Tüp bebek tedavisi doğal yollarla gebelik elde edilemediğinde devreye giriyor. Çiftlerin bu tedaviyle ilgili en sık merak ettiği konuları soru – yanıt şeklinde aktarıyoruz.

Kadınların Doğurganlığını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

  • Yaş
  • Genetik unsurlar
  • Aşırı zayıf ya da aşırı kilo olmak
  • Adet düzensizliği
  • Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar
  • Stres
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  • Yaşam tarzı

Kadınlar Ne Sıklıkla Jinekolojik Muayene Olmalılar?

ne sıklıkla jinekolojik muayene olunmalı

Tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi kadın hastalıklarında da erken tanı önemlidir. Bu nedenle kadınların düzenli olarak jinekolojik muayeneden geçmelerinde fayda olacaktır. Yılda 1 defa jinekolojik muayene olunması gerekir. Aynı zamanda yılda bir defa smear testi yapılması da rahim ağzı kanserinin erken tanısı açısından son derece önemlidir.

Miyomlar Ve Tüplerin Tıkalı Olması Hamileliği Etkiler Mi?

Tüplerin tıkalı olması durumunda gebelik oluşması pek mümkün olmaz. Hatta günümüzde çok sayıda kadının kısırlık sorunu yaşamasının nedeni tüplerdeki tıkanıklıklardır. Dolayısıyla tüplerdeki tıkanıklığın hamile kalmayı önleyebileceğini söyleyebiliriz. Miyomların ise rahmin neresinde konumlandığı, büyüklüğü gibi unsurlar önem taşıyor. Miyom mevcudiyeti durumunda kadının asla hamile kalamayacağını söyleyemeyiz. Ancak gebeliği engellemesi ya da gebeliğin düşükle sonuçlanmasına yol açması ihtimaller dahilindedir. Kimi zaman bebeğin rahimdeki gelişimini olumsuz yönde etkilemeleri de söz konusu olabilir.

Tüp Bebek Kaç Yaşına Kadar Uygulanabilir? İleri Yaştaki Hastalar Ne Kadar Beklemeli?

İlerleyen yaşlarda da tüp bebek tedavisinin uygulanması mümkündür ve başarılı sonuçlar elde edilebilir. Bu tedavinin 45 yaşına kadar uygulanabildiğini söyleyebiliriz. Ancak elbette kadınlarda yaş ilerledikçe doğurganlık şansı da azalıyor. Dolayısıyla tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme teknikleri tercih edilmiş olsa bile 40 yaş üstünde gebelik elde edilmesi olasılığı bir miktar daha düşük olacaktır.

Mikroenjeksiyon Nedir?

Mikroenjeksiyon yöntemi, özel aletler kullanılarak yumurtanın içerisine spermin enjekte edilmesidir. Bu sayede döllenmenin gerçekleşmesi sağlanır ve bu işlem de laboratuvar ortamında gerçekleştirilir. Mikroenjeksiyon yöntemi intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu ya da kısaca ICSI olarak da adlandırılır.

Mikroenjeksiyonun Tüp Bebek Yönteminden Farkı Nedir?

Tüp bebek tedavisinde klasik yöntemde sperm hücreleri yumurtanın etrafına bırakılır ve bu hücrelerden birinin yumurtayı döllemesi beklenir. Ancak mikroenjeksiyon yönteminde döllenmenin gerçekleşmesi için sperm hücreleri yumurtanın içerisine enjekte edilir. Bir anlamda spermin yumurtayı doğal bir şekilde döllemesi beklenmez. Bu işlem laboratuvar ortamında gerçekleştirilir.

Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

Tüp bebek tedavisi aşamaları

Genel olarak tüp bebek tedavisinin aşamaları şu şekildedir:

  • Yumurtaların uyarılması
  • Yumurtaların toplanması
  • Döllenme ile embriyonun oluşturulması
  • Embriyonun gelişmesi
  • Embriyonun rahme transfer edilmesi

Bu son aşamanın ardından gebeliğin sağlanıp sağlanmadığını belirlemek için yaklaşık 12 – 13 gün beklemek gerekir. Sonrasında gebelik testi yapılabilir.

Sperm Tetkikinde Sperm Sayısının Çok Az Olması Veya Sperm Bulunmaması Durumunda Ne Yapılmaktadır?

Şayet erkekte sperm sayısı az ise bu durumda devreye mikroenjeksiyon yöntemi girer. Kimi zaman menide hiç sperm bulunmuyor. Bu durumda devreye cerrahi yöntem giriyor ve testiste sperm aranıyor.

Tüp Bebek Tedavisinde Yumurta Nasıl Toplanır? Ağrılı Bir İşlem Midir?

Yumurtaların toplanması aşamasına geçmeden önce uyarılması ve belirli bir olgunluğa erişmesinin beklenmesi gerekiyor. Sonrasında özel bir yöntemle yumurtalar toplanır ve bu işlemin kesinlikle ağrılı olmadığını söyleyebiliriz. Sadece işlem sonrasında çok hafif düzeyde bir ağrı olması söz konusudur. Ancak bu ağrının kadının günlük hayatını etkileyecek düzeyde olmadığını da belirtebiliriz. Yumurtaların toplanması işlemi bir ameliyat değildir. Dakikalar içerisinde tamamlanan bir işlemdir.

Transfer Sonrası Arta Kalan Embriyo Olur Mu? Olursa Bunlara Ne Yapılır?

Embriyonun transfer edilmesinin ardından şayet kaliteli embriyolar kaldıysa dondurularak saklanabilir. Bu sayede çiftlerin ilerleyen dönemdeki gebelik planlamalarında bu embriyoların kullanılması mümkün olabilir.

Çoğul Gebelik Olursa Neler Yapılabilir?

İkiz bebek gebeliğinde herhangi bir sakınca olmaz ancak ikizden daha fazla olan çoğul gebelikleri önlemek gerekiyor. Bunu sağlamak için de hamilelik şansı yüksek olan kadınlarda transfer edilecek embriyo sayısı sınırlanır. İkizden daha fazla çoğul gebeliklerde embriyo redüksiyonu gerçekleştirilebilir.

Embriyo Azaltma İşleminin Riski Var Mı, Gebelik Gidişatını Etkiler Mi?

Embriyo azaltma işlemlerinde hiçbir riskin olmadığını söyleyemeyiz. Diğer bebeklerin de kaybedilmesi riski gündeme gelir. Ancak bu riskin sadece % 5 dolaylarında olduğunu belirtmeliyiz. Üçüzden ikize indirilmiş olan gebeliklerde yani embriyo sayısının azaltılması söz konusu olduğunda erken doğum riski ile düşük doğum ağırlığı risklerinin de bir miktar daha yükseldiğini de söyleyebiliriz. Elbette bunların bir risk olduğunu, % 100 gerçekleşecek bir tablo olmadığını da belirtmemiz gerekiyor.

Transferden Sonra Kişi Normal Aktivitelerine Ne Zaman Döner?

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferinin gerçekleştirilmesinin ardından anne adayının sürekli olarak yatmasına asla gerek yoktur. İşlemin ardından hastanın kendini iyi hissetmesi durumunda günlük hayatına geri dönmesi mümkündür. Normal fiziksel aktivitelerin sınırlandırılmasına gerek olmaz. Anne adayının transfer sonrasında sürekli yatmıyor olması halinde düşük yapılacağı inanışının da gerçeği yansıtmadığını belirtmemiz gerekiyor. Böyle bir durum söz konusu değildir. Sadece vücudu aşırı derecede zorlayan ağız aktivitelerden kaçınmak gerekir. Bunun dışında anne adayının günlük aktivitelerine dönmesine, çalışmasına engel bir durum yoktur.

İlginizi çekebilir –> Tüp Bebek Tedavisinde Yeni Gelişmeler

Bu Tedaviler Sonucu Dış Gebelik Olur Mu?

Tüp bebek tedavisi ile hamile kalınması, dış gebelik ihtimalinin sıfırlanacağı anlamına gelmez. Elbette normal yolla elde edilen gebeliklerde olduğu gibi tüp bebek tedavisiyle elde edilen gebeliklerde de dış gebelik ihtimali mevcuttur. Ancak bu tedavi dış gebelik ihtimalini yükseltmez. Tüp bebek tedavisi, dış gebelik ihtimali üzerinde etkili olan, bu ihtimali artıran ya da azaltan bir tedavi değildir.

Göz atın –>  Tüp Bebek ve Yumurta Bozukluğu

Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Her hasta için tüp bebek tedavisi süresi değişebilir. Ancak genel olarak bir fikir vermesi açısından tedavinin yaklaşık 15 gün sürdüğünü söyleyebiliriz. Bu 15 gün boyunca çiftlerin her gün doktora gitmesi gerekmez. Sadece doktorun belirtiği günlerde gidilmesi, tedavinin başarılı bir şekilde uygulanması için yeterli olacaktır. Tedavi öncesinde yapılan kontrollerde herhangi bir sorunun tespit edilmesi durumunda öncelikle bu sorunun ortadan kaldırılması gerekir. Bu durumda da tüp bebek tedavisine başlanma tarihi ertelenecektir.

Tüp Bebek Gebeliklerinde Düşük Riski Daha Mı Yüksektir?Tüp bebek tedavisinde düşük riski

Halk arasında tüp bebek tedavisinde düşük riskinin daha yüksek olduğu yönünde bir inanış da olabiliyor. Ancak bu bilgi doğru değildir ve anne adayının tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme teknikleri ile hamile kalması, düşük yapacağının kesin olması anlamına gelmez. Tüp bebek tedavisinde düşük riski elbette mevcuttur. Ancak bu riskin normal yolla elde edilen gebeliklerde olan düşük riskinden daha yüksek olmadığını da belirtmemiz gerekiyor.

Tüp Bebek Tedavisinde Cinsiyet Belirleyebilir Miyiz?

Tüp bebek tedavisi ile bebeklerin cinsiyetinin belirlenmesi tıbbi anlamda mümkündür. Ancak bu işlemin yapılmasının ülkemizde yasak olduğunu belirtmeliyiz. Kısaca PGT olarak adlandırılan bu yöntem tıpkı Türkiye gibi pek çok ülkede yasaklanmış durumdadır. Genetik ayıklama tekniğinin uygulanmasının bazı koşullara bağlandığı ülkeler de bulunuyor. Aynı zamanda bu yöntemin serbestçe uygulandığı yani yasak olmadığı ülkeler de mevcut.

Bilgi sahibi olun –>  Tüp Bebek Nasıl Yapılır 

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]