Korunmasız 1 yıllık cinsel ilişki sonrasında hamilelik neticesinin elde edilememesi, infertilite yani kısırlık olarak tanımlanır. Kısırlık çok sayıda farklı nedene bağlı olarak yaşanabilen bir sorundur. Erkek sperm sayısının ya da sperm hareketlerinin az olması, morfolojik bazı bozukluklar, kadının 35 yaş üzerinde olması, yaygın nedenler arasında yer alıyor. Yumurtlama bozuklukları ya da rahimde şekil bozukluğu olması gibi nedenlerle de gebelik sonucu elde edilemeyebilir.

Bu gibi durumlarda devreye giren yöntemlerin başında tüp bebek tedavisi geliyor. Tüp bebek tedavisi, en başarılı yardımcı üreme tekniğidir. Günümüzde gelişen tıp teknolojisinin de yardımı ile bu yardımcı üreme tekniğinin başarısı daha üst noktalara da ulaştı. Tüp bebek tedavisinin aşamalarından biri de embriyo transferidir.

Embriyo transferi, erkek ve kadın üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında döllenmesinin sağlanması ve döllenen bu yumurtanın anne adayının rahmine transfer edilmesi olarak tanımlanabilir. Tüp bebek tedavisinden faydalanan çiftler için tedavinin en heyecan verici aşaması, embriyo transferidir. Çünkü bu aşamadan sonra bir süre beklenir ve gebelik testi yapılır.

Dondurulmuş Embriyo Transferi

Tüp bebek tedavisi kapsamında döllenen yumurtanın herhangi bir işlemden geçirilmeden anne adayının rahmine transfer edilmesi işlemine taze embriyo transferi denir. Ancak bir de embriyonun dondurulması seçeneği bulunuyor. Herhangi bir nedene bağlı olarak transfer işleminin gerçekleştirilemiyor olması durumunda embriyonun dondurulması mümkündür. Kimi zaman tedavinin başarısızlıkla sonuçlanacağı ihtimali yükselir ve bu durumda da embriyo dondurulur. Sağlıklı olan embriyoların dondurulmasının nedeni ise ileri bir tarihte transfer için kullanılacak olmalarıdır. Bu işleme de dondurulmuş embriyo transferi adı verilir.

Özel koşullarda dondurulan embriyolar, transfer işlemi gerçekleştirilmeden önce çözülür. Ardından transfere hazır hale gelmesi için işlem uygulanır ve sonrasında anne adayına transferi sağlanır. Kaç adet embriyonun transfer edileceği ise çeşitli unsurlar dikkate alınarak belirlenir. Bu unsurlar arasında en önemli olanı kadının yaşıdır. Eğer kadının yaşı 35 ve altındaysa ilk denemede ve başarısız olursa ikinci tüp bebek tedavisi denemesinde 1 embriyo transferi yeterli görülür. Üçüncü deneme söz konusu ise 2 embriyo transferi gerçekleştirilir. Kadının yaşının 35 üstünde olması durumunda tüp bebek tedavisinin başarı oranını yükseltebilmek adına ilk denemede iki embriyo transferi gerçekleştirilebilir.

Embriyo Transferi Nasıl Yapılır?

Embriyo transferinin uygulanması için anesteziye gerek duyulmaz. İşlem acısız olarak gerçekleştirilir ve sanıldığı gibi uzun süren bir prosedür de değildir. Sadece eğer gerek duyulursa, hastaya işlemden önce hafif sakinleştirici verilebilir. Ender durumlarda da ihtiyaç duyulması halinde sedasyon anestezi uygulanır. Hastanın transfer işleminden önce jinekolojik muayenelerde olan pozisyonu alması gerekir. Hastaya spekulum yerleştirilir ve rahmin daha net görünmesi sağlanır. Rahim ağzı özel solüsyonlar ile temizlenir. Ultrason yönteminden de yardım alınabilir.

Embriyolar yumuşak transfer kataterinin içine alınır ve rahim ağzından rahim boşluğuna bırakılır. Bu sürecin ardından 48 saat beklenmesi gerekir. Beklenmesinin nedeni ise embriyonun rahme tutunmasıdır. Uygulamanın ardından yaklaşık olarak 2 hafta boyunca progesteron alınması gerekir. Bu işlemin ciddi düzeyde riskleri bulunmuyor. Sadece enfeksiyon, akıntı, hafif kanama gibi riskler vardır ancak bu risklerin gerçekleşme olasılığı da çok düşüktür.

Embriyo Transferi Ne Zaman Yapılır?

Öncelikle embriyonun transfer edilebilmesi için rahmin bu işleme hazır olması gerektiğini belirtelim. Kadının yaşı, genel sağlık durumu, öyküsü gibi hususlar da dikkate alınarak transfer zamanı belirlenmelidir. Taze embriyo transferi söz konusuysa embriyonun oluşum süreci takip edildikten sonra transfer aşamasına geçilir. Bu süre yumurtanın toplanmasından sonraki ikinci, üçüncü ya da beşinci gün olur. Dondurulmuş embriyo transferinde ise rahmin bu işleme uygun olması beklenir. Rahim içi zarın belirli kalınlığa erişmesi gibi koşulların tamamlandığı bir dönemde transferin gerçekleşmesi sağlanır.

Blastokist aşamasında yani 5. günde embriyo transferi daha avantajlıdır. Şayet embriyo sayısı kısıtlı değilse ve seçim şansı da bulunmuyorsa 3. gün transferi yapılabilir. Aksi halde 5. gün transferi yapılır ve bu sayede gebelik şansının % 10 ile % 15 düzeyinde artması mümkün olur. Aynı zamanda 5. gün embriyo transferi en doğru embriyonun seçilmesine de olanak tanır.

Embriyo Transferi Sonrası

Embriyo transferinin ardından hastanın 20 – 30 dakika kadar dinlenmesi yeterli olur. Çiftlerin en sık sorduğu sorulardan biri gebelik gerçekleştiyse ne zaman öğrenildiği oluyor. Bunun için bir süre beklenmelidir. Embriyonun transfer edilmesinin üzerinden en az 12 gün geçmelidir. Sonrasında gebelik testi yapılabilir ve hamilelik elde edilip edilmediği öğrenilebilir. Bu zaman zarfında vücudu zorlayan hareketlerden uzak durulmalıdır. Çiftler işlemden sonra eve gidebilir ancak anne adayının olabildiğince dinlenme pozisyonunda zaman geçirmesinde fayda olacaktır. Embriyo transferi hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun:
https://www.saithalil.com/tup-bebek-tedavisinde-hangi-asamada-laparoskopi-yapilir/