Beta HCG değerleri hem hamilelik tanısı konması hem de gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğunun belirlenmesi bakımından büyük önem taşıyor. Hamilelikte artış gösteren beta HCG hormonu hem kan testi hem de evde yapılabilen çubuk testler ile ölçülebiliyor. Gebelik döneminde plasentadaki trofoblastik hücrelerden salgılanan bu hormon toplumda gebelik hormonu olarak da adlandırılabiliyor. ‘Human chorionic gonadotropin’ yani ‘insan koryonik gonadotropini’, hamilelik döneminde artış gösteriyor olsa da bu hormonun seviyesi sağlıklı bir gebelik olduğunu düşündürmez. Çünkü mol gebelik, boş gebelik ya da dış gebelikte de bu hormon sağlıklı bir gebelikte olduğu gibi 0 – 10 mlU/mL seviyesinin üzerine çıkabiliyor.

Beta HCG Testi Nasıl Yapılır?

Beta HCG testi iki farklı şekilde yapılabilir. Bunların ilki evde idrar numunesi kullanılarak gerçekleştirilen çubuk testlerdir. Ancak çubuk testler ile Beta HCG değerleri belirlenemez. Sadece bu değerler belirli bir seviyenin üzerinde olduğunda test çubuğunun üzerinde çift çizgi belirir. Bu da gebelik göstergesi olarak kabul edilir. Testler genellikle hormon değerinin 0 – 10 mlU/mL üzerinde olması durumunda çift çizgi yoluyla gösteriyor.

Sağlık kuruluşlarında kan numunesi kullanılarak gerçekleştirilen test ise evde uygulanan testlerden daha güvenilirdir. Bu nedenle evde test yapılmış olsa bile gebelikten söz etmek için mutlaka kanda Beta HCG değerleri ölçülmelidir. Sadece tek tüp kan numunesi verilmesi gebeliğin mevcut olup olmadığının belirlenmesi için yeterli olabiliyor. Ancak bu testin adet döneminin üzerinden en az birkaç gün geçtikten sonra gerçekleştirilmesi gerektiğini de belirtelim. Daha erken dönemde yapılması durumunda gebelik tespit edilmeyebilir.

Tıkla Öğren –> https://www.saithalil.com/hamilelikte-kist/

Gebelik Haftasına Göre Beta HCG Hesaplama

Hamile olmayan kadınlarda da beta HCG hormonu bulunur ancak Beta HCG değerleri 0 – 10 mlU/mL arasındadır. Mutlaka her anne adayında değerler aynı rakamı işaret edecek şeklinde bir kaide yok. Hormonun seviyesinin belirli referans değerleri arasında olması, gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğunun belirlenmesine olanak tanır. Ancak Beta HCG değerleri alt ya da üst sınıra yakın olabilir. Değerlerin alt ya da üst sınıra yakın olması gayet normaldir ve bu durumda endişe edilmesine gerek olmaz.

  • 3 haftalık hamilelik: 5 – 50 mlU/mL
  • 4 haftalık hamilelik: 5 – 426 mlU/mL
  • 5 haftalık hamilelik: 18 – 7.340 mlU/mL
  • 6 haftalık hamilelik: 1.080 – 56.500 mlU/mL
  • 7 ila 8 haftalık hamilelik: 7.650 – 229.000 mlU/mL
  • 9 ila 12 haftalık hamilelik: 25.700 – 288.000 mlU/mL
  • 13 ila 16 haftalık hamilelik: 13.300 – 254.000 mlU/mL
  • 17 ila 24 haftalık hamilelik:  4.060 – 165.400 mlU/mL
  • 25 ila 40 haftalık hamilelik:  3.640 – 117.000 mlU/mL

Beta HCG Yüksekliği Nedir?

Kadınlarda Beta HCG değerleri yüksekliği elbette akıllara ilk olarak hamileliği getiriyor. Ancak bu hormon seviyesinin yükselmesi sadece gebelik durumunda meydana gelmez. Şayet gebelik mevcutsa ve değerler çok yüksekse çoğul gebelikten söz edilebilir. Ancak bu noktada kritik bir unsurdan da söz etmek gerekiyor. hormon değerlerinin yüksek olması tek başına sağlıklı bir gebelikten söz etmek için yeterli bir done değildir. Mutlaka ultrason ile gebelik kesesinin incelenmesi gerekir. Hamilelik dışında Beta HCG değerleri aşağıdaki durumlarda da yükselebilir:

  • Gastrik
  • Pankreas kanseri türleri
  • Mide kanseri
  • Yumurtalık kanseri
  • Testis kanseri
  • Down sendromu
  • Bazı doğumsal anomaliler
  • Karaciğer tümörü
  • Gonadal tümörler
  • Trofoblastik tümörler
  • Testis tümörü

Beta HCG Seviyesi Nelerden Etkilenir?

Vücuttaki beta HCG hormonunu etkileyen ve Beta HCG değerleri üzerinde bir yükselmeye neden olan sadece hamilelik değildir. Gebelik dışında farklı faktörler de bu değerlerin yükselmesine neden olabiliyor. Bazı hastalıkların yanı sıra kullanılan bazı ilaçların da beta HCG hormonunda yükselmeye neden olabileceğini belirtelim. Özellikle kısırlık tedavisinde kullanılan çeşitli ilaçlar bu hormonu içerebiliyor. Dolayısıyla ilaçlar kandaki HCG hormonu seviyesinin daha yüksek olmasına sebebiyet verebiliyor.

Antibiyotik ilaçların bazılarında ve doğum kontrol haplarının bazılarında da B-HCG hormonu bulunabiliyor ve dolayısıyla Beta HCG değerleri bu ilaçları kullanan kişilerde daha yüksek rakamlara tekabül edebiliyor. Bu arada düşük yapılması ya da kürtaj durumunda da beta HCG hormonunun hemen normal seviyeye inmediğini belirtmek gerekir. Hormon seviyesinin 0 – 10 mlU/mL aralığına inmesi 4 ila 6 hafta sürebiliyor.

Tıkla Öğren –> https://www.saithalil.com/riskli-gebelik-perinatoloji/

Beta HCG Değeri Kaç Olmalı?

Anne adayları gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam edip etmediğini anlamak için rotasını Beta HCG değerleri yönüne çeviriyor. Ancak bu değerlerin gebelik boyunca sürekli olarak ölçülmesine asla ihtiyaç duyulmaz. Sadece doktorunuz belirli konularda şüphe duyarsa test yaptırmanızı isteyebilir ancak bu da oldukça ender durumlarda karşımıza çıkan bir tablodur. Gebeliğin başlangıç dönemlerinin ardından sürekli HCG ölçümü yapılmasına gerek yok.

Zira Beta HCG değerleri hamileliğin belirli dönemine kadar hızlı bir artış kaydeder. Sonrasında ise hormon değerlerinin yükseliş hızı azalır ve değerler gebeliğin belirli bir dönemine gelindiğinde sabitlenir. Gebelik döneminde 2 günde bir 2 kat artacak şekilde bir yükseliş olduğundan söz edebiliriz.

1 Haftalık Gebelikte Beta HCG Değeri

Gebelik hesaplamalarında son adet döneminizin ilk günü gebeliğin de ilk günü olarak kabul ediliyor. Anne adayları gebeliğin ilk haftasında Beta HCG değerleri kaç oluyor şeklinde bir soru yöneltebiliyor ancak 1 haftalık gebelikte aslında teknik olarak hamilelik henüz oluşmamıştır. Bu nedenle Beta HCG değerleri son derece normal olmakla birlikte 0 – 10 mlU/mL düzeyinde olur. Gebeliğin ilk haftasında henüz döllenme bile meydana gelmemiştir. Dolayısıyla plasentadan HCG hormonu salgılanması da beklenemez.

Tıkla Öğren –> https://www.saithalil.com/hamilelikte-vajina-agrisi/

2 Haftalık Gebelikte Beta HCG Değeri

2 haftalık gebelik durumunda da tablo benzer şekildedir. Çünkü 2 haftalık gebeliklerde de Beta HCG değerleri yine 0 – 10 mlU/mL arasında olur. Henüz döllenmenin meydana gelmediği gebeliğin ikinci haftasında döllenen yumurta rahme yerleşmemiş ve plasenta da oluşmamıştır. Bu nedenle hormon seviyesinde bir yükselme olması beklenemez ve bu durum da gayet normaldir. Elbette Beta HCG değerleri gebelikte artar ancak artışı görmek için gebeliğin en az üçüncü haftasını beklemek gerekir.

Dış Gebelikte Beta HCG Değerleri

Dış gebelik toplumda çok yaygın bir şekilde görülmüyor olsa da erken tanının büyük önem taşıdığını belirtmek gerekiyor. Çünkü hamilelikten kaynaklı olarak meydana gelen ölümlerin % 6’sı dış gebelikten oluyor. Dış gebelikte Beta HCG normal bir artış seyri izlemez. Değerler 2000 mlU/mL üzerine çıkmış olmasına karşın yapılan ultrason ile gebelik kesesi görünemez. Çünkü gebelik kesesi rahimde olması gereken yerde değildir.

Oysa sağlıklı bir gebelikte Beta HCG değerleri 1000 – 2000 mlU/mL arasında olduğunda ultrason ile gebelik kesesinin rahatlıkla izlenebiliyor olması gerekir. Dolayısıyla dış gebelik tanısı konması için B-HCG değerlerinden ziyade ultrason görüntülemesinin daha fazla önem taşıdığını söyleyebiliriz. Dış gebelikte hamileliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesi mümkün olmaz. Mutlaka gerekli müdahalenin yapılması gerekiyor. Özellikle tüplere yerleşen gebelik ürünü çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor ve anne adayının hayatı açısından da önemli bir risk faktörüne dönüşüyor.

Tıkla Öğren –> https://www.saithalil.com/bebegin-kalp-atislari-ne-zaman-duyulur/

 

Detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]