususlar arasında yer alıyor. Gerekli görülmesi durumunda anne adayları bir beslenme uzmanına da danışabilir.

Çinko Takviyesi Zamanı

8 haftalık gebelikte mısır gevreği, tam buğday ekmeği, kuruyemiş çeşitleri, süt ürünleri ve yumurta gibi yüksek oranda çinko içeren gıdaların tüketilmesi önem taşıyor. Eğer bu gıdaların düzenli bir şekilde tüketilmesi mümkün olmuyorsa anne adaylarının doktorlarına danışarak dışarıdan çinko takviyesi alması da söz konusu olabilir.

İlginizi çekebilir –> Gebelikte Toksoplazma Nedir

8 Haftalık Gebelikte Nelere Dikkat Edilmeli?

Doktor kontrollerinin aksatılmaması ve doktora danışmadan asla gelişigüzel ilaç kullanılmaması öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer alıyor. Ayrıca uyku düzenine, beslenmeye ve günlük su tüketimine de dikkat edilmelidir. Folik asit takviyesi alınmalıdır. 8 haftalık hamilelik ile alakalı olan sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Braxton Hicks Kasılmaları 

 

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]