Gebelikte korona virüsü anne adayları için endişe verici olabiliyor. Çin’in Vuhan kentinden ortaya çıkan ve tüm dünyaya hızla yayılmaya devam eden COVID-19 virüsü anne adaylarını da çok yakından ilgilendiriyor. Ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan ve ölüm riskini de içerisinde barındıran bu virüsün insandan insana çok kolay bulaşıyor olması, başta anne adayları olmak üzere her bireyin çeşitli önlemler alması gerektiği anlamına geliyor. Gebelikte korona virüsünün tespit edilmesi durumunda uygun koşullarda izolasyon ve agresif enfeksiyon kontrol yönetimi ön plana çıkıyor. İlerleyen vakalarda ise fazla sıvı tedavisinden kaçınmak gerekiyor.
Tıkla Öğren –> https://www.saithalil.com/beta-hcg-degerleri/
Yazı İçeriği
Korona Virüsü Nedir?
Akciğerde tahribata neden olan Korona virüsünün aslında 400’den fazla sayıda alt türü bulunuyor. Korona kategorisinde değerlendirilen bu virüslerden sadece 4 tanesinin insanlarda rahatsızlığa neden olduğunu belirtebiliriz. Dolayısıyla gebelikte korona virüsü konusunda ele alınan da bu 4 virüs türüdür. Daha önce çok sayıda kişinin ölümüne yol açan ve 2002 yılında görülen SARS virüsü ile 2012 yılında görülen MERS adlı virüsler de korona virüsünün alt türlerinden biridir.
Çin’deki canlı hayvan pazarında yılan ya da yarasaların tüketilmesinden kaynaklı olarak insanlara bulaştığı tahmin edilen korona virüsü ‘ölümcül’ kategorisinde değerlendiriliyor olsa da Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre virüs bulaşan hastalardan sadece % 3’ü yaşamını kaybetti. Özellikle 65 yaş üstü için daha tehlikeli bir tablo ortaya koyabilen virüse karşı tedbirli olmak, yayılma hızının azaltılması adına da çok büyük önem taşıyor. Elbette gebelikte korona virüsü bulaşma riski her anne adayı için geçerlidir ve anne adaylarının da maske ve dezenfektan kullanılması, kalabalık ortamlardan uzak durulması, ellerin sıklıkla yıkanması gibi tedbirleri alması gerekir.
Korona Virüsü Gebelikte Nasıl Etki Eder?
Anne adaylarının en çok merak ettiği unsurlardan biri de gebelikte korona virüsü belirtilerinin ya da virüsün etkisinin farklı olup olmadığıdır. Ancak hamileliğe özel spesifik bir belirti ya da etki yok. Hamilelerin virüse karşı daha korunmasız olduğu yönünde de bir bulgu yok. Virüsün bulaştığı 9 hamile kadın üzerinde yapılan araştırmalarda gebelerin 7’sinde yüksek ateş, 4’ünde öksürük, 3’ünde kas ağrısı ve 2’sinde de boğaz ağrısı şikayetinin olduğu saptandı. Görüldüğü gibi hamile kadınlara bulaştığında da virüsün belirtileri yine aynı şekilde ortaya çıkıyor. Bununla birlikte yeni bir virüs olduğunun ve henüz her türlü araştırmanın detaylı ve geniş kapsamlı bir şekilde yapılamadığının da altı çizilmelidir. Hamilelerde korona virüs belirtilerini şu şekilde listeleyebiliriz:
- Yüksek ateş
- Kuru öksürük
- Denge sorunları yaşanması
- Solunum problemleri yaşanması
- Halsizlik ve sürekli yorgun hissetme
- Karın bölgesinde şişlik
- Görme ile ilgili sorunlar, bulanık ya da çift görme
- Gözlerde renk değişimi olması
- İştah kaybı ve beraberinde hızlı bir kilo kaybı
Görüldüğü gibi belirtiler mevsimsel grip belirtileri ile oldukça benzer bir yapıya sahip. Bu nedenle gebelikte korona virüsü belirtilerinin ortaya çıkması durumunda bu belirtilerin ciddiye alınması, grip olduğu kanaatine varılmaması ve derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulması çok önemlidir. Her ne kadar henüz virüse karşı etki eden ve virüsün tüm etkilerini ortadan kaldıran bir tedavi mevcut olmasa da hastayı rahatlatmaya yönelik çeşitli tedavi prosedürleri uygulanabiliyor.
Tıkla Öğren –> https://www.saithalil.com/hamilelikte-kist/
Gebelikte Korona Virüsünden Korunma Yolları
Korona virüsü damlacık yolu ile bulaşıyor. Tokalaşma, aksırık ve öksürük gibi faktörler virüsün bulaşması için gayet yeterlidir. İşte bu nedenle alınacak tedbirler, gebelikte korona virüsü konusunda çok ciddi düzeyde önemlidir. Öncelikle virüsün vücuda bulaşmasının ardından 14 günlük bir kuluçka dönemine girdiği bilgisini aktaralım. Bu 14 gün içerisinde hastalarda henüz virüs belirtileri ortaya çıkmayabilir. Dolayısıyla görüştüğünüz herhangi bir kişide, son derece sağlıklı görünüyor olsa da aslında virüs bulunuyor olabilir. Bu durumu dikkate alarak insanlarla tokalaşmamak, 1 metreden daha yakın mesafede bulunmamak, virüsten korunma yolları arasında en önemli olanıdır.
Ellerin sürekli olarak çeşitli cisimlerle temas ediyor olması, sıklıkla yıkanması gerektiği anlamına geliyor. Sabunun el yüzeyine 20 saniye boyunca yayılmasını sağlamalı ve ardından ellerinizi bol su ile durulamalısınız. Virüsün çeşitli cisimler üzerinde de 8 saate kadar uzayabilen bir süre boyunca aktif kalabildiğini unutmamak gerekir. El dezenfektanı ve maske kullanımı yine gebelikte korona virüsü ve korunma yolları konusunda altının çizilmesi gereken unsurlar arasında yer alıyor. Hayvansal ürünlerin çiğ ya da iyi pişmemiş şekilde tüketilmesi de risklidir. Anne adayları olabildiğince bu süreci evde geçirmeli ve zorunlu olmadığı sürece dışarıya çıkmamalıdır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendiren yiyeceklerin tüketilmesine de dikkat etmelisiniz.
Anne adaylarının gebelikte korona virüsü konusunda alması gereken tedbirlerden biri de seyahate çıkmamaktır. Seyahat esnasında virüsün bulaştığı tahmin edilen çok sayıda vaka olduğunu belirtmek gerekiyor. Zorunlu olmadığı sürece seyahatlerin ertelenmesi de alınabilecek önemli tedbirler arasında yer alıyor. Ancak gebelik kontrollerinin aksatılmaması da önemlidir. Virüs korkusu nedeniyle rutin gebelik kontrollerinizi asla aksatmayın. Maske takarak kontrollerinize gitmelisiniz. Evin sıklıkla havalandırılması, kişisel eşyaların paylaşılmaması ve evde misafir kabul edilmemesi de alınması gereken tedbirler listesinde mevcut. Anne adayının kullandığı havlu ve benzeri eşyalar ailenin diğer üyelerinin kullandığı eşyalardan ayrı olmalıdır. Bu dönemde kişisel eşya paylaşımının olmaması çok daha fazla önem taşıyor.
Tıkla Öğren –> https://www.saithalil.com/riskli-gebelik-perinatoloji/
Gebelikte Endişelenmeli miyiz?
Tüm anne adaylarının gebelikte korona virüsü konusunda ortak endişesi, virüsün anne karnındaki bebeğe geçmesi riski oluyor. Ancak bu konuda yapılan araştırmalarda korona virüsünün anne adayından bebeğe geçtiğine dair bir olguya rastlanmadı. Virüsün ortaya çıktığı ve hızla yayıldığı Çin’de, bebeğin içerisinde bulunduğu amniyon sıvısı, kordon kanı, yeni doğan bebeklerin boğazından alınan sürüntü örnekleri incelendi. Bu incelemeler neticesinde yeni doğan bebeklerde virüs tespit edilmedi ve dolayısıyla bu durum virüsün anne karnındaki bebeğe geçmediği sonucunu ortaya koyuyor.
Aynı zamanda gebelikte korona virüsü konusunda merak edilen bir diğer unsur da virüsün erken doğum ya da düşüğe neden olup olmadığıdır. Ancak yine konuya dair yapılan araştırmalar da korona virüsünün bu risklere neden olmadığını da ortaya koyuyor. Çünkü virüsün en çok yayıldığı ülkeler olan Çin, İtalya ve Almanya gibi ülkelerde erken doğum ve düşük vakalarında bir artış yaşanmadı. Sonuç olarak hamilelikte virüs nedeniyle ciddi bir endişeye girmek doğru olmaz. Elbette bu durum tedbirli olunmayacağı anlamına gelmiyor. Anne adayları her türlü tedbiri almalı ve aynı zamanda stresten ve gerginlikten de uzak durmalıdır. Şüpheli durumlarda anne karnındaki bebek korunarak bilgisayarlı tomografi ya da akciğer grafisi gibi tetkikler yapılabilir.
Taşıyıcı Annenin Doğum Şekli Ne Olmalı?
Dünya genelinde merak edilen bir diğer unsur da gebelikte korona virüsü nedeniyle zorunlu olarak sezaryen doğumun tercih edilip edilmediğidir. Virüs nedeniyle doğum şeklinin değiştirilmesine gerek yok. Anne adayları tıbbi açıdan bir engel olmadığı sürece, doktorlarının da onayı ile normal doğum yapabilirler. Daha önce de değindiğimiz gibi bu virüsün anne karnındaki bebeğe geçtiğine dair bir bulguya rastlanmadı. Buna bağlı olarak da doğum şeklinin değiştirtilmesine ve sezaryen ile doğum yapılmasına ihtiyaç duyulmuyor ve gerek görülmüyor.
Tıkla Öğren –> https://www.saithalil.com/hamilelikte-dikkat-edilmesi-gerekenler/
Korona Virüs Taşıyıcı Anne Emzirebilir mi?
Her ne kadar bebeklere anne karnındayken korona virüsü bulaşmıyor olsa da bu durum doğumdan sonra geçerli değil. Maalesef doğum sonrasında anneden bebeğe korona virüsü bulaşabiliyor. Dünya genelinde gebelikte korona virüsü konusunda alınan ilk önlem bebekler doğduğunda anne ile ayrı bir ortamda tutulması oldu. Sonrasında ise bazı araştırmaların da etkisi ile bebeğin anne yanında kalmasının ve anne sütü ile beslenmesinin daha doğru bir yaklaşım olduğu kanaatine varıldı. Bu nedenle gebelikte korona virüsü ve emzirme konusunda bazı önlemlerin alınması gerekiyor. Bu önlemleri ise şu şekilde listeleyebiliriz:
- Emzirme öncesinde emzik ya da biberon gibi malzemelere dokunmadan eller mutlaka yıkanmalıdır.
- Anne emzirirken kesinlikle maske takmalıdır.
- Anne sütünün sağılması ve sonrasında bebeğe verilmesi de tercih edilebilir. Bu durumda mutlaka kullanılacak tüm malzemelerin dezenfekte edilmesi gerekiyor. Her süt sağma öncesinde dezenfekte işlemi tekrarlanmalıdır.
Detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]