Bebek aldırma yöntemleri nelerdir? kürtaj olarak da bilinen ve sıklıkla istenmeyen gebeliğin sonlandırılması için kullanılan bir yöntemdir. Kürtaj kelime anlamı olarak rahim tahliyesi anlamına gelir ve bebek aldırma, düşük sonrası rahimde parça kalması, ölü gebelik ya da boş gebelik gibi durumlarda yapılan cerrahi müdahalelerin tümünü kapsar.  Dış gebelikte ise kürtaj yapılması gibi bir durum söz konusu değildir ve dış gebeliğin tedavisi ilaç ya da ameliyat şeklinde yapılır.

Kürtaj bahsettiğimiz gibi sadece çocuk aldırma için değil hamileliği olmayan kadınlarda türlü rahim sorunlarının tanı ve tedavisi için de kullanılır. Gerek gebelik sonlandırma gerekse de rahim içine cerrahi aletlerle müdahale yapılması gibi durumlarda yapılan kürtaj, aslında dilatasyon küretaj olarak adlandırılsa da halk arasında rahim içine yapılan tüm cerrahi müdahalelere kürtaj denildiği bilinmektedir.

Dilatasyonun anlamı rahim ağzının genişletilmesidir. Kürtaj ne için yapılır ise yapılsın öncelikle rahim ağzı genişletilmesi yapılması gerekir ki kürtaj için gerekli olan küret, aspiratör ve/veya kanül gibi aletler rahim içine sokulabilmelidir.

Dilatasyon yani rahim genişletmesi için kullanılan alete buji adı verilir. Buji ince çubuk şeklinde bir kürtaj aletidir ve inceden kalına doğru genişleyerek, rahim ağzını zarar vermeden genişletir.

Özellikle son yıllarda jinekologların en çok tercih ettiği bebek aldırma yöntemleri arasında vakumlu kürtaj yer alır. Vakumlu kürtaj için buji kullanımına gerek duyulmaz ve rahim ağzına yerleştirilen ince kanül adlı plastik bir boru rahim boşluğuna doğru ilerletilir ve işlem aspirasyon ile sonlandırılır.

Bebek Aldırma Yöntemleri Nelerdir?

Kürtaj eğer bebek aldırma için yapılacaksa en çok kullanılan ve hastaya en az zarar veren yöntem vakum aspirasyon küretaj yöntemidir. Vakumlu kürtaj kanül adı verilen ince borular kullanılarak yapılır ve kanüller tek kullanımlık ekipmanlar olduğundan dolayı kürtaj sonrası komplikasyon görülme ihtimali yok denecek kadar düşük olur. Kanüller aracılığı ile rahim içinde yer alan gebelik kesesi vakumlanarak çekilir ve dışarı alınır. Vakumlu kürtajın süresi gebelik haftasına göre değişmekle birlikte ortalama 5-10 dk arasındadır.

Kanüllerin kalınlığı konusu kadınların gözünü korkutsa da bir kanül, kurşun bir kalemden daha incedir. İşlem kolaylığı açısından tercih edilen vakumlu kürtaj sonrası iyileşme süreci de cerrahi kürtaja göre çok daha kısadır. Bebek aldırma için kürtaj işlemi uygulaması lokal anestezi ya da genel anestezi altında yapılan bir işlemdir.

İşlem sonrasında hekim kanülü çıkartır ve ultrason ile rahimde gebelik materyali kalıp kalmadığını kontrol eder. Kürtaj sonrası rahimde parça kalması istenmeyen durumlara neden olduğundan dolayı rahim içi tamamen istenmeyen dokulardan küret yardımı ile arındırılır.

Kürtaj yöntemleri arasında yer alan cerrahi kürtaj ise rahimden parça alınması, bebeğin anne karnında ölmesi gibi durumlarda kullanılır. Cerrahi kürtajda kullanılan aletler, vakumlu kürtajda olduğu gibi rahim içinde yer alan materyali emerek dışarı alamaz ve küret adlı aletin ucu ile rahim içi kazınarak temizlenir. Medikal kürtaj işlemi sırasında kullanılan ekipmanlar tek kullanımlık ekipmanlar değildir bu nedenle doğru şekilde steril edilmiş olmaları hastanın sağlığının korunması son derece önemlidir.

Çocuk Aldırma Ne Zaman Yapılır?

Bebek aldırma amaçlı yapılan kürtaj istemli bir kürtajdır ve ancak gebeliğin 10. haftasına kadar yapılması mümkündür. Kürtajın yasal süresi hamileliğin 10. haftasına kadardır ve bunun nedeni kadını sağlığının korunmasıdır.

Kürtaj olma isteği ile başvuran kadınlarda gebelik haftası hesaplaması gerekli tahliller ve ultrason ile teyit edilir ve kürtajın süresi aşılmış ise kürtajın yapılması söz konusu olamaz. Hamilelik haftası hesaplaması yapılırken son adetin başladığı tarih esas alınır.

Bebek Aldırma Fiyatları Nedir?

Kürtaj fiyatları konusunda net bir rakam söylemek mümkün olamaz. Bebek aldırmanın fiyatı belli bazı şartlara ve de değişkenlere göre farklıklar gösterir. Bu şartlar arasında en önemli faktör gebelik haftasıdır. Gebeliğin haftası büyüdükçe kürtaj daha zorlu ve daha riskli bir hal alır. Bundan dolayı da her kadında tek bir kürtaj ücreti belirlenemez.

Bununla birlikte çocuk aldırma fiyatları arasında yer alan değişken faktörler de vardır. Bu faktörler kürtajın hangi anestezi türü ile yapılacağı, hekimin tecrübesi, kürtajın yapılacağı hastane, hatta il ve ilçe bile kürtaj fiyatlarında yapılan değişkenlerin en temel sebepleri arasında yer alır. Aynı zamanda kürtaj esnasında kullanılan malzemelerin kalitesi ve ilaçlar da kürtaj fiyatı içerisinde yer alır.

Örneğin hasta kürtaj için genel anestezi tercih etmiş ise fiyat artar. Bunun nedeni işlem için anestezi uzmanına ödenen ücrettir ve birçok hekim kürtajın gerek psikolojik gerekse de fiziksel nedenlerden dolayı genel anestezi ile yapılmasını önerir.

Hastanın genel durumu da ücretleri değiştirebilir. Kronik bir hastalığı olan ya da yapılan basit tetkiklerde hastalık şüphesi olan kadınlarda ek tetkikler gerekebilir. Bu da fiyatların değişkenliğini etkiler.

Ucuz kürtaj yapan yerler de elbette ki vardır, ancak söz konusu olan şey sizin sağlığınızın korunarak güvenli bir operasyon yapılması olduğundan dolayı kürtajı ucuza yapan köhne yerlerden uzak durmanız şiddetli tavsiye edilir. Kürtajın yapılacağı yerde gerekli sterilizasyonun sağlanmış olması, kullanılan aletlerin kalitesi ve doğru şekilde steril edilmiş olması kadar hekiminizin tecrübesi ve yeteneği de oldukça önemlidir. Kürtaj sonrası komplikasyon gelişmesi riski az da olsa vardır ve sizin hekiminize her an ulaşabilir olmanız sağlığınızın korunmasını için çok çok önemli bir detaydır.

Kürtaj sonrası kanama kontrolünüzün yapılması için dinlenme odasına alınırsınız ve işlem esnasında eğer genel anestezi tercih etmişseniz kürtajdan hemen sonra kolaylıkla uyandırılırsınız. İşlemden sonra hekiminiz kanama durumunuz ve ağrı gibi olması beklenen etkileri normal bulursa 1-2 saat içinde evinizde dinlenmek üzere taburcu edilirsiniz.

Bebek Aldırma Kaç Aya Kadar Yapılır?

Hamilelik ayı aslında biz hekimlerin pek sık kullandığı bir tabir değildir. 1 ay, 30 ya da 31 günden oluşur bu da gebeliğin yanlış hesaplanmasına neden olur. Bunun için bizler gebeliği haftalık olarak ele alırız ve anne karnındaki fetüsün gelişim sürecini de yine hafta hafta inceleriz. Kürtajın yasal süresi hamileliğin 10. haftasıdır. Bu da 2-2,5 aya kadar kürtaj yapılabildiği anlamına gelir. Fakat işlem öncesinde herhangi bir hata yapılmaması için hasta 2 aylık, 2,5 aylık hamile olduğunu belirtse de gerekli tetkik ve muayenelerle önce gebelik haftası saptanır ve kürtaj yapılıp yapılamayacağına elde edilen gebelik haftası verisine göre karar verilir.

Kürtaj Nedir? Nerede Yapılır?

Konu ile alakalı yabancı kaynaklar:
https://www.ourbodiesourselves.org/book-excerpts/health-article/early-abortion-options/

Detaylı bilgi için Bahçelievler Kürtaj  Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]