Myom (miyom) ve polipler iyi huylu oluşumlardır. Ancak döllenen yumurtanın rahme tutunmasını önleyebildikleri için kısırlığa yol açabildiklerini belirtebiliriz. Bu durum kadınlar arasında yaygın görülen bir sorun olan rahim içi yapışıklık durumunda da geçerlidir. Elbette her myom ya da her polip infertilite nedeni değildir. Ancak infertiliteye yol açma olasılıklarının bulunduğunu da belirtmek gerekiyor.

Polip Kısırlığa Nasıl Yol Açar mı?

Polipler rahmin en iç tabakasında yer alıyor ve büyüme eğiliminde olanlar rahim içine ya da rahim ağzına doğru genişliyor. Yumuşak kıvama sahip bir et parçası gibi düşünebileceğiniz polipler çok ender durumlarda kanserleşebilir. Poliplerin kısırlığa neden olması aslında dolaylı şekilde ortaya çıkar. Yerleşim yeri nedeniyle erkek üreme hücreleri ile kadın üreme hücrelerinin buluşmasını engelleyebilirler. Bu nedenle kısırlık sorununun ortaya çıkmasına neden olabilirler. Tüm poliplerin infertiliteye neden olmaması da bundan kaynaklanır. Yerleşim yeri, rahim ağzını ya da fallop tüplerine açılan bölgeyi kapatmayacak şekildeyse kısırlık sorunu ortaya çıkmaz. Ancak embriyonun rahme tutunmasını önleyecek bir konumda bulunuyorsa bu durumda da gebelik oluşamaz.

Myom Kısırlığa Nasıl Yol Açar mı?

Genel olarak bakıldığında myomların kısırlığa neden olma şekli de benzer özelliktedir. Miyomlar büyüdüğünde üzerindeki endometrium tabakası da gerilmeye başlar. Buna bağlı olarak söz konusu tabakanın kanlanması da bozulur. Döllenme sorunsuz bir şekilde meydana gelse ve embriyo rahme doğru bir biçimde yerleşse dahi yeterli düzeyde kanlanma meydana gelmez. Bu nedenle embriyonun sağlıklı bir şekilde gelişim sürecinin başlaması mümkün olmaz ve çok yüksek olasılıkla düşük meydana gelir. Dolayısıyla sağlıklı bir gebelik elde edilmesi de söz konusu olamayabilir. Ancak miyomlarla ilgili olarak da aynı durum geçerlidir; rahminde myom olan her kadın doğurganlık noktasında sorun yaşamaz. Kısırlığa neden olup olmadığı miyomun yerleşim gösterdiği bölge ve büyüklüğü ile yakından ilgilidir.

Miyom ve Poliplerin Belirtileri Neler?

Rahimdeki bu iyi huylu oluşumlar benzer belirtiler ile kendini gösterir. Bu belirtiler her hastada aynı şekilde olmayabilir ve aynı zamanda belirtilerin şiddetinin de farklı olabileceğini söyleyebiliriz. En yaygın görülen belirtilere ise şu örnekleri verebiliriz:

  • Adet kanamasının dışında anormal kanamalar olması
  • Kasıkta ve karında ağrı
  • Kasıkta ve karın bölgesinde dolgunluk hissi
  • Rahimde ya da kasıklarda basınç
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı olması

Yukarıda sıralanan unsurların hiç biri normal kabul edilmemelidir ve bu belirtileri yaşayan kadınların en kısa zamanda kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmesi gerekir. Bu sayede şikayetlere neden olan unsurların tespit edilmesi, en erken dönemde tedavinin yapılması sağlanabilir. Kısırlık sorunu ile karşılaşmayı beklemeden erken dönemde tedavinin yapılmasında fayda olacaktır.

İlginizi çekebilir –> Kısırlık neden oluşur

Myom ve Polip Tedavisi Nasıl Yapılır?

Polip ya da miyom mevcudiyeti durumunda tedavi seçeneklerinin çok geniş bir listeyi kapsadığından söz edemeyiz. İlaç kullanımı prosedürü tercih edilebilir ya da cerrahi müdahale yapılabilir. Özellikle bu oluşumlar nedeniyle hastaların ciddi şikayetler yaşamaları, bebek sahibi olamamaları durumunda ameliyat ile söz konusu oluşumların rahimden tahliye edilmesi gerekebiliyor. Aksi halde kısırlık sorununu ortadan kaldırmak mümkün olmuyor. Elbette her hastada tek çözüm ameliyat değil. Sadece zorunlu olduğunda cerrahi müdahale kararı alınıyor. Ancak öncesinde çeşitli tetkikler ve muayeneler ile poliplerin ve miyomların nerede konumlandığının, ölçülerinin ve benzeri bilgilerin edinilmesi gerekiyor. Sonrasında hasta için en uygun tedavi seçeneği belirlenir ve en kısa zamanda tedaviye başlanır.

Polip ve Miyom Tüp Bebek Tedavisine Engel Mi?

Daha önce miyom ya da polip mevcudiyeti nedeniyle tedavi gören kadınlar için de tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Hatta bu oluşumlar nedeniyle ameliyat olmuş kadınlara da tedavinin uygulanabildiğini belirtmeliyiz. Ancak sağlıklı bir gebelik elde edilmesini önleyecek, düşüğe neden olma ihtimali yüksek bir polip ve miyom durumu söz konusu olduğunda tüp bebek tedavisine başlanmadan önce tedavinin gerçekleştirilmesi gerektiğini de belirtmeliyiz.

Çoğu zaman bu oluşumlarla ilgili tedavinin tamamlanması ile birlikte doğal yollarla hamile kalma şansı da elde ediliyor. Pek çok çiftin tüp bebek tedavisinden faydalanmasına gerek kalmıyor da diyebiliriz. Ancak kadının yaşının 35 ve üzeri olması gibi durumlarda doğal yolla gebeliği beklemek yerine tüp bebek tedavisinden faydalanılması daha doğru olabilir. Polip ve miyom ile ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilginiz olsun –> Kısır çiftler ne zaman hekime başvurmalı