Kadınların tamamının yasal kürtaj süresi hakkında doğru bilgilere sahip olması son derece önem taşıyor. Kürtaj için yasal süre gebeliğin en geç 10. haftasıdır ve bu haftadan sonra gebeliğin sonlandırılması ilgili kanun tarafından yasaklanmıştır. Gebeliğin sonlandırılmasını isteyen kadınlar hamile olduklarını öğrendiklerinde en kısa zamanda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalıdır. Böylelikle gebelik haftası belirlenebilir ve kürtaj işlemi için de gerekli planlama yapılabilir.

Bu konuda en kritik unsur, gebelik haftasının kadınlar tarafından yanlış hesaplanabiliyor olmasıdır. Gebeliğin ilk haftası, hamile olduğunuzu öğrendiğiniz hafta değildir. Son adet döneminin ilk günü gebeliğin de ilk günü olarak hesaplanır. Yani hamile olduğunuzu öğrenmenizin ardından kürtaj yaptırmak için 10 hafta zamanınız olmuyor. İşte bu nedenle gebelik testinin pozitif çıkmasının ardından kısa zamanda bir doktorla görüşmeniz önem taşıyor. Böylece doktorunuz gebelik haftasını doğru şekilde hesaplayabilir ve en doğru zaman dilimi içerisinde kürtaj işleminin yapılmasını sağlayabilir. 4 haftalık gebelikte kürtaj yapılır mı sorusunun yanıtını da aktaracağız ancak öncesinde kadınlar için bazı uyarılarımız olacak.

Kürtaj Olacaklar Buna Dikkat Etsin

Kürtaj işlemine başlanmadan önce mutlaka rahim içinin kontrol edilmesi gerekir. Bu işlemde ultrason görüntülemesinden de yardım alınır. Hangi yöntem tercih edilmiş olursa olsun, gebeliğin sonlandırılması işleminde rahimde parça kalması riski bulunuyor. Bu nedenle operasyon sonrasında da mutlaka rahim içinin kontrolden geçirilmesi gerekiyor. Eğer rahimde parça kaldıysa kadınlarda kürtaj sonrasında bazı şikayetler meydana gelebilir.

Bu şikayetlerin başında aşırı kanama ve aşırı ağrı geliyor. Bu gibi durumlarda doktorunuza başvurmanız halinde gerekli kontrolleri yapılacak ve parça kaldıysa vücuttan tahliyesi sağlanacaktır. Kalan parçanın vücuttan tahliye edilmesi için ikinci kez kürtaj işleminin yapılması gerekir. Deneyimli bir hekimin tercih edilmesi halinde bu riskler de minimum seviyeye çekilebilir.

Kürtaj işleminin olması gerekenden daha erken dönemde yapılması halinde gebeliğin devamı da söz konusu olabilir. Dolayısıyla mutlaka doktorunuz tarafından belirtilen tarih aralığında bu operasyonun yapılmasını sağlamalısınız. Daha erken dönemde yapılması bu riski beraberinde getirirken daha geç dönemde yapılmak istenmesi de yasal sürenin aşılması riskine neden olur.

Kürtaj En Geç Kaçıncı Haftaya Kadar Yapılır?

Kürtaj işlemi en geç gebeliğin 10 haftasında yapılabilir. 11 haftaya girildiğinde artık kürtaj yaptırılması yasaktır ve bu nedenle gebeliğin sonlandırılması da mümkün olmaz. Sadece kadının hayatını riske sokan komplikasyonlar, fetüste anomaliler olması ya da bebeğin anne karnında hayatını kaybetmesi gibi durumlarda 10 haftalık gebelikten sonra kürtajın yapılması mümkün olabilir.

4. Haftada Kürtaj Yapılır mı?

Kürtaj işleminin yapılması için gebelik kesesinin ultrasonda görünmesi beklenmelidir. Plasentanın, kürtajın yapılabilmesine uygun olacak kadar büyümesinin beklenmesi gerekiyor. Bu süre her kadında aynı günde gerçekleşmez. Gebeliğin 5. haftasında ya da 6. haftasında gebelik kesesi görülebiliyor ve plasenta da istenen büyüklüğe erişmiş oluyor. Bu dönemden sonra kürtaj yapılabilir ancak 4 haftalık gebelik döneminde kürtajın yapılması doğru olmaz.

Kürtaj Kaç Haftaya Kadar Yasaldır?

Gebeliğin 10. haftasına kadar kürtaj işlemi yasal olarak yapılabilir. 11 haftalık gebelik dönemi ve sonrasında ise kürtajın yapılması yasalar kapsamında yasaktır ve cezai yaptırımı bulunur. Hem kürtaj işlemini yapan doktor hem de kürtaj yaptıran kadın, ağız ceza mahkemelerinde yargılanır. Bu nedenle istenmeyen bir gebelik durumu söz konusu ise yasal süreyi aşmadan bir an evvel kürtaj planlamasının yapılması gereklidir. 10 haftalık gebelik döneminden sonra kürtaj sadece hekim heyeti tarafından hazırlanan bir rapor ile yapılabilir. Bu raporun verilebilmesi için de anne adayının hayatını tehlikeye sokan bir durumun ya da bebeğin yaşamsal fonksiyonları ile alakalı ciddi bir problemin mevcut olması gerekir. Aksi halde 10 haftalık hamilelikten sonra kürtaj yapılması mümkün olmaz.

Kürtaj Ne Kadar Sürede Yapılır?

Hangi kürtaj yönteminin tercih edildiğine bağlı olarak kürtaj işleminin süresi değişebiliyor. Günümüzde çoğunlukla gebeliği sonlandırma işlemi vakumlu aspirasyon yöntemi ile gerçekleştiriliyor. Bu yöntemle kürtaj işleminin 10 dakika gibi kısa bir sürede tamamlandığını söyleyebiliriz. Ancak kürtaja hazırlık aşamaları ve anestezi işlemleri de dikkate alındığında toplam süre 20 – 25 dakikayı da bulabilir. Kürtaj hakkında sorularınız varsa altta bulunan yorum kısmına yazabilirsiniz.

6 Haftalık Kürtaj Yapılır mı?

Kürtaj için en uygun hafta gebeliğin 6. haftasıdır. 6 haftalık hamilelikte, hamilelik kesesi görünebilecek kadar büyümüştür ve bu haftadan itibaren herhangi bir sağlık sorunu vs. söz konusu değil ise kürtaj işlemi başarılı şekilde yapılır.

Bebek aldırma kürtaj yöntemleri nelerdir?

Konu ile alakalı dış kaynak:
https://www.drismetyildirim.com/kurtaj-icin-en-uygun-hafta-nedir

Detaylı bilgi için Bahçelievler Kürtaj  Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]