Hamilelikte sigara içmek, anne karnındaki bebeği ciddi anlamda olumsuz yönde etkiler. Hamile kalmadan önce sigara içen kadınların hemen hemen %50 ila %70’inin gebelik boyunca da sigara içmeye devam ettikleri bilinmektedir. Hamilelikte sigara içmek bazı anne adayları tarafından hafife alınsa da ne yazık ki geri dönüşü mümkün olmayan komplikasyonlara neden olabilmektedir.

Hamilelikte sigara içmek konusu sıklıkla tartışılır. Anne karnındaki bebek, tüm besin ihtiyacını annenin vücudundan karşılar. Bu da içilen her bir sigaranın bebeğe nasıl zarar verdiğini ispatlar. Annenin beslenme düzeni bebeğin sağlığını doğrudan değil dolaylı olarak etkiler ancak hamilelikte sigara içmek fetüs sağlığını doğrudan etkilemektedir. Sigaranın içindeki zift, nikotin, karbon monoksit gibi zararlı kimyasalların tamamı üst solunum yollarından ilerleyerek akciğerlerde yer alan bronşlara yapışır ve bu şekilde hızla kana karışır. Kanda biriken zararlı kimyasallar doğrudan bebeğin solunum sistemi, kalp ve damar sistemi başta olmak üzere tüm hücrelerini derinden etkiler.

Hamilelikte Sigara İçmek Bebeği Nasıl Etkiler?

Annesinin karnındaki bir bebek annesine göbek kordonu ile bağlıdır. Kan alışverişi de yine bu kordon ile sağlanır. Sigaranın hızla kana karışan birçok kimyasalı içeriğinde bulundurması sebebi ile de sigara zehrinin doğrudan bebeğin bedenine geçmesidir.

Sigaranın içindeki nikotinin zararları oldukça fazladır. Bu zararlardan biri de güçlü damar büzme özelliğidir. Damarlarının aniden ve hızla büzülmesi rahme giden olağan kan akışını yavaşlatır. Karbon monoksit ise kandaki oksijen seviyesini birden bire düşürür ve belli bir süre kanın yeniden oksijen taşımasını ciddi düzeyde yavaşlatır. Kandaki oksijenin azalması ise fetüsün ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin kan aracılığı ile taşınmasına engel olarak fetüsün gelişimini yavaşlatır.

Hamilelikte sigara içmek bebeğe giden oksijenin aniden kesilerek anne karnında ani bebek ölümlerine neden olur. Aynı zamanda hamilelikte sigara içmek dış gebelik, düşük, ölü doğum gibi istenmeyen sonuçlar da doğurabilmektedir.

Hamilelikte sigara içmek sadece fetüse değil fetüsün içinde yaşadığı plasentanın sağlığının bozulmasına da neden olabilmektedir. Plasenta sağlığının bozulması bebekte bazı ciddi gelişim bozukluklarının görülmesine neden olabilmektedir.

Nelere Dikkat Edilmeli

Hamilelikte sigara içmek, bebekte birçok zarara sebebiyet verir ancak en büyük sorunları genelden solunum problemleri olarak karşımıza çıkar. Hamilelikte sigara içmek bebeğin akciğer sağlığını ciddi oranda bozduğundan dolayı erken doğumlara neden olur. Bebeklerde solunum yetmezliği, gebelikte sigara içmek ile alakalı prematüre bebeklerde sıklıkla görülebilen bir sağlık sorunudur.

Hamilelikte sigara içmek aynı zamanda beşik ölümü de denen ve aniden bebeğin kalbinin durması ve bebeğin uykusunda hayatını kaybetmesine yol açabilmektedir. Bebeğin akciğerlerin yeteri kadar gelişmemiş olmasından dolayı bebekte solunum sorunları da sıklıkla görülebilmektedir. Gebelikte sigara içmek bebeğin sık sık solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskini arttırır ve bağışıklık sistemi de sigaradan doğrudan etkilendiğinden dolayı bebek sık sık akut ya da kronik hastalıklara yakalanabilir.

Hamilelikte sigara içmek çocuğunuzu uzun yıllar hatta hayatı boyunca etkileyen birçok sağlık sorununa neden olur. Hamilelikte sigara içmek solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra sık sık tekrarlayan kulak ve boğaz enfeksiyonlarına, öğrenme güçlüğüne, dikkat eksikliğine ve daha birçok soruna neden olabilmektedir.

Sigara İçen Hamileler Nasıl Beslenmeli?

Hamilelikte sigara içmek her doktorun istemeyeceği ve anne adayını sigarayı bırakmayı teşvik edeceği bir konudur. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi hamile kalmadan önce sigara içen annelerin hamilelikleri boyunca da sigara içmeye devam etmeleri ne yazık ki sık karşılaştığımız bir durumdur.

Gebelikte sigara içmek konusunda türlü çabalar sarf etmesine rağmen sigarayı bırakamadığını söyleyen anne adaylarının birçoğu sağlıklı beslenerek hem kendisini hem de bebeğini sigaranın zararlarından koruyabileceğini savunmaktadır.

Sigara içen bir kadının bebeğini ve kendini sigaranın olumsuz etkilerinden tam olarak korumasının tek yolu sigarayı bırakmasıdır. Hamilelikte sigarayı bırakmak için hemen hemen her sağlık kuruluşu anne adaylarına yardımcı olan programlar uygulamaktadır.

Fakat tüm bu olanaklara rağmen hamileyken sigarayı bırakamamak gibi bir durum söz konusu ise anne adayının sigara tüketimini en aza indirmesi ve bağışıklık sağlığını koruyan besinlerden, sigara içmeyen anne adaylarına göre daha fazla tüketmesi önerilir. Besin yoluyla sigaranın zararlarını en aza indirmek mümkün değildir ancak bağışıklık sistemini güçlü tutarak metabolizmanın sigaradan kaynaklı kimyasallardan daha az zarar görmesi sağlanabilir.

Hamilelikte Sigara Ne Zaman Bırakılmalıdır?

Hamilelikte sigara içmek düşük başta olmak üzere birçok gebelik komplikasyonlarına neden olabilmektedir. Sigara içen bir anne adayı, bebek sahibi olmayı planlıyorsa gebe kalmadan en az 3 ay önce sigarayı bırakmalı ve dengeli ve sağlıklı beslenmeye başlamalıdır.

Çocuk sahibi olmayı planlayan baba adayının da sigarayı bırakması çok daha yararlı olacaktır. Bununla birlikte çocuk sahibi olamayan ve yapılan testlerde interfiliteye dair bir bulgu elde edilemeyen bazı çiftlerin sigarayı bırakması sonucunda ek tedaviye gerek kalmadan çocuk sahibi oldukları bilinmektedir.

Hamileyken sigara içmek erken doğum riskini artırmasının yanı sıra düşük riskini yüzde 39, dış gebelik riskini yüzde 27, kısırlık riskini yüzde 22, erken menopoz riskini ise yüzde 17 oranında arttıran bir sorundur.

Hamileyken nargile içmek, pipo içmek gibi tütün mamulleri kullanımı da sigara benzeri hatta daha fazla sağlık sorunlarına neden olur. Bu nedenle gebelik boyunca her türlü tütün mamulü kullanımından ve pasif içicilikten korunmak büyük önem taşır.

 

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalelerimiz:

Mol gebelik üzüm gebeliği nedir?
Cinsiyet belirleme testi nasıl yapılır?
Hamilelikte beslenme önerileri
Hamilelikte cinsel ilişki pozisyonları

Konu ile alakalı yabancı kaynaklar:

https://wb.md/2MN2bXa

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]