Ense kalınlığı testi gebelik döneminde anne karnındaki bebeğin sağlık durumunun kontrol edilmesi amacıyla yapılan testlerden biridir. Bilindiği gibi anne adaylarının hamilelik süresi boyunca yaşadıkları en büyük endişe, bebeklerinin sağlık durumuyla ilgilidir. Bebekte herhangi bir anomalinin olup olmadığını anlamak için çeşitli testler gerçekleştirilir ve bu testler arasında ‘ikinci test’ ya da ‘ikinci trimester testi’ olarak da adlandırılan ense kalınlığı testi de bulunuyor.

Öncelikle ense kalınlığı testi pozitif çıktığında mutlaka anne karnındaki bebekte bir anomali olduğu kanısına hemen varılamaz. Bu testin sonucunun pozitif olması sadece bebeğin anomali konusunda yüksek risk grubunda bulunduğu şeklinde bir değerlendirme yapılmalıdır. Böyle bir sonuç çıktığında daha ileri tetkiklerin de yapılmasına gereksinim oluyor. Bu ileri tetkiklere detaylı ultrason görüntülemesi, koriyon villus örneklemesi, amniyosentez gibi örnekleri verebiliriz. İleri tetkiklerin de sonuçları doktorunuz tarafından bir arada değerlendirilecek ve bebekte bir anomali olup olmadığı konusunda daha kesin bir bilgi tarafınıza iletilecektir.

Ense Kalınlığı Testi Nasıl Yapılır?

Çeşitli kromozom kaynaklı anomalileri saptamak amacıyla yapılıyor olması nedeniyle ense kalınlığı testi acı veriyor mu, nasıl yapılıyor gibi konular da merak ediliyor. Bu test bebeğin ensesinin hemen arkasında bulunan sıvı bölümün kalınlığının ölçülmesi şeklinde gerçekleştirilir. Bu ölçümün yapılabilmesi için de ultrason görüntülemesine gereksinim duyulur. Rutin muayenelerde olduğu gibi anne karnına bir jel sürülür ve ardından ultrason görüntülemesi aşamasına geçilir. Doktor tarafından fetal ense kalınlığı ölçülür.

Bununla birlikte anne adayından kan örneğinin alınması da gerekiyor. Bu kan örneğinin alınmasının da ense kalınlığı testi için son derece önemli olduğunu belirtmek gerekiyor. Kan örneğinde hamilelikte yükselen bir hormon olan beta-hCG hormonunu serbest kısmının ölçülmesi ve PAPP-A isimli proteinin ölçülmesi işlemleri gerçekleştirilir. PPAP-A hamileliğe özgü olan plazma proteini-A’dır. Ultrason görüntülemesi ile söz konusu kan testinin sonuçları bir arada değerlendirilir. Her iki testin ayrı olarak değerlendirilmesi durumunda ense kalınlığı testi duyarlılığı düşük olur. İşte bu nedenle kan testinin gerçekleştirilmesine de gereksinim duyulur.

Ense Kalınlığı Testi Kaç Olmalıdır?

Öncelikle ense kalınlığı testi için bebeğin başı ile poposu arsındaki mesafenin 45 mm ila 84 mm arasında olmasını beklemek gerekiyor. Bu da gebeliğin 11. haftasından önce söz konusu testin yapılmaması gerektiği anlamına geliyor. Bebeğin sağlıklı olduğunun düşünülebilmesi için bu dönemde gerçekleştirilen testte ense kalınlığının 1.8 mm ila 3 mm arasında olması gerekiyor. Genellikle sınır 3 mm olsa da yapılan bazı araştırmalar 3,5 mm ense kalınlığı durumunda da bebeğin sağlıklı olabildiğini ortaya koyuyor.

Örneğin ense kalınlığı testi ile anlaşılan ve 2,5 mm ila 3,5 mm arasında ense kalınlığı bulunan her 10 bebekten 9’unun tamamen sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Down Sendromuna sahip olan bebeklerin sadece % 77’sinde ense kalınlığı görülüyor. Görüldüğü gibi kalan % 33’ünde yapılan testte ense genişliği 3 mm’den küçük ancak yine de bebek Down Sendromlu olarak dünyaya geliyor. Ense kalınlığının düzelme ihtimali de anne adayları tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Ense kalınlığı gebeliğin 10. haftasından sonra düzelebiliyor. Bu konuda kesin bir ifadede bulunulamaz ancak düzelme ihtimalinin mevcut olduğunu da belirtmek gerekir. Ense kalınlığının 6 mm’den yüksek olması durumunda ise bebekte anomali olma ihtimalinin % 48 olduğunu belirtebiliriz.

Ense Kalınlığı Kaçıncı Haftada Yapılır?

Anne adayları ense kalınlığı testi için gebeliğin kaçıncı haftasında olmaları gerektiğini de merak ediyor. Bu test hamileliğin 1. haftası ila 14. haftası arasında gerçekleştiriliyor. Bu testin yapılmasındaki temel amaç Down Sendromu ve Trizomi 18 gibi kromozomlara bağlı olan anomalileri gebeliğin olabildiğince erken dönemlerinde tespit edebilmektir. Elbette tarama testleri çeşitli anomaliler için kati bir tanı koymak için yeterli olmayabiliyor. Bir diğer deyişle yapılan test sonucu tanı koymak için yeterli bir bulgu olmayabilir. Ancak özellikle yüksek riskin söz konusu olduğu gebeliklerin belirlenmesi noktasında büyük önem taşıyan bir tarama testidir.

Ayrıca tüm anne adaylarının göz önünde bulundurması gereken bir unsur bulunuyor. Yapılan ense kalınlığı testi ile nasıl ki söz konusu riskin yüksek çıkması bebekte mutlaka bir anomalinin olduğu anlamına gelmiyorsa, riskin düşük çıkmasının da bebeğin sağlıklı olduğu anlamına gelmediğini belirtmek gerekir. Bu testin üçlü tarama testinden daha erken yapılmasının nedeni olası bir anomali durumunda, çiftin talep etmesi durumunda gebeliğin en az risk ile sonlandırılmasını sağlayabilmektir.

Yasal düzenlemeler her ne kadar kürtaj işlemine gebeliğin 10. haftasından sonra müsaade etmiyor olsa da Down Sendromu ve Trizomi 18 gibi anomaliler doktor heyet raporu ile ortaya konduğunda gebeliğin sonlandırılması mümkün olabiliyor. Bu açıdan da ense kalınlığı testi büyük önem taşıyor. İkili tarama testi, üçlü tarama testine nazaran duyarlılığı daha yüksek olan bir testtir. Söz konusu anomalilerin anne karnındaki bebekte mevcut olma durumunu % 90 gibi yüksek bir oranda saptayabiliyor olduğunu belirtmek gerekir. Bu nedenle gebelik döneminde diğer tetkik ve tarama testleri gibi bu testin de ense kalınlığı testi de asla ihmal edilmemeli ve süresi geçirilmemelidir.

NT Ölçümü Ne Demek?

Nuchal Translucency yani NT ölçümü ense kalınlığı testi anlamına gelir. Anne karnındaki bebeğin boynunun arka bölümünde koyu renkli bir alan bulunuyor ve bu alanın genişliği yapılan ultrason görüntülemesi ile ölçülür. Şayet bu alanın genişliği 3 mm’den daha fazla ise fetal ense kalınlığı artmış olarak değerlendirilir. Fetal ense kalınlığının artığı durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kromozomal bozukluklar
  • Trizomi 13
  • Trizomi 18
  • Trizomi 21
  • Turner sendromu
  • Kalp ve akciğer anomalileri
  • Böbrek anomalileri
  • Karın duvarı anomalileri
  • Arthrogryposis
  • Noonan sendromu
  • Smith-Lemli-Opitz sendromu
  • Stickler sendromu
  • Jarcho-Levin sendromu

Hafta Hafta Ense Kalınlığı Değerleri

Gebelik süresi boyunca ense kalınlığı testi işleminin sürekli yapılmasına ihtiyaç duyulmaz. Her hafta bebeğin ense kalınlığının ölçülmesi de gerekmiyor. Bu test gebeliğin 11. Haftası ile 14. haftası arasında yapılıyor ve anne karnındaki bebeğin ense kalınlığına göre anomali görülme riskini şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Fetal ense kalınlığı 3 mm olduğunda Trizomi 13, 18 ve 21 görülme riski: % 6
  • Fetal ense kalınlığı 4 mm olduğunda Trizomi 13, 18 ve 21 görülme riski: % 31
  • Fetal ense kalınlığı 5 mm olduğunda Trizomi 13, 18 ve 21 görülme riski: % 49
  • Fetal ense kalınlığı 6 mm olduğunda Trizomi 13, 18 ve 21 görülme riski: % 48
  • Fetal ense kalınlığı 7 mm olduğunda Trizomi 13, 18 ve 21 görülme riski: % 71
  • Fetal ense kalınlığı 8 mm olduğunda Trizomi 13, 18 ve 21 görülme riski: % 54
  • Fetal ense kalınlığı 9 mm olduğunda Trizomi 13, 18 ve 21 görülme riski: % 50

Görüldüğü gibi ense kalınlığı testi ile yapılan ölçümlerde, ense kalınlığı artıkça anomali riski de düzenli bir artış göstermiyor. Anne adaylarının üzerine düşen görev gebelik süresi boyunca belirtilen tüm testleri ihmal etmeden yaptırması ve rutin kontrollerine düzenli olarak gitmesidir.

 

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalelerimiz:

Detaylı ultrason kaçıncı haftada yapılır
Sperm testi nasıl yapılır
Bebeğin kalp atışları ne zaman duyulur
Mol gebelik (üzüm gebelik) nedir?

 

Konu ile alakalı dış kaynaklar:

https://www.gebelik.org/tr/tibbi-bilgiler-gebelikte-yapilan-incelemeler-hamilelikte-ikili-test-ense-kalinligi-olcumu.html

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]