Miyom nedir? rahim içerisindeki kas yapıların anormal şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkan ve üreme çağındaki 100 kadından 20’sinde görülebilen iyi huylu kas kitleleridir. Düzgün sınırlı kitleler olan miyomlar rahim içinde yerleştikleri ve neden oldukları şikayetlere göre farklı türlere sahiptir.

Miyomun nedenleri konusunda kesin bir sonuç olmasa da en büyük sorumlusu olarak östrojen hormonu gösterilir. Bunun nedeni menopozla birlikte azalan östrojen hormonu seviyesinin akabinde var olan miyom boyutlarında da küçülmelere neden olmasıdır.

Hamilelikte miyom boyutları artabilmekte ya da hiç miyomu olmayan kadınlarda hamilelik ile birlikte bu iyi huylu kitleler oluşabilmektedir. Hamilelikte myom ağrıya, düşüğe, kısırlığa, erken doğuma ya da sık sık bebek ölümlerine neden olabilen bir sorundur. Bunun nedeni özellikle de büyük boyutlara ulaşan subseröz yani rahim içi duvarına yapışık olan myomların rahim boşluğuna yaptığı baskıdır. Bu baskı, gebelik kesesini yerinden oynatarak rahim duvarından kopmasına yani düşük oluşmasına neden olabilecek şiddette bir baskıdır.

Bazı myom türleri ise doğum kanalını tıkar ve normal doğum şansını ortadan kaldırır. Bu gibi bir durumla karşılaşıldığında sezaryen doğum tek seçenektir. Sezaryen ameliyatı esnasında myom tedavisi de yapılabilmektedir. Bu sayede hasta doğumdan sonra myom şikayetlerinden kurtulabilse de miyomun tekrarlamayacağının garantisini hiçbir hekim veremez.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyomu olan birçok kadın, myomu olduğunu ancak jinekolojik muayene esnasında öğrenir. Her myom belirti vermez ve farklı bir sebepten dolayı yapılan tetkikler esnasında rastlanır. Myom belirtileri olan kadınların doktora başvurma sebepleri ise sıklıkla aşağıdaki nedenlerden biri ya da birkaçı olmaktadır:

  • Şiddetli adet kanaması
  • Adet dönemlerinin bir haftadan daha fazla sürmesi
  • Kasık bölgesinde sürekli ağrı ve baskı hissi
  • Sık sık idrara çıkma
  • Mesaneyi boşaltma zorluk yaşanması
  • Kabızlık
  • Sırt ağrısı ve bacak ağrıları
  • Ağrılı cinsel ilişki
  • Kansızlık
  • Düşük ve kısırlık

Miyom Çeşitleri Nelerdir?

Miyomları türlere ayıran şey rahim içindeki yerleşim yerleridir.

İntramural Miyomlar

Myom türleri arasında en sık karşımıza çıkan türdür. Rahmin düz kas tabakasında içindedirler ve hızlı büyüme gösterme eğilimleri vardır. Kanamaya ve ağrıya neden olan intramural myomlar aynı zamanda adet döneminde kanama yoğunluğunu ve ağrı şiddetini de arttırabilirler.

Subseröz Miyomlar

Rahmin dışı bir zarla örtülüdür ve bu zarın altında subseröz myom oluşabilir. Subseröz saplı miyom ise kendi etrafında dönme yapabilir. Bu da miyomun besleyen damarların anatomisini bozar ve miyomda yeterli kanlanma kesilir. Sonucunda ise ağrıya neden olabilmektedir. Sıklıkla olmasa da bu türün rahim içinde baskıya neden olduğu da bilinmektedir. Subseröz myom hastada kanamaya neden olan bir myom çeşidi değildir.

Submüköz Miyomlar

Rahim kaslardan oluşan bir organdır ve hem iç hem de dışarıdan zarla kaplıdır. İç tabaka zarının altında yerleşen miyomlara submüköz miyomlar denir. Bu tür myomlar en çok kanamaya neden olan myom türleridir.

Çocuk sahibi olmak isteyen bir kadında submüköz myom saptanırsa gebelik öncesinde temizlenmesi sağlıklı bir gebelik süreci için önem taşır. Çünkü submüköz myomlar embriyonun rahim içi tabakasına tutunmasını engelleyerek düşüğe neden olduğu bilinen myomlardır. Gebeliğin sağlıklı şekilde sürmesine engel olan bu tür myomların büyüme hızı fazladır.

Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

miyom ameliyati nedir

Miyom nedir sorusundan önce miyom ameliyatını belirleyen bazı faktörler vardır. Ameliyat kararı verilmeden önce myom boyutu ve rahimdeki yerleşiminin dikkate alınması son derece önemlidir.

Submüköz miyomlar tam olarak rahim iç zarında sınırlı ise histeroskopi yöntemi ile myom çıkartılabilmektedir. Histeroskopi yönteminde, vajinadan rahim içine girilir ve myom özel kürtaj ekipmanları ile temizlenir.

Myom sayısı fazla ise ve yayılım tek bir alanda sınırlı değil ise bu tip hastalarda açık myom ameliyatı (laparotomi) tercih edilir. Myomların fazla olması kadar derine gömülü olması ya da rahim dışına doğru büyümesi de ameliyat tercihinin belirlenmesi konusunda önemlidir. Şartlar uygunsa ve myomlar kapalı ameliyat ile alınacak büyüklükte ise ameliyat laparoskopi ile yapılabilmektedir.

Miyom Neden Oluşur?

Miyomun oluşma nedeni tam olarak bilinmese de sebep olarak genelde östrojen hormonu sorumlu tutulur. Miyomların büyümesine östrojen hormonunun yol açtığını düşündürmesi aslıda dönem dönem bu hormonun artışı ya da azalması ise miyomlarda görülen küçülme ya da büyümeleridir. Menopoz döneminde, östrojen seviyeleri düşer ve kadında daha önceden myom teşhis edilmiş ise miyomların boyutunda küçülmeler tespit edilir.

Bunlarla birlikte myom genetik bir hastalıktır. Birinci ve ikinci dereceden akrabalarınız olan anne, kız kardeş, anneanne ya da teyzenizde myom var ya da bu kişiler önceki yıllarda myom tedavisi görmüş ise normal popülasyona göre sizin bu hastalığa yakalanma ihtimaliniz daha fazladır. Yaşınız, etnik kökeniz, daha önce doğum yapmamış ya da fazla doğum yapmış olmanız, obezite gibi faktörlerde miyoma neden olan etmenler arasında yer almaktadır.

Miyom nedir? Tedavisi Var Mıdır?

 

Miyom nedir sorusunun cevabını okumakta olduğunuz metnin başında da belirtmiştik. Myomlar, rahim dokusundan kaynaklanan, nedeni kesin olarak bilinmeyen ancak oluşumunda özellikle östrojen hormonu ve soyaçekimin önemli rol oynadığı, boyutları ve yerleşim yerleri değişkenlik gösteren iyi huylu rahim kitleleridir.

Myom tedavisi ameliyatlı ya da ameliyatsız olarak yapılabilmektedir. Myomlar ameliyat ile alınacaksa en çok tercih edilen yöntem laporoskopik yani kapalı ameliyat olsa da bazı durumlarda açık ameliyat da tercih edilir.

Kapalı myom ameliyatı açık myom ameliyatına göre daha fazla avantaj sağlar. Kapalı myom ameliyatı daha az ağrı, kanamanın az olması, kısa sürede gündelik hayata dönme gibi avantajlar sağlar. Kapalı ameliyat kadının yaşam konforu için de önem taşır.

Ancak hastanın çok sayıda miyomu varsa ve miyomlar dağınık şekilde yerleşmiş ise bu koşulda açık myom ameliyatı yapılması daha uygundur.

Miyom Patlarsa Ne Olur?

Miyom patlaması söz konusu olan bir doku değildir. Genel itibari ile miyomlar et beni olarak adlandırılan cilt dokularına benzetilebilir. Ancak myomlar büyüdükçe daha fazla kanamaya ve ağrıya neden olabileceğinden dolayı miyomların tedavi edilmesi gerekir.

 

İlginizi çekebileceiğimizi düşündüğümüz diğer makalelerimiz:
Yumurtalık (Over) Kistleri Nedir?
Dış Gebelik Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]