Adet gecikmesinin nedenleri adet düzensizliği yaşayan kadınların yanıtını en çok merak ettiği sorulardan biridir. Kadınlarda adet döngüsü her ay yenilenir ve rahmin yeni bir hamileliğe hazırlanmasını sağlar. Yaklaşık olarak 1 ay süren bu hazırlık döneminin yarısı bebeğe zemin hazırlamak için, diğer yarısı da bebek olmadığından rahmin yeniden eski formunu alması içindir.  Her adet kanaması dönemi bu hazırlıkların yeniden başladığı dönemdir.

Kadınlar dünyaya geldiğinde yaklaşık olarak 400 bin adet yumurta rezervine sahip olur. Bu yumurtalar bitene dek adet döngüsü ve söz konusu hazırlıklar devam eder. İşte bu noktada devreye adet gecikmesinin nedenleri ya da adet düzensizliklerinin nedenleri giriyor. Çünkü kimi zaman bu döngü çeşitli nedenlere bağlı olarak bozulabiliyor. Adet gecikmesi ise adet düzensizlikleri arasında en sık yaşanan oluyor. Bunun nedeni ise adet döngüsünün sadece stresten ya da sadece mevsimsel değişimlerden bile etkilenebilecek kadar hassas olmasıdır.

Elbette adet gecikmesinin nedenleri sadece bu kadar basit unsurları kapsamıyor. Öncelikle kadınların adet döngüsü hakkında detaylı bilgi sahibi olması gerekiyor. Örneğin adet dönemlerinde ne kadar kanama olduğu hastadan hastaya değişkenlik gösteriyor. Ancak genel olarak bir adet döneminde kaybedilen kanın bir çay bardağı kadar olduğunu söyleyebiliriz.

Erken adet görme nedenleri nelerdir? detaylı bilgi için aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Tıkla –> Erken adet görme nedenleri

Adet Gecikmesi Sebepleri Nelerdir?

Genel olarak adet gecikmesinin nedenleri listesinde pek çok farklı unsurun bulunduğunu belirtebiliriz. En yaygın nedenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Hamilelik

Adet gecikmesi yaşandığında akla ilk gelen ihtimal hamilelik oluyor. Özellikle cinsel yaşamı olan ve korunmasız ilişki yaşayan kadınlarda adet gecikmesinin nedenleri arasında en yaygın görüleni gebeliktir. Yumurtanın serbest kalmasından yaklaşık 14 gün sonra gerçekleşen adet kanaması yumurtanın döllenmesi durumunda gerçekleşmez. Cinsel yaşamı olan ve korunmasız cinsel ilişkiye giren kadınların adet gecikmesi durumunda gebelik testi yapmasını öneririz.

Hormonlar

Vücudun hormon dengesinde bozulma olması da adet gecikmesinin nedenleri arasında yer alıyor. Çünkü prolaktin hormonu, tiroid hormonu, testesteron hormonu ve yumurtlamayı sağlayan diğer hormonlar kadınların adet düzeni üzerinde oldukça etkilidir. Hormonlarda meydana gelen bazı değişimler de beraberinde adet gecikmesine sebebiyet verebilir. Hatta tek bir hormonda meydana gelen değişim diğer hormonları da etkilediğini belirtebiliriz.

Stres

Stres tek başında adet gecikmesinin nedenleri arasında yer alabiliyor. Kişinin adet gecikmesi yaşadığı için strese girmesi, bu gecikmenin daha da artmasına bile neden olabiliyor. Gergin bir ruh hali, sinirlilik gibi çeşitli psikolojik unsurların da adet düzenini etkileyebileceğiniz belirtmemiz gerekiyor. Adet zamanının gelmesi nedeniyle kişinin asabi bir ruh halinde olması, iştahın artması ve sıcak basması gibi unsurlar stresi tetikleyebiliyor.

Enfeksiyon

Bazı bakteriler rahim içerisinde enfeksiyona neden olabiliyor. Bu enfeksiyon da vücudun savunma sisteminin harekete geçmesine neden oluyor ve bu nedenle normal adet kanamasının gecikmesi söz konusu olabiliyor. Dolayısıyla enfeksiyon da adet gecikmesinin nedenleri listesindeki etkin unsurlardan biridir.

Menopoz

Yumurta rezervinin tükenmiş olması durumunda kadınlar menopoz dönemine girerler. Menopoz adet kanamasının gecikmesine neden olur. Bir diğer deyişle kişi adet olmadığında menopoza girdiğini anlar da diyebiliriz.

Polikistik Over Sendrom

Kadınlarda yaygın bir şekilde görülen polikistik over sendrom adet dönemini de etkileyen rahatsızlıklardan biridir ve adet gecikmelerine neden olabilir.

Adet Gecikmesinin Belirtileri

Adet gecikmesinin belirtisi adet döngüsünde kanamanın olması gereken zaman geldiği halde kanamanın başlamamasıdır. Bazı kadınlarda adet döneminde yaşanan kasık ağrısı ya da karın ağrısı ortaya çıkar ancak kanama günlerce başlamayabilir. Bazı kadınlarda da hiçbir adet dönemi belirtisi ortaya çıkmaz ve beraberinde kanama da başlamaz. Aslında bu durum adet gecikmesinin nedenleri ile ilgilidir. Ağrı yaşanıp yaşanmadığı ya da belirtilerin ne şekilde ortaya çıkacağı konusunda belirleyici olan unsur adet gecikmesinin nedenleri diyebiliriz. Kanamanın olmaması dışında farklı belirtiler de ortaya çıkabilir ancak bu belirtiler kanamanın olmasını engelleyen unsurlara bağlı olarak da açıklanabilir.

Adet döneminde hamile kalınır mı? en çok sorulan sorulardan biri olan bu konuyu aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Tıkla –> Adet döneminde hamile kalınır mı

Kaç Günde Bir Adet Görülür?

Kadınlarda adet süresinin değişkenlik gösterebildiğini belirtelim. Bu süre genellikle 2 gün ila 7 gün arasında değişiyor. Bu noktada adet gecikmesinin nedenleri gibi kaç gün gecikme olduğunda adet gecikmesinden söz edilebileceği konusu da önem taşıyor. Genel olarak iki adet dönemi arasında geçen sürenin minimum 21 gün ve maksimum da 40 gün olması beklenir. Fakat kişinin yaşam boyunca kaç günde bir adet gördüğü de önem taşıyor. Örneğin her daim 21 günde bir adet gören bir kadının bu defa 30 gün geçmesine karşın halen adet görmemesi durumunda adet gecikmesinden söz edilebilir ve adet gecikmesinin nedenleri araştırılabilir. Ancak birkaç günlük gecikmeler durumunda hemen paniğe kapılmamak gerekiyor.

Zira özellikle mevsim geçişlerinde, stresli zamanlarda adet gecikmesinin nedenleri genellikle mevsimsel ya da psikolojik oluyor. Ancak bu gibi durumlarda da gecikmenin çok fazla olmaması gerektiğini, uzun sürmesi durumunda mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından muayene edilmeniz gerektiğini belirtelim.

Miyom nedir? nasıl oluşur? tedavisi varmıdır? detaylı bilgi için hemen aşağıdaki linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

Tıkla –> Miyom nedir

Adet Düzensizliği Ne Anlama Gelir?

Adet düzensizliğinin ne anlama geldiği de adet gecikmesinin nedenleri kadar önem taşıyor. Halk arasında bu konuda yanlış bilgilerin olduğu ile de karşılaşabiliyoruz. Adet düzensizliği yaygın şekilde görülen bir düzenden farklı bir adet düzenine sahip olmanız değildir. Sizin kendi adet döngünüzden çıkmanız yani alışık olduğunuz adet düzeninin değişmesidir.

Elbette adet düzensizliğinden söz etmek için mutlaka muntazam bir adet döngüsü yaşamanız gerekmiyor. Birkaç gün erken ya da geç adet kanamasının başlaması akıllara hemen adet düzensizliğini getirmez. Zira adet gecikmesinin nedenleri arasında psikolojik unsurların da bulunduğundan söz ettik. Bu nedenle daha uzun süreli adet gecikmeleri ya da birden bire çok kısa periyotlu adet dönemini yaşanması gibi durumlardan söz edilmesi gerekiyor. İşte bu noktada da her kadının adet gecikmesinin nedenleri hakkında fikir sahibi olması gerekiyor.

Kızlık zarının nasıl dikildiğini merak ediyorsanız aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Tıkla –> Kızlık zarı dikimi nasıl yapılır

Tedavisi Nasıl Olur?

Öncelikle adet gecikmesinin nedenleri arasında hangi unsurun adet gecikmesine neden olduğunun anlaşılması gerekiyor. Stres ve gerginlikten kaynaklı olarak adet gecikmesi yaşıyorsanız bu durumda bir süre beklemek yeterli olacaktır. Herhangi bir tedaviye ya da müdahaleye gerek olmaz. Ancak hamilelikten kaynaklı olarak adet gecikmesi yaşanıyorsa elbette yapmanız gereken ilk iş bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmek olmalıdır. Çünkü gerekli tetkiklerin ve muayenelerin yapılması gerekiyor.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanına adet gecikmesi şikayeti ile başvurmanız halinde hormon testi yapılması da istenebilir. Aynı zamanda ultrason görüntülemesine de gereksinim duyulabilir. Şayet uzun süreli bir gecikme söz konusu ise doktorunuz tarafından adet gecikmesi araştırılmalıdır. Bu sayede tanı konabilir ve uygun tedavi protokolüne başlanabilir.

Kadınlarda ilk defa adet görüldüğünde adet düzensizliği sıklıkla yaşanıyor ve adet döngüsünün bir düzene girmesi için birkaç yıl zaman geçmesi de gerekebiliyor. Bu nedenle adet gecikmesinin bu dönemde sıklıkla yaşandığını da belirtmek gerekiyor. Sebebi her ne olursa olsun adet döngüsüyle ilgili bir sorun yaşadığınızda kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından muayene edilmenizde fayda olacaktır. Tüm hastalıklarda erken tanı, tedavinin süresinde ve başarısında önemlidir.

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]