Kürtaj ile ilgili bilinen yanlışlar arasında oldukça fazla konu saymak mümkündür. Özellikle kürtaj olduktan sonra bir daha hamile kalamama, kürtajın meme kanserine neden olması, kürtajın narkozsuz yapılması gibi birçok kulaktan dolma bilgiler halk arasında söylenir. Bu da kadınların kürtaj hakkında yanlış bilgilere sahip olmasına neden olur.

Kürtaj, hastane ortamında yapılması gereken bir işlemdir. Uzman bir doktor tarafından steril bir ortamda yapılan kürtajın riskleri yok denecek kadar azdır. Kürtaj ile ilgili bilinen yanlışlar arasında işlem esnasında rahimin kazınması ya da rahim delinmesi gibi olasılığı düşük komplikasyonların sıkça yaşandığı algısı da bulunur. Kürtaj esnasında rahim kazınması işlemi, kürtajın yapılış amacına göre değişir. Kelime anlamı olarak rahim içinin kazınarak istenmeyen gebeliğin alınması anlamı ile karşımıza çıkan kürtaj sözcüğü sadece gebelik sonlandırma için değil bazı durumlarda tanı ve tedavi amacı ile de kullanılır. Kürtaj ile ilgili bilinen yanlışlar da sıklıkla bu noktada karşımıza çıkar.

Kürtaj İşleminde En Çok Hangi Yöntem Kullanılır?

Kürtaj için son yıllarda en çok vakumlu kürtaj yöntemi kullanılır. Vakumlu kürtaj işlemi öncesinde hastaya anestezi uygulanır ve işlem esnasında kanül adı verilen tek kullanımlık ince plastik bir boru vajina girişine yerleştirilir. Rahim içindeki gebelik kesesi, negatif basınç uygulaması ile hızlıca vakumlanarak dışarı alınır. Kürtaj süresi gebelik haftasına göre değişse de ortalama 5-10 dakika kadar sürer. Kürtaj tamamlandıktan sonra hekim, rahim içini ultrason ile kontrol ederek parça kalıp kalmadığını inceler. Eğer rahim içinde gebelik materyali kalmışsa küret adı verilen alet yardımı ile kalan parçalar da temizlenir ve kürtaj işlemi son bulur. Vakumla kürtaj rahim içi zedelenmesini minimuma indirir ve vakumlu kürtaj sonrası iyileşme süresi normal kürtaja göre oldukça kısadır.

Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi kürtaj her zaman bir hamilelik sonlandırma işlemi için kullanılmaz. Anormal kanama, rahimde saptanan kist, polip gibi yabancı dokular da kürtaj ile alınır ve incelenmek üzere patoloji laboratuvarına gönderilir.

Rahim kalınlaşması yaşayan ve ilaç tedavisine yanıt alınamayan hastalarda ise kürtaj işlemi rahim iç duvarını kazımak için kullanılır. Bu kazıma işlemi hastanın sağlığına yeniden kavuşması için yapılırken gerekli görülürse alınan parçalar incelenerek rahim kanseri ya da diğer kadın hastalıkları açısından değerlendirilir. Ancak hekimin uzmanlığı, tecrübesi de her cerrahi işlemde olduğu gibi kürtaj işleminde de farklı yan etkilerin farklı boyutlarda yaşanmasının değişmez koşuludur.

Yani rahim kazınması, rahimden kist, kitle ya da polip gibi materyallerin çıkartılması; hem tedavi hem de tanı amacı ile kullanılır. Bu açıdan kürtajın hangi amaçla yapıldığını iyi anlamak ve kürtaj esnasında ya da sonrasında meydana gelebilecek komplikasyonları bu şekilde değerlendirmek kürtaj ile ilgili bilinen yanlışlar hakkında hastaların daha doğru bilgiye ulaşmasını sağlayacaktır.

Kürtaj Olduktan Sonra Çocuk Sahibi Olur Muyum?

Kürtaj ile ilgili bilinen yanlışlar arasında en sık sorulan sorulardan biri de kürtaj sonrası yeniden hamile kalma şansını olup olmadığıdır. Kürtaj esnasında sadece gebelik kesesi ve gebelik materyalleri alınır. İşlem sırasında üreme organlarına herhangi bir müdahalede bulunulmaz. Kürtajın kurallarına uygun şekilde uzman bir hekim tarafından yapılması durumunda kürtaj sonrası hamile kalamama gibi bir risk söz konusu değildir. Birçok kez kürtaj olmasına rağmen normal yollarla hamile kalan kadınların sayısı da oldukça fazladır.

Kürtaj sonrası yeniden hamile kalmak için kürtaj sonrası rahim toparlanması için gerekli olan süre beklenmelidir. Kürtajdan sonra rahim ne zaman iyileşir sorusunun cevabı hastanın kürtaj sonrası uyulması gereken kurallara ne kadar riayet ettiği ile de alakalıdır. Küvet, deniz, havuz gibi ortak kullanım alanlarından uzak durulması ve kürtaj sonrasında kanama devam ettiği sürece ayakta duş alınması, kürtaj sonrası cinsel ilişki yasağına uyulması gibi konularda hekimin uyarıları ne kadar çok dikkate alınırsa, kürtaj sonrası iyileşme süreci de o kadar hızlı ve sağlıklı olacaktır.

Kürtaj sonrası enfeksiyon riski her zaman vardır ve hekiminiz bu riski en aza indirmek için operasyon sonrasında size antibiyotik tedavisi uygulayacaktır. Hekiminizin verdiği ilaçları doğru kullanmanız da kürtaj sonrası hamile kalmak için oldukça büyük öneme sahiptir. Bunun nedeni kürtajdan sonra enfeksiyon gelişiminin nadiren de olsa üreme organlarında yapışıklık adı verilen anomaliye neden olmasıdır. Yumurtalıklarda yapışıklık ya da rahimde yapışıklık gibi durumlarda sperm hücreleri doğru şekilde ilerleyemez ve interfilite yani kısırlık meydana gelir. Bu gibi bir durum ekstra bir tedavi gerektirir ki bu da hasta için yorucu bir süreçtir. Alınması gereken tüm önlemlere dikkat etmek bu aşamada uygulanacak en sağlıklı karar olacaktır.

Düşük İlacı İle Gebeliğime Son Verebilir Miyim?

Kürtaj ile ilgili bilinen yanlışlar arasında belki de en çok merak edilen konuların başında düşük hapı ile kürtaj gelir. Çeşitli nedenlerden dolayı kürtaj olmaktan ya da doktora gitmekten çekinen kadınlar evde düşük yapma yöntemlerine başvururlar. Düşük hapı, büyük gebeliklerde sadece doktor kontörlünde kürtajı kolaylaştırmak için kullanılan bir ilaçtır. Kürtajın yasal süresi geçmiş ancak gebeliğin kadının hayatını riske atması, bebeğin anne karnında ölmesi ya da bebekte geri dönüşü mümkün olmayan gelişim bozukluklarının saptanması gibi bazı durumlarda gebeliğin kontrollü olarak sonlandırılması gerekebilmektedir.
Büyük gebeliklerde kürtaj işleminin oldukça zorlu olmasından dolayı doktor uygun görürse kadının kürtajdan en az şekilde zarar görmesi için kürtaj ilacı vererek işlem süresini ve zorluğunu azaltır. Kürtaj ile ilgili bilinen yanlışlar konusu arasında yer alan düşük hapı sadece uygun görülen hastalara doktor tarafından verilir ve gerek eczanede gerekse de internette düşük hapı satışı yapılamaz.

Kürtaj İşleminde Lokal Anestezi Uygun mu?

Kürtaj ile ilgili bilinen yanlışlar arasında yer alan konulardan biri de anestezi türüdür. Kürtaj işlemi için genellikle genel anestezi tercih edilir. Kürtajda verilen genel anestezi, büyük cerrahi ameliyatlarda verilen narkozlu anestezi değildir. Sedasyon anestezi de denen bu uyuşturma yönteminde hasta işlem esnasında herhangi bir ağrı, acı ya da ses duymaz ve hemen sonra kendisine gelir. Dinlenme odasında takibi yapılan hasta 1-2 saat içinde taburcu edilir. Lokal anestezi ile kürtaj işleminde ise rahim ağzı anestezi iğneleri ile uyuşturulur. İşlem sırasında hasta uyanıktır ve ağrı eşiği düşük ise çok şiddetli olmamakla birlikte, ağrı, acı ya da kramp hissedebilir. Kürtajın psikolojik boyutu da düşünüldüğünde kürtajın lokal anestezi ya da genel anestezi ile yapılması kararını, hasta tüm yönleri ile düşünmeli ve kararını buna göre vermelidir.

Muayenehanede Kürtaj Olabilir Miyim?

Kürtaj için en uygun ortam hastane şartlarının sağlandığı steril ve tam teşekküllü bir ortamdır. Kürtajın riskleri için gerekli olan önlemler her ne kadar tam anlamı ile alınmış olsa da bazı hastalarda istenmeyen durumlar ile karşılaşılabilmektedir. Hastanın ilaca karşı bilinmeyen bir alerjisinin olması, işlem esnasında kanama kontrolünün sağlanamaması gibi risklere karşın kürtajın hastane koşullarında yapılması çok daha doğru bir karardır.

Gebelik Testi Pozitif Çıkınca Kürtaj Olabilir Miyim?

Gebelik testi pozitif çıkınca kürtaj olabilirmiyim

Korunmadan cinsel ilişkiye girmek ve sonucunda gebe kalmak çoğunlukla kürtaj ile sonuçlanan bir olgudur. Kürtaj ile ilgili bilinen yanlışlar bu aşamada da karşımıza çıkar ve gebelik şüphesi olduğu için adet gecikmesinin hemen sonrasında gebelik testi yapan kadınlar sonucu pozitif çıkarsa çoğunlukla hemen gebeliği sonlandırmak ister. Kürtaj ile ilgili bilinen yanlışlar hakkında detaylı bilgisi olmayan hastalarımız, hamile olduğunu öğrenir öğrenmez bize başvurarak aynı gün içinde gebeliğin sonlandırılmasını talep ederler. Ancak doğru bir kürtaj için gebelik kesesinin ultrason ile görünmesi gerekir. Bu da gebeliğin 6 ya da 7. haftasından sonra mümkündür.

Kürtaj Fiyatları Ne Kadar?

Detaylı bilgi için Bahçelievler Kürtaj  Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]