Erken adet görme çok sayıda kadının hayatının belirli dönemlerinde yaşayabildiği bir durumdur. Pek çok unsura bağlı olarak kadınlarda adet kanaması beklenen tarihten daha erken dönemde başlayabilir. Erken adet görmenin nedenleri arasında en sık karşılaştıklarımız şu şekildedir:

  • Doğum kontrol yöntemlerinden bazıları
  • Kilo vermek ya da kilo almak
  • Yoğun egzersiz yapmak
  • Ergenlik dönemine girmek
  • Perimenopoz
  • Polikistik over sendromu
  • Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar
  • Endometriozis

Daha farklı nedenlere bağlı olarak da regl döneminin erken zamanda başlaması mümkün olabiliyor. Bu konuya dair en sık gündeme gelen soruları yanıtlarıyla birlikte aktaracağız. Öncesinde ise adet görmek ne anlama gelir sorusunu ele alalım.

Adet Görmek Ne Anlama Gelir?

Kadınlarda belirli periyotlarla adet görme, doğurganlık süreci devam ettiği müddetçe sürer. Adet zamanlarında vücutta salgılanan hormonlar yumurtalıkları uyarır. Şayet gebelik oluşmadıysa, erkek ve kadın üreme hücreleri buluşarak döllenmenin meydana gelmesi söz konusu değilse, salınan yumurta vücuttan tahliye edilir. Döllenmeyen vücuttan atılması ise belirli bir kanama ile olur. Bu kanama da adet görme olarak adlandırılır. Geç ya da erken adet görme ise üzerinde durulması gereken önemli konulardan biridir.

Ergenlikte Erken Adet Görmek

Kadınlar ergenlik dönemine girdiklerinde erken adet görme durumu yaşanabilir. İlk adet kanamasının gerçekleşmesinin ardından 1 yıl ile 1,5 yıl boyunca adet düzensizlikleri yaşanabiliyor. Bunun nedeni ise vücudun hormonal dengesinin henüz tam olarak oluşmaması olarak açıklanabilir. Adet kanamasının erken ya da geç başlaması, uzun sürmesi gibi durumlar, ergenlik döneminde sık karşılaşılan durumlardır. Ancak bu düzensizliğin 1,5 yıldan daha uzun sürmesi gibi bir durum varsa mutlaka doktora danışılmalıdır çünkü bu süreden daha uzun zaman devam eden adet düzensizlikleri normal kabul edilmez.

Erken Adet Görme Hamilelik Belirtisi Midir?

Hamilelik belirtileri arasında adet görmeme vardır ve erken adet görme ise gebelik belirtisi değildir. Bu konuda akılları karıştıran unsur ise çoğu zaman yerleşme kanaması oluyor. Döllenme meydana geldiğinde ve döllenen yumurta rahme yerleştiğinde çok hafif düzeyde bir anama olur. Halk arasında yerleşme kanaması ya da gebelik kanaması gibi isimlerle anılan bu kanamayı adet kanaması ile karıştırmamak gerekir. Hafif lekelenme şeklinde meydana gelen yerleşme kanaması, adet kanaması gibi günlerce devam etmez ve yoğun bir kanama da söz konusu olmaz. Eğer kanama adet kanamasıyla 1 ya da 2 günden daha uzun sürer ve yoğunluğu da daha fazladır. Sadece lekelenme şeklinde değildir. Bu nedenle yerleşme kanamasıyla adet kanamasının birbirine karıştırılmaması büyük önem taşır.

Adet Düzensizliği Belirtileri Nelerdir?

Adet düzensizliği çok sayıda farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Aynı zamanda erken adet görme durumunun da adet düzensizliği olduğunu belirtmeliyiz. İki adet döneminin arasında geçen süre kişiden kişiye değişir. Bu süre 21 gün ile 35 gün arasındadır. 21 günden daha kısa sürede adet olmak ya da 35 günden daha uzun süre adet olmamak da adet düzensizliği olarak kabul edilir. Adet düzensizliği yaşayan kadınların, nedeninin araştırılması için mutlaka bir doktora başvurması gerekiyor. Aynı zamanda adet süresinin normalden çok daha uzun sürmesi ya da kısa sürmesi de doktora başvurulmasını gerektiren durumlar arasında yer alıyor.

Adet düzensizliği ile kendini gösteren çok sayıda farklı hastalığın olduğunu belirtmeliyiz. Bu hastalıklarda erken tanı önemlidir. Bir an önce tanı konması ve uygun tedaviye başlanabilmesi için adet düzensizliğinin kadınlar tarafından da ciddiye alınması ve doktora başvurulması gerekir.

Adet Düzensizliği Nasıl Tedavi Edilir?

Adet düzensizliğinin ya da erken adet görme durumunun tedavisinin yapılabilmesi için öncelikle buna yol açan unsurun tespit dilmesi gerekir. Tedavi ise adet düzensizliğine yol açan faktörün ortadan kaldırılmasına yöneliktir. Jinekolojik muayene, radyolojik tetkikler, laboratuvar tetkikleri ile nedenin belirlenmesi gerekir. Hastalara smear testinin yapılması da gerekebilir. Tedavi yalnızca ilaç kullanımı şeklinde olabildiği gibi kimi zaman ameliyat ile sorunun ortadan kaldırılması da gerekebilir. Hastaya hormon takviyesinin verilmesi gibi seçenekler de mevcuttur.

Cinsel İlişki Adeti Geciktirir Mi?

Cinsel ilişki, erken adet görme nedeni olmadığı gibi adet gecikmesinin de nedeni değildir. Sadece gebelik oluşması durumunda kadının adet görmemesi söz konusu olur. Bunun dışında cinsel ilişki adet periyotlarında değişime yol açmaz.

Erken Adet Görme Menopoz Belirtisi Mi?

Kadınlar menopoz dönemine girerken adet düzensizlikleri de yaşayabilirler. Her kadında olmasa da erken adet görme menopoz dönemine girilmeye başladığının habercisi de olabilir. Ancak tek başına erken adet görme menopoz tanısı konması için yeterli değildir. Bu konuda sorularınız varsa yorum bölümüne yazabilirsiniz.

 

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalelerimiz:
Smear testi nedir nasıl yapılır?
Miyom nedir belirtileri nelerdir?
Dış gebelik nedir nasıl tedavi edilir?

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]