Rahim duvarı incelmesi, rahmin iç tabakasının olması gerekenden daha ince bir form kazanmasıdır. Bilindiği gibi sağlıklı bir gebeliğin elde edilebilmesi için rahim duvarının belirli bir dönemde kalınlaşması gerekiyor. Bu kalınlaşma meydana gelmezse embriyonun rahme tutunması da mümkün olmaz. Dolayısıyla gebelik de düşükle neticelenir. Rahim duvarında incelme olduğu nasıl anlaşılır sorusunun yanıtına geçmeden önce rahim duvarı neden incelir konusunu ele alalım.

Rahim Duvarı Neden İncelir?

Endometrium, rahim iç zarına verilen addır. Bu katmanın kalınlığı ise adet döngüsü çerçevesinde değişir. Döngünün belirli bir zamanında salgılanan hormonun etkisiyle rahim duvarında kalınlaşma meydana gelir. Döngünün ortasında ise progesteron hormonu salgılanır ve bu hormonun etkisiyle embriyonun beslenmesi için rahim duvarı uygun koşullara kavuşur. Şayet döllenme meydana gelmediyse yani gebelik yoksa progesteron hormon seviyesi düşer ve adet kanaması başlar. Rahim duvarı da incelir ve adet döngüsünün başındaki kalınlık seviyesine erişir.

Elbette rahim iç zarının kalınlığı aslında embriyonun oluşumuyla ilgili değildir. Ancak gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için rahim duvarının kalınlığının da optimal seviyede olmasına ihtiyaç duyulur. Adet döngüsü sonlandığında rahim duvarı kalınlığı da 1 mm ile 2 mm arasında olur. Gebeliğin sağlıklı şekilde devamının gelmesi için rahim iç zarının kalınlığının 8 mm ile 15 mm arasında olmasına ihtiyaç duyulur. Söz konusu zarın kalınlığı 8 mm’den az ise bu durumda gebeliğin devam etme ihtimali % 53 düzeyine geriler. 9 mm üzerinde olması durumunda bu oran % 77’ye çıkar. Rahim duvarının kalınlaşması ve incelmesinde en etkili husus östrojen ve progesteron hormonlarıdır.

Menopoz dönemine girilmesi, doğum kontrol hapı kullanılması gibi durumlarda rahim duvarı kalınlığının değişmesi gayet normaldir. Ancak üreme çağında olan, doğum kontrol hapı kullanmayan kadınlarda da rahim duvarında incelme belirlenebilir. Üreme hormonlarının yeterli düzeyde salgılanmaması, kürtaj gibi bazı işlemlerin rahim iç tabakasına zarar vermesi, ağır enfeksiyonlar ya da rahim iç zarlarının yapışık olması gibi durumlardan kaynaklı olarak bu sorun ortaya çıkabilir.

Rahim Duvarında İncelme Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Genellikle adet kanamaları şüphe uyandırır ve doktora gidildiğinde muayene ve tetkikler neticesinde rahim duvarında incelme olduğu belirlenir. Normal olmayan ağrı ve sancı gibi şikayetler de bu problemin varlığına dair şüphe uyandırır.

Rahim İncelmesi Tedavisi

Tedaviye başlanmadan önce hastanın öyküsünün mutlaka alınması gerekiyor. Mevcut sağlık durumu incelenmeli ve şikayetleri de dinlenmelidir. Tüm bunlar ve muayene sonuçları bir arada değerlendirilerek en uygun tedavi seçenekleri belirlenir. Tedavinin nasıl yapılacağı ise hastaya göre farklılaşabilir. Eğer rahim duvarı incelmesi hormonal uyarının eksikliğinden kaynaklanıyorsa hormon içerikli ilaç kullanımı tercih edilebilir. Eğer dokuda hasar tespit edilirse rahim içi zardan bir parça alınır ve incelenir. Antibiyotik kullanımı da tedavi seçenekleri arasındadır. Histeroskopi ile yapışıklığın açılması gibi farklı tedaviler de devreye girebilir.

Merak edenler için –> Rahim duvarı kalınlaşması

Rahim Duvarı İncelmesine Belirtileri Nelerdir?

Her kadında rahim duvarı incelmesi sorunu aynı olmaz. Belirtiler ve incelmenin oranı kişiden kişiye farklılık gösteriyor. Belirtiler arasında en çok ön plana çıkan ise iki adet dönemi arasında lekelenme şeklinde hafif kanama olmasıdır. Ancak bu belirtinin her kadında görülmediğini de belirtmek gerekir. Adet dönemlerinde rahim bölgesinde ağrı olması ve bu ağrıya şiddetli kanamanın eşlik etmesi de belirtilerden bir diğeridir. Kanamanın miktarı fazla olabilir ve ağrı düzeyi de şiddetli olabilir.

Cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesi de rahim duvarı incelmesinin semptomları arasında bulunuyor. Adet döngüsünün bozulması ve aynı zamanda hiç adet kanaması olmaması da belirtiler arasındadır. Kişinin adet döngüsünde olmamasına rağmen pelvik bölgede ağrı hissedilmesi yaygın görülen belirtilerden bir diğeridir. Rahim iç zarının ince olması adet döneminde gecikmeye neden olabiliyor. Hatta bazı kadınlarda adet döngüsü tamamen değişiyor, süresi ve kanamanın miktarında da değişimler meydana gelebiliyor. Adet döngüsünde değişimler farklı rahatsızlıkların belirtisi de olabildiğinden mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşülmelidir.

Rahim Duvarı İnceliği Gebeliğe Engel mi?

Rahim duvarının ince olması kişinin hamile kalmasına engel değildir. Ancak embriyonun rahme tutunması aşamasında çeşitli sıkıntılar yaşanabilir ve tekrarlayan düşük tablosu ortaya çıkabilir. Sonuç olarak rahim duvarının olması gerekenden daha ince forma sahip olması döllenmeyi önlemiyor olsa da canlı doğumu önleyebilir çünkü düşüğe neden olabilir. Rahim duvarı incelmesi ve tedavileri hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Yumurtalık büyümesi