Rahim filmi rahim boşluğunu görüntülemek amacıyla gerçekleştirilen tanı yöntemlerinden biri olarak tanımlanabilir. Bu görüntüleme yöntemi, tüplerdeki tıkanıklık, uterin anomalileri, polip ya da miyom mevcudiyeti gibi pek çok sorunun tespitinde oldukça önemlidir. Sadece infertilite (kısırlık) tanısı konması amacıyla rahim filmi çekilmez. Şüphe duyulan hastalıkların araştırılması, tedavi sonrası durumun incelenmesi ya da genel bir sağlık taramasının yapılması gibi amaçlarla da HSG (Histerosalpingografi) çekilir.

Rahim Filmi HSG Çekmenin Amacı

Öncelikle rahim filmi ile rahim ağzı kanalında ya da fallop tüplerinde tıkanıklık olup olmadığının anlaşılması sağlanır. Aynı zamanda kısırlık şikayetinde nedenin araştırılmasına yönelik olarak da mutlaka HSG çekilmesi gerekir. Tekrarlayan düşükler, miyom ya da polip mevcudiyetinin araştırılması, rahim filminin çekilmesinin nedenleri arasında yer alır. Kürtaj sonrası kanamanın kesilmemesi, aşırı ağrı şikayetinin gelişmesi de nedenler listesinde yer alıyor. Tüm bunların yanı sıra bazı hastalıklara dair doktorun şüphe duyması durumunda da HSG’den yardım alınır.

Rahim Filmi HSG Çekme Tekniği

Kadınlarda rahim filmi çekimi, adet döneminden sonraki ilk hafta gerçekleştirilir ve bu sayede endometrium büyümeden görüntüleme sağlanır. HSG çekiminden önce antibiyotik enjeksiyonu yapılarak enfeksiyon riskinin azalması sağlanır. Rahim ağzından kontrastlı özel bir ilaç, rahme gönderilir. Gönderilen bu ilaç rahme ve karın boşluğuna geçer. Bu esnada X ışını ile rahim görüntülenir.

Sıklıkla merak edilen konulardan biri de anestezi unsurudur. HSG çekiminin lokal ya da genel anestezi ile yapılması mümkündür. İşlem süresinin yaklaşık olarak 10 – 15 dakika olduğunu da ekleyelim. Ancak bazı durumlarda HSG çekiminin yapılması önerilmez. Bu durumlara şu örnekleri verebiliriz:

  • Pelvik enfeksiyon
  • Herhangi bir nedenle aşırı kanama olması
  • Hamilelik
  • Yakın zamanda rahim ya da tüplerle ilgili ameliyat geçirmiş olmak

Rahim Filmi HSG Çekilmenin Avantajları

Kadınlarda rahim filmi çekilmesinin sağladığı bazı avantajlar şöyledir:

  • Girişimsel bir işlem değildir; yalnızca rahim ağzından vücuda zarar vermeyen bir madde gönderilir.
  • Laparoskopi ile kıyaslandığında komplikasyon riski çok daha azdır.
  • HSG çekiminden sonraki 2 ay içerisinde doğal gebelik oluşma ihtimali % 25 dolaylarındadır.

Rahim Filmi Çekilme Sonrası Dikkat Edilecekler

Aynı gün hafif akıntı olabilir ve rahim filmi sonrasında tampon yerine ped kullanılmalıdır. Kötü kokulu akıntı, mide bulantısı, kusma, karın bölgesinde şiddetli ağrı olması, aşırı kanama meydana gelmesi gibi durumlarda mutlaka zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Bunun dışında HSG çekiminin ardından dikkat edilmesi gereken bir unsur bulunmaz.

Rahim Filmi Komplikasyonları

Girişimsel bir işlem olmasa da rahim filmi de kendi içinde bazı komplikasyon risklerini barındırır.

  • Pelvik bölgede enfeksiyon riski
  • Karında kramplar meydana gelmesi
  • Kullanılan maddeye vücudun alerjik reaksiyon göstermesi
  • Kullanılan ilacın venöz dolaşıma geçmesi
  • Hafif vajinal kanama olması

Rahim Filmi HSG’nin Kullanım Alanları Nelerdir?

Özellikle kısırlık tanısı ve tedavi sonrası değerlendirme amacıyla rahim filmi çekildiğini söyleyebiliriz. Rahmin şeklinin, yapısının, fallop tüplerinin açık olup olmadığının değerlendirilmesi de kullanım alanları arasında yer alır. Rahim anomalisi olup olmadığının değerlendirilmesi ve rahimde kitlelerin bulunup bulunmadığının anlaşılması için de HSG çekimi yapılır.

İlaçlı Rahim Filmi HSG Ne Zaman Yapılmalıdır?

En önemli unsur, rahim filmi çekilmeden önce gebelik ihtimalinin devre dışı bırakılmasıdır. Bunun için gebelik testi yapılabilir. Adet döneminin tamamlanmasından sonraki hafta içerisinde HSG çekimi yapılabilir. Ancak çok fazla beklenmemelidir. Adetin başladığı gün 1. gün kabul edilmek kaydıyla en fazla 10. günde rahim filminin çekilmesi gerekir. Bazı spesifik durumlarda doktorunuz derhal rahim filminin çekilmesini de isteyebilir.

Ağrısız Rahim Filmi HSG Nasıl Çekilir?

Ağrısız rahim filmi çekimi için lokal anestezi uygulanabilir. Hasta röntgen çekiminin yapılacağı masaya sırt üstü pozisyonda yatar. Bacaklarını kendine doğru toplar ve muayene spekulumu takılır. Vajina ile rahim ağzı özel bir solüsyonla temizlenir. Rahim ağzı kanalına yumuşak bir katater yerleştirilir. Özel bir sıvı bu kanülden rahim içine yavaşça verilir. Monitörden ilacın ilerleyişi izlenir ve uygun zamanda da röntgen çekimi gerçekleştirilir.

İlaçlı Rahim Filmi HSG Ağrılı Bir İşlem Midir?

Artık rahim filmi çekimi sırasında eski teknikler uygulanmıyor. Bu nedenle işlemin ağrısız olarak yapılması mümkün oluyor. Fakat bazı hastalarda lokal anestezi uygulamasının da mümkün olduğunu eklemek gerekir.

Rahim Filmi Fiyatları Ne Kadar?

Net olarak rahim filmi fiyatından söz etmek doğru olmayacaktır çünkü fiyatlar kişiden kişiye değişebilir. Randevu alabilir ya da detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz. HSG hakkında merak ettiğiniz soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Tüp Bebek Tedavisinden Önce Rahim Filmi Gerekli mi

Tüp bebek tedavisine başlayabilmek için anne ve baba adayı birçok testten geçirilerek çocuk sahibi olamamalarının nedenleri araştırılır. Bazı kan ve sıvı örnekleri normal çıkmasına rağmen gebelik oluşmaz ve bu durumda doktorunuz, rahim ve tüpleri kontrol etmek isteyecektir. Tüp bebek ve HSG yani ilaçlı film çekimi ile tanı konulabilmek, tüplerde bir tıkanıklık ya da rahim ve çevre dokularda bir anormallik tespit edilirse tedavi edilerek çiftin çocuk sahibi olması için şansları arttırılır.

Rahim Filmi Kaç Yıl Geçerli

Tüp bebek tedavisi gören herkesten rahim filmi istenmez. Rahim filmi çekiminden sonra bir enfeksiyon ya da operasyon geçirilmemişse rahim filmi geçerlilik süresi 3 yıldır. 3 yılı geçen durumlarda yeni HSG çekimi gerekir. Aynı zamanda bazı sağlık sorunları geçirmiş olmak da rahim filmini geçersiz kılabilir ve yenilenmesini gerektirebilir. Bunun kararını doktorunuz verecektir.

Film Kaç Defa Çekilir

Tüp bebek ve HSG tedavi biçiminin belirlenmesi için oldukça önemlidir. Rahim filmi 1 kere çekilen ve çekimden sonra anne adayı herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmamışsa bir daha 3 yıl sonra yeniden tekrarlanmaya gerek duyulan bir tanı yöntemidir. Ancak çekim sırasında istemsiz kramplar, tüplerin tıkalı gibi görünmesine neden olabileceğinden bu aşamada kadını olabildiğince rahat olması sonucu direkt etkileyeceği için büyük önem taşır. Bazı durumlarda doktorunuzu filmin yenden çekilmesin, isteyebilir.

Bilginiz olsun –> Tüp bebek sonrası adet

Konu ile alakalı yabancı kaynaklar:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/262798.php

Detaylı bilgi için istanbul tüp bebek ve kadın sağlığı merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]