Anne adaylarının Ramazan ayında oruç tutma konusunda aklı karışabiliyor. Pek çok platformda bu konu çeşitli tartışmalara da neden oluyor ve bu durum akılların daha fazla karışmasını beraberinde getiriyor. Ramazan ayında oruç tutma ya da beslenme konusunda en çok merak edilen 7 sorunun yanıtını sizlere aktaralım.

1-) Ramazanda Hamilelik ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Öncelikle anne adaylarının gebelik dönemi boyunca sağlıklı beslenmesi gerekir ve öğün atlamaları istenmez. Bu nedenle oruç tutmak yani uzun süre aç ve susuz kalmak tıbbi açıdan önerilmiyor. Gebelik döneminde anne adayının sağlığı kadar bebeğin sağlığı da önemlidir. Bebeğin anne karnında gelişimini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için annenin düzenli beslenmesi çok büyük bir önem taşıyor. Susuz kalmak da en az aç kalmak kadar bebeği olumsuz etkileyen bir durumdur.

2-) Hamilelikte Düzenli Olarak Tüketilmesi Gereken Besinler

Her anne adayının hamilelikte bazı besinleri düzenli olarak tüketmesi, bebeklerin gelişiminin sağlıklı bir biçimde devam etmesi adına önem taşır. Tüketilmesi gereken gıdalar vitamin ve mineral yönünden zengin olan besinlerdir. Sebze, meyve ve tahıllar, her beslenme programında mutlaka olması gereken gıda çeşitleridir. Kalsiyum, bebeklerin kemik gelişimi açısından önemli olduğundan süt ve süt ürünleri de düzenli bir biçimde tüketilmelidir. Yüksek oranda protein içeren gıdalara yer verilmesi, yeşil yapraklı sebzelerden de her gün mutlaka tüketilmesi tavsiye edilir.

3-) Gebelikte Oruç Tutmak Bebeğe Zarar Verir mi?

Elbette gebelikte oruç tutulmasının bebeğe zarar verip vermediği konusu üzerine pek çok araştırma yapıldı. Bu araştırmaların sonuçlarına dair şu örnekleri verebiliriz:

  • Hamileliğin ilk trimester döneminde oruç tutan anne adaylarının bebeklerinde, düşük doğum ağırlığı riski 1,5 kat yükseliyor.
  • Yaz mevsiminde oruç tutan anne adaylarının yeterli oranda sıvı almamasından kaynaklanan çeşitli sorunlar yaşadığı gözlemleniyor. Bebeğin içinde bulunduğu amniyotik sıvı, vücudun susuz kalmasından olumsuz etkileniyor.
  • Anne adayının gün içerisinde aç ve susuz kalması, bebeklerin bilişsel zekası üzerinde de olumsuz etkiler yapabiliyor.

4-) Kimler Oruç Tutmamalıdır?

Gebeliklerde anne adaylarının sağlık durumu, bebeklerin anne karnındaki gelişimi farklı olabiliyor. Bu nedenle kimler oruç tutmalı sorusunun yanıtı için doktor tavsiyesine başvurulması daha doğru olacaktır. Sadece belirli durumlarda anne adaylarının kesinlikle oruç tutmaması gerekir. Bu durumlara şu örnekleri verebiliriz:

  • Kan basıncı düşük ya da yüksek olanlar
  • Kansızlık sorunu yaşayanlar
  • Çoğul gebelikler
  • Gebelikte yeterli oranda kilo alamayanlar
  • Daha önce erken doğum yapmış olanlar
  • İdrar yolu enfeksiyonu geçirmiş olanlar
  • Yeme bozukluğu olanlar

Bunların yanı sıra bazı spesifik durumlarda da doktorunuz oruç tutmanızı önermeyebilir.

Merak edenler için –> Salgın döneminde hamilelik

5-) Gebelikte Oruç Tutanlar Nelere Dikkat Etmelidir?

Hamilelik döneminde oruç tutanların iftar ve sahurda beslenmesine ekstra bir özen göstermesi gerekir. Eğer aşağıdaki durumlardan biri yaşanırsa doktorunuza başvurmanız son derece önemlidir.

  • Mide bulantısı ve kusma
  • Uzun süre tuvalete gitme ihtiyacının olmaması
  • Kilo alamama ya da hızla kilo vermeye başlama
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Yüksek vücut ateşi
  • İdrar renginin çok koyu olması

6-) Ramazan ve Gebelik

Sadece İslam dininde değil diğer bazı dinlerde de oruç tutmak vardır. Bazı dinlerde belirli bir süre sadece hayvansal gıdalar tüketilmez. Bazı dinlerde ise 25 saatlik yemek tüketmeme şeklinde ibadetler mevcuttur. Ancak tüm dinlerde sağlığı olumsuz etkilemesi durumunda oruç tutulmaması gerektiğinde dair ifadeler de bulunuyor. Ramazan ayında hamilelerin oruç tutması kişisel bir karardır. Fakat bu kararı verirken doktorunuzun öneri ve uyarılarını dikkate almanız da önem taşır. Özellikle çeşitli riskler mevcutsa, bebeğin gelişiminin olumsuz etkileneceği bir durum mevcutsa Ramazan ayında oruç tutulmaması sağlık açısından daha doğru olacaktır.

7-) Emzirirken Oruç Tutulur mu?

Anne sütü bebeklerin doğumdan sonra tüm ihtiyaçlarını karşılayan bir gıdadır. Özellikle ilk 6 ay boyunca bebeklerin mutlaka anne sütü ile beslenmesi önerilir. Annenin tükettiği gıdalar, anne sütü aracılığı ile bebeğe de geçtiğinden emzirme döneminde de oruç tutulması önerilmez. Çünkü uzun süre aç ve susuz kalınması, anne sütünü de olumsuz etkileyecektir. Dolayısıyla emzirme dönemi sona erene kadar oruç tutulması da tavsiye edilmiyor. Ramazan ayında anne adaylarının oruç tutması hakkında farklı sorularınız varsa yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Gebelikte antibiyotik kullanımı