Detaylı ultrason hamilelik döneminde anne karnındaki bebeğin sağlık durumu ile ilgili son derece önemli veriler elde etmeyi sağlayan bir görüntüleme tetkikidir. Ultrasonografi cihazı kullanılarak gerçekleştirilen bu işlem sayesinde gebelik oldukça detaylı bir şekilde incelenebiliyor. Bebeğin iç organlarının da incelenmesini sağlayan ayrıntılı ultrason ile bebekte bir anomalinin olup olmadığının incelenmesi de mümkün olabiliyor. Aynı zamanda bebekte mevcut olan hayatını tehdit eden bir hastalığın erken dönemde tespit edilebilmesi için de bu görüntüleme yönteminin devreye girdiğini söyleyebiliriz.

Yapılan detaylı ultrason ile ileri gebelik haftalarında anne karnındaki bebeklerin kan dolaşımı da değerlendirilebiliyor. Doktor tarafından bebeğin gelişiminin ayrıntılı bir şekilde değerlendirilebilmesi ve aynı zamanda vajinal doğumun mümkün olup olmadığının tespit edilebilmesi için de kimi zaman ayrıntılı ultrasona gereksinim olabiliyor.

Bu konuda dikkat edilmesi gereken unsur detaylı ultrason ile 3 boyutlu ya da 4 boyutlu ultrasonu birbirine karıştırmamaktır. Bu işlemler birbirinden farklıdır. 3 boyutlu veya 4 boyutlu ultrason işleminde bebeğin incelenebilecek vücut bölgeleri sınırlıdır. Bu vücut bölgelerini yüz, eller, kollar ve bacaklar olarak sıralayabiliriz. Fakat ayrıntılı ultrason söz konusu olduğunda bebeğin iç organlarına dair bazı incelemeler ve değerlendirmeler bile yapılabilir.

Detaylı Ultrason Ne Zaman Yapılır?

Oldukça yüksek bir görüntü kalitesi sunan detaylı ultrason hamileliğin 11. haftası ila 14. haftası arasında tüm gebeliklerde gerçekleştirilir. Aynı zamanda gebeliğin 18. haftası ila 23. haftası arasında da yine tüm gebeliklerde gerçekleştirilen bir işlemdir. Bununla birlikte yüksek riskli gebeliklerde hamileliğin 24. haftasında ya da daha sonrasında da bu işlem yapılabilir.

Perinatoloji uzmanları tarafından gerçekleştirilen ultrason görüntülemesi riskli gebelikler ile beraber doğumsal sakatlıklar ve çeşitli hastalıklar söz konusu olduğunda da ihtiyaç duyulabilen görüntüleme tetkiklerinden biridir. Bu arada detaylı ultrason kesinlikle anne adayının sağlığına ya da anne karnındaki bebeğin sağlığına zarar veren bir işlem değildir. Sadece ayrıntılı bir anatomik inceleme amacıyla yapılır.

Ayrıntılı Ultrason Ne Demek?

Norma gebelik kontrollerinde gerçekleştirilen ultrason muayeneleri ile detaylı ultrason birbirinden farklıdır. Bu ultrason yöntemi bebeğin organ gelişiminin tamamlanması halinde ve beraberinde bebeğin içinde bulunduğu amnios sıvısının çoğalması durumunda uygulanabilen bir yöntemdir. Genellikle bebekte kromozomal kusurların olup olmadığının tespit edilmesi maksadıyla gerçekleştirilen bu işlem kimi zaman, ender durumlarda daha farklı bir amaçla da yapılabilir.

Ancak detaylı ultrason anomali tespiti konusunda % 100 sonuç vermez. Sadece % 80 düzeyinde kromozomal sorunların tespitini sağlayabilir. Bazı doğumsal kusurların bu taramada da görülemeyeceğinin bilinmesi gerekiyor. Bazı anomaliler gebeliğin ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkabiliyor. Gebeliklerin yaklaşık olarak % 3’ünde anomali mevcut olur. Tek yumurta ikizlerinde ise anomali riskinin % 5 düzeyine çıktığını belirtebiliriz. Fakat akraba evlilikleri söz konusu olduğunda anomali riski iki kat artıyor.

Detaylı Ultrasonda Nelere Bakılır?

Gebeliğin ilk 3 ayında gerçekleştirilen ve detaylı ultrason olmayan ultrason görüntülemesinde şu bilgiler elde edilir:

  • Gebelik kesesinin sayısı ile gebelik kesesinin rahim içerisindeki yeri
  • İç gebelik ve dış gebelik ayrımının yapılması
  • Gebelik kesesinin gelişim durumu
  • Çoğul gebeliklerde bebeklerin ve eşlerinin ayrı olup olmadığının tespiti
  • Rahim ağzının incelenmesi
  • Bebeğin kalp atış hızının ve ritminin değerlendirilmesi
  • Gebelik kesesiyle ilgili bir kanama durumunun olup olmadığının incelenmesi

Gebeliğin 11. haftası ila 14. haftası arasında yapılan ultrason ise detaylı ultrason incelemesidir. Bu ultrason görüntülemesi ayrıntılı incelemenin ilk aşaması olarak değerlendirilir ve şu durumlar gözden geçirilir:

  • Bebeğin gelişim haftası ve eşinin yerleştiği yer
  • Bebeğin suyunun yeterli olup olmadığı
  • Bebeğin ensesinde yer alan koyu bölgenin kalınlığının ölçümü
  • Bebeğin burun kemiğinin incelenmesi
  • Bebeğin kalp yapısına dair çeşitli incelemeler
  • Bebeğin beyin, böbrekler, mide, mesane, karın duvarı, bağırsak, omurga, elleri ve ayaklarının incelenmesi
  • Bebeğin damar yapısının renkli doppler cihazı ile incelenmesi
  • Rahim ağzının incelenmesi

İkili trimester taraması olarak da değerlendirilen detaylı ultrason görüntülemesinde bebeğin sağlık durumuna dair gayet önemli bulgular elde edilebiliyor. Gebelik takibinin en önemli parametrelerinden biri olan bu inceleme gebeliğin 18. Haftası ile 23. Haftası arasında yeniden yapılıyor ve aynı incelemeler gerçekleştiriliyor. Yüksek riskli gebelik durumunda detaylı ultrason incelemesinin yeniden yapılmasına gereksinim duyulabilir.

Detaylı Ultrason Gerekli mi?

 

Gebelik sürecinde detaylı ultrason yapılması elbette gereklidir. Hatta gebelik boyunca gerçekleştirilen incelemeler arasında en önemli olanlardan biri de bu işlemdir. Anne karnındaki bebeğin sağlık durumunun incelenmesi ancak ultrason görüntülemeleri ile mümkün olabiliyor. Bununla birlikte Down Sendromu gibi anomalilerin tespit edilebilmesi için de mutlaka bu işlemden faydalanmak gerekiyor. Çünkü bu gibi anomalilerin tespit edilmesi durumunda şayet anne ve baba talep ederse gebeliğin sonlandırılması mümkün olabiliyor. Ülkemizde kürtaj işlemi çeşitli yasal sınırlamalar çerçevesinde yapılabilen cerrahi müdahalelerden biridir.

Şayet detaylı ultrason ile anne karnındaki bebekte bir anomali olduğu tespit edilirse yasal çerçevede kürtaj işlemi yapılabiliyor ve bebeğin tahliyesi gerçekleştirilebiliyor. Kürtaj yapılabilmesi için de öncelikle bebekte anomali olduğunun tespit edilmesi gerekiyor. İşte bu noktada da ayrıntılı olarak gerçekleştirilen ultrason incelemesi önemini çok daha net bir şekilde ortaya koyabiliyor. Bununla birlikte bebeklerin bazı organlarının incelenebilmesi de ancak bu görüntüleme tetkikleri ile mümkün olabiliyor.

Yapılan detaylı ultrason ile bebeklerin şu organları gözden geçirilebiliyor:

  • Kafatası ve beyin
  • Omurga
  • Göğüs içerisi
  • Karın organları
  • Mide ve bağırsak
  • Kalp
  • Kollar ve bacaklar
  • Yüz

Anne karnındaki bebeklerde bir sağlık sorununun olup olmadığının anlaşılabilmesi için bu organların değerlendirilebiliyor olması elbette çok önemlidir. Gebelik sürecinde anne adayları detaylı ultrason görüntüleme randevularına mutlaka gitmeli ve doktorları tarafından istenen tüm tetkikleri aksatmadan, belirtilen süre içerisinde mutlaka yapmalıdır. Bu işlemlerin tümünün anne adayı ve bebeklerin sağlık durumu ile ilgili olduğunu unutmamalısınız. Anne karnındaki bebeğin sağlık durumuna dair her bir bilgi çok büyük önem taşıyor. Çünkü gerek duyulması halinde çeşitli tıbbi müdahaleler yapılabilir. Gebelik takibinde kimi zaman kan numunesi vermeniz de gerekebilir. Ancak kan numunesi ile yapılan testler bebeklerin iç organlarının durumuna dair bilgi edinmeyi sağlayamayabiliyor.

Detaylı Ultrason Fiyatları Ne Kadar?

Anne adaylarının en çok merak ettiği hususlardan biri de detaylı ultrason fiyatları oluyor. Ancak sizlere bir fiyattan ya da fiyat aralığından söz etmemiz yanıltıcı olur. Çünkü hangi sağlık kuruluşunda bu işlemi yaptırdığınıza bağlı olarak ayırmanız gereken bütçe de değişecektir. Sağlık kuruluşları farklı fiyatlar sunabiliyor ve bu fiyatları etkileyen çok sayıda faktör bulunuyor. Zira fiyatların bu denli değişkenlik göstermesi de fiyatı etkileyen unsurların sayısının fazla olmasıdır.

Örneğin ayrıntılı ultrason için kullanılan cihaz, fiyatı etkileyen unsurlar arasında yer alıyor. Bununla birlikte ultrason değerlendirmesini yaparak sonuca dair bir rapor hazırlayacak olan sağlık görevlisinin deneyimi de yine fiyatı etkileyen bir diğer unsur olarak karşımıza çıkıyor. Genel olarak fiyatların çok yüksek olmadığını belirtebiliriz. Ultrason işleminin yapılacağı sağlık kuruluşu ile iletişime geçerek fiyat bilgisi talebinde bulunabilirsiniz.

 

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalelerimiz:

Bebeğin kalp atışları ne zaman duyulur
Hamilelikte sigara kullanımı
Mol gebelik nedir nasıl anlaşılır
Hamilelikte cinsel ilişki pozisyonları

 

Konu ile alakalı dış kaynaklar:

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/prenatal-testing-level-two-ultrasound-anatomy-scan/