Yumurtalık büyümesi sorunu kadınlarda hemen her yaş grubunda ortaya çıkabiliyor. Yumurtalıklar kadınlarda doğurganlık özelliği bakımından oldukça önemlidir. Yumurtanın salınımını sağlayan ve aynı zamanda progesteron ile östrojen hormonu salınımında büyük rol üstlenen yumurtalıklar, kadın üreme sisteminde 2 adet olarak bulunur. Boyutlarının ise kişiden kişiye farklılık gösterebildiğini söyleyebiliriz.

Kimi zaman yumurtalıklarda büyüme gibi bir sorun da ortaya çıkabilir. Bu sorunun nedeni ise çok farklı olabiliyor. Bazı kadınlarda yumurtalığın büyümesi hiçbir belirti göstermezken ender durumlarda da çeşitli şikayetlere yol açabiliyor. Bu organda neden büyüme olabildiği, gebelik ile alakasının olup olmadığı gibi konuları ele almadan önce ne gibi semptomlar ile kendini belli ettiği konusuna değinelim.

Yumurtalık Büyümesi Belirtileri

Her kadında yumurtalık büyümesi durumunda çeşitli belirtiler ortaya çıkmayabilir. Bu nedenle hiçbir şikayetiniz olmadığı halde böyle bir tanı konabileceğini de belirtmeliyiz. Belirti yaşayan kadınların şikayetleri ise şu yönde oluyor:

  • Adet düzensizlikleri
  • Bağırsak alışkanlıklarında değişimler
  • Acil olarak idrara çıkma isteği
  • Pelvik bölgede ağrı
  • Pelvik bölgede baskı
  • Saç tellerinde incelme
  • Vücut tüylerinde artış
  • Yorgun ve bitkin hissetme
  • Mide bulantısı
  • Şişkinlik
  • Kilo kaybı ya da kilo alımı

Sadece yumurtalıklardaki büyümenin fazla olduğu durumlarda hastaların pelvik bölgede bir farklılık ya da şişkinlik hissettiğini söyleyebiliriz. Ancak bu denli büyüme de ender yaşanıyor. Bu nedenle ağrı şikayeti çok nadir olarak yaşanır.

Yumurtalık Büyümesi Nedenleri

Daha önce de değindiğimiz gibi yumurtalık büyümesi farklı nedenlere bağlı olarak yaşanabilen bir sorundur. Bu nedenleri kısa bir liste halinde belirtelim.

  • Yumurtalama Dönemi

Her ay düzenli bir biçimde meydana gelen yumurtalama sırasında yumurtalıklarda biraz büyümenin olması normaldir. Bu büyüme geçicidir ve yumurtalama dönemi sonrasında yumurtalıkların boyutu eski haline geri döner.

  • Polikistik Over Sendromu

PKOS ya da POS gibi isimlerle de bilinen polikistik over sendromu da nedenlerden biridir. Yumurtalıklarda küçük çaplarda kistler meydana gelir ve bu da söz konusu organın büyümesi için yeterli bir nedendir. Kilo alımı ya da aşırı tüylenme gibi şikayetlere de neden olabilen bu sendromun yaygın görülen hastalıklardan biri olduğunu belirtmeliyiz.

  • Yumurtalık Ödemi

Yumurtalık dokusunda sıvı birikmesi, yumurtalık ödemi olarak biliniyor. Çok yağın yaşanan bir sağlık sorunu olduğunu söylemeyiz. Genellikle tek bir yumurtalıkta oluşan bu soruna neden olan unsur ise yumurtalığın dönmesidir. Kısmi bir dönme, dokularda sıvı birikmesine sebebiyet veriyor.

  • Yumurtalık Dönmesi

Elbette yumurtalık dönmesi daha ciddi bir sorundur ve mutlaka müdahale yapılması gerekir. Kısmi ya da tamamen dönen yumurtalıklara kan akışı kesilir. Bu nedenle yeniden kan akışını sağlamak için acil bir şekilde tıbbi olarak gerekli müdahalenin yapılması gerekir.

  • İyi Huylu Tümör ve Kist Mevcudiyeti

İyi huylu olmak kaydıyla yumurtalıklarda kist ya da tümör oluşumunun da meydana gelebildiğini söyleyebiliriz. Genellikle kendiliğinden geçen ve bu nedenle bir müdahale gerektirmeyen bu kist ve tümörler, yumurtalıkta da bir miktar büyümeye neden olabilir.

  • Endometriozis (Çikolata Kisti)

Rahim içi dokularda meydana gelen çikolata kisti de yumurtalıkları etkisi altına alabiliyor. Her ay oluşan rahim içi dokunun yumurtalıkta oluşması durumunda adet döneminde atılması mümkün olmaz. Dolayısıyla yumurtalıklar bu durumdan zarar görebilir ve boyutlarında da büyüme olabilir.

İlginizi çekebilir –> Doğum Lekesi

  • Yumurtalık Kanseri

Yumurtalık kanseri de nedenler listesinde yer alıyor. Genellikle menopoz döneminden sonra görülen bu kanser yorgunluk, şişkinlik ya da pelvik bölgede ağrı olması gibi belirtiler gösterebiliyor.

Yumurtalık Büyümesi ve Gebelik

Gebelik döneminde de yumurtalık büyümesi meydana gelebilir. Bu büyümeye neden olan genellikle sadece hamilelik döneminde meydana gelen ve lüteom olarak adlandırılan oluşumlardır. Belirti göstermemesi nedeniyle rutin kontrollerde tespit edilen bu oluşumlar doğumla birlikte kendiliğinden ortadan kalkar. Gebelik döneminde vücudun hormon seviyelerinde meydana gelen değişimlere bağlı olarak ortaya çıktıkları düşünülüyor.

Göz atın –> Erken Adet Görme Nedenleri

Yumurtalık Büyümesi Tedavisi

Her durumda yumurtalık büyümesi problemine yönelik bir tedavi yapılması gerekmez. Burada belirleyici olan unsur hastanın şikayetlerinin olup olmadığı ve bu büyümenin çevre dokulara zarar verip vermediğidir. Buna bağlı olarak bir değerlendirme yapılır ve hastayı rahatlatmaya yönelik tedaviler de tercih edilebilir. İlaç kullanımı en yaygın tedavi prosedürüdür. Sadece çok ender durumlarda ya da kanser vakalarında cerrahi müdahaleye gerek duyulur. Bu konuda sorularınızı yorum bölümüne yazarak iletebilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Histerektomi Ameliyatı