Menopoz, kadınların doğurganlığının sona erdiği biyolojik bir dönemdir. Kadınlarda menopoz 45 – 55 yaş arasında başlayan bir süreçtir. Ancak daha erken dönemde de menopoza girilebilir. Menopozun belirtilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

1- Adet Düzensizliği

Adet dönemi 21 gün ile 35 gün arasında değişebilen periyotlarla meydana gelir. Bu dönem 3 gün ile 7 gün devam eder. Eğer daha sık ya da daha seyrek adet görme durumu meydana geliyorsa bu, adet düzensizliği olarak kabul edilir. Adet düzensizliğinin pek çok farklı nedeni olabiliyor. Bu nedenlerden biri de menopoza giriyor olmaktır.

2- Sıcak Basması

Menopozun başlaması ile beraber vücudun östrojen hormon seviyesinde de bir düşme yaşanır. Bu düşüş de sıklıkla sıcak basması şikayetini beraberinde getirir. Bazı kadınlar bu sorunu hafif düzeyde yaşarken bazı kadınlarda da yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek kadar şiddetli yaşanabilir. Çoğunlukla birkaç dakika sürer fakat bazen daha uzun süre devam etmesi de söz konusu olabilir. Sıcak basması özellikle yüz bölgesinde ve vücudun üst kısmında daha yoğun hissedilir.

3- Gece Terlemeleri ve Uyku Sorunları

Vücudun hormon dengesinde meydana gelen değişimler, gece saatlerince aşırı terleme ve uyku ile alakalı sorunlar yaşanmasına neden olur. Uykuya dalamama ya da geceleri sıklıkla uyanma en sık yaşanan belirtiler arasında yer alıyor. Bazı kadınlar çok erken saatlerde uyanmak gibi uyku sorunları da yaşayabilir.

4- Libido Kaybı

Menopozun belirtilerinden biri de libidoda azalma olmasıdır. Yapılan bazı araştırmalar menopoza girmeye başlayan kadınların % 80’inde bu sorunun yaşandığını, cinsel isteksizlik meydana geldiğini gösteriyor. Cinsel istekte azalma olmasının nedeni de östrojen ve progesteron hormon seviyelerindeki değişimlerdir.

5- Vajinal Kuruluk

Östrojen hormon seviyesinin azalması ile beraber vajinal salgılarda da belirgin bir azalma meydana geliyor. Bu nedenle menopoz döneminde kadınların neredeyse tamamı vajinal kuruluk problemi ile karşılaşır. Vajinal kuruluk ile birlikte kaşıntı ta da tahriş sorunlarının da yaşanabildiğini belirtmeliyiz. Vajinal kuruluk cinsel birleşmeyi de zorlaştırabiliyor ve bu gibi durumlarda jel kullanımı gibi yöntemler tercih edilebilir.

6- Saç Dökülmesi ve Kuru Cilt

Saç dökülmesi de oldukça sık yaşanan semptomlardan biridir. Zaman içerisinde saçlarda dökülme olması sorunu azalır ancak kadınlar saç kaybı nedeniyle kendilerini mutsuz hissedebilir. Bu nedenle saç dökülmesinin başlaması durumunda protein ve demir yönünden güçlü olan gıdaların tüketilmesi tercih edilebilir. Böylelikle saç köklerinin güçlenmesi sağlanabilir. Kaliteli saç bakım ürünlerinin kullanımı da kozmetik açıdan saç dökülmesinin azalmasını destekleyebilir.

7- Konsantrasyon Güçlüğü

Yine hormon seviyelerindeki değişime bağlı olarak unutkanlık sorunu yaşanabiliyor. Aynı zamanda kadınlar konsantrasyon güçlüğü de çekebiliyor. Bu şikayetler özellikle menopozun erken ve orta evrelerinde yoğun bir şekilde yaşanır.

8- Sinirlilik

Asabiyet de menopoz belirtilerinden biridir. Menopoza girme döneminde kadınlar daha çabuk sinirlenebilir ya da sinirlerini kontrol etme konusunda çok ciddi sorunlar yaşayabilir. Özellikle uyku ile ilgili sorunlar yaşanması, stres seviyesinin de yükselmesini beraberinde getiriyor. Bu durum, daha ani öfkelenme ve gün içerisinde sinirli olma gibi şikayetleri de doğuruyor. Kadıların menopoza girme döneminde stresten olabildiğince uzak kalmaları, sinirlilik halinin azalmasını da sağlar. Aynı zamanda olabildiğince ideal sürede kaliteli bir uyku süreci yaşanmasına dikkat edilmelidir.

Bilgi sahibi olun –> Yumurtalık büyümesi

9- Kilo Almak

Vücudun östrojen seviyesinde azalma olması metabolizmanın yavaşlamasına da neden oluyor. Haliyle kilo alımı şikayeti ortaya çıkıyor. Sadece birkaç kilo almak, gayet normal kabul edilen bir durumdur. Fakat hızlı bir şekilde aşırı kilo alınmaya başlanması hainde mutlaka bir diyetisyenden yardım alınmalıdır. Egzersiz ve spor yaparak metabolizmayı hızlandıran bir hareketli yaşam şeklinin benimsenmesi de kilo alımı sürecini mutlaka yavaşlatacaktır. Pek çok kadın menopoz döneminde aldığı kiloları daha sonrasında vermekte zorlanır. Dolayısıyla kilo alımı başladığında bu soruna müdahale etmek daha akılcı bir seçim olacaktır.

10- Memelerde Ağrı ve Küçülme

Memelerde hassasiyet olması, ağrı hissedilmesi ve meme ölçülerinde küçülme olması da pek çok kadının yaşadığı sorunlar arasına yer alıyor. Bundan sorumlu olan unsur da yine hormonlardır. Memelerde hassasiyet olması çoğu zaman yaşam kalitesini etkileyecek düzeyde yaşanmaz. Ancak memede ağrı şikayetinin fazla olması halinde bir doktora başvurmanızda fayda olacaktır. Menopoz döneminin belirtileri hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> Rahim duvarı kalınlaşması