Plasenta previa gebeliklerde bebeğin eşi olarak adlandırılan plasentanın yerleşimiyle ilgili bir sorundur. Her ne kadar çok yaygın görülmüyor olsa da kanama gibi çeşitli sıkıntılara yol açabildiğinden önemli bir problem olduğunu söyleyebiliriz. Plasentanın normal bir gebelikte rahmin üst kısmına yerleşmesi beklenir. Ancak plasenta previa mevcudiyetinde plasentanın rahim ağzını kısmen ya da tamamen kapatacak şekilde konumlanması söz konusu oluyor. Bu durumun doğurduğu riskleri, ameliyat yapılıp yapılmadığını ve merak edilen diğer hususları da ele alacağız. Öncesinde nedenlerini gözden geçirmekte fayda olacaktır.

Plasenta Previa’nın Nedenleri Nelerdir?

Sıklıkla sorulan sorulardan biri neden plasenta previa probleminin ortaya çıktığı oluyor. Yapılan araştırmalarda net bir neden ya da nedenlerin bulunamadığını belirtebiliriz. Bazı faktörlerin riski artırdığı belirtilebilir. Bu risk faktörleri arasında en çok ön plana çıkanlar ise şöyle:

  • Sigara kullanımı
  • Anne adayının yaşının ilerlemiş olması ( 35 üzeri)
  • Çoklu gebelik unsuru
  • Anne adayının sezaryenle doğum öyküsünün olması
  • Anne adayının rahim ameliyatı öyküsünün olması
  • Önceki gebelikte de plasenta previa mevcudiyeti

Elbette bu hususların hiç biri mevcut olmadığında da plasenta previa olabilir.

Plasenta Previa’nın Riskleri Nelerdir?

plasenta previa riskleri nedir

Riskler arasında en önemli olanı kanamadır. Gebelik döneminde kanama olması beraberinde erken doğumu ya da daha farklı sorunları da getirebiliyor. Kanama başladığında anne adayının acil bir şekilde sezaryen ile doğuma alınması gerekiyor. Sezaryenin tercih edilmesinin nedeni ise plasentanın doğum kanalını kapatacak şekilde konumlanmış olmasıdır.

Bir diğer risk de plasentanın rahim duvarına yapışmasıdır. Şayet plasenta rahim duvarına yapışırsa bu durumda doğumun gerçekleşmesinin ardından rahmin alınması da gerekebilir. Bununla birlikte bebeklerin anne karnında hangi pozisyonda oldukları da plasenta previa durumundan etkileniyor.

Plasenta Previa Olduğunu Nasıl Anlarım?

Anne adaylarının böyle bir durumu anlamaları mümkün olmuyor. Nedeni ise plasentanın yerleşimiyle alakalı olan bu sorunun herhangi bir şikayete neden olmamasıdır. Gebelik döneminde yapılan rutin kontroller sırasında doktorunuz tarafından anlaşılabilir. Ultrason görüntülemesi yardımıyla, ilk trimester döneminde yani gebeliğin ilk 3 ayı içerisinde durum anlaşılabilir. Ancak anne adayları kendi kendine böyle bir tablonun mevcut olduğunu anlayamaz.

Plasenta Previa Belirtileri Nelerdir?

Daha önce de söz ettiğimiz gibi plasenta previa durumu anne adaylarında çoğunlukla herhangi bir şikayete neden olmaz. Dolayısıyla bir belirtiden söz edilmesi de oldukça güçtür. Bu sorunun tek belirtisinin kanama olduğunu söyleyebiliriz. Kanama başladığında da derhal gerekli müdahalenin yapılması gerekiyor. Bu arada kanama genellikle gebeliğin son trimester döneminde meydana geliyor ve hafif lekelenme tarzında da olabiliyor.

Plasenta Previa Ağrı Yapar Mı?

Sadece çok az sayıda anne adayı karnının alt kısmında hafif düzeyde bir ağrı hissettiğini dile getiriyor. Yine oldukça az sayıda anne adayı da cinsel ilişki sonrasında hafif bir ağrı şikayetinin olduğunu belirtir. Yani ender durumlarda ağrıdan söz edilebilir. Bunun dışında anne adaylarının ağrı şikayetinin olmadığını söyleyebiliriz.

Plasenta Previa Ameliyatı Var Mı?

Gebelik döneminde plasentanın yerinin değiştirilmesini sağlayacak bir cerrahi müdahale yok. Dolayısıyla plasenta previa ameliyatı olarak adlandırılabilecek bir ameliyatın olmadığını söyleyebiliriz. Plasentanın olması gereken yere taşınması mümkün değildir. Ayrıca plasenta previa durumunda mutlaka tedavi uygulanması da gerekmez. Rahim ağzının çok küçük bir bölümü plasenta tarafından kapatılmış olduğunda ya da tamamen kapatılmış olması durumunda yine de problemsiz bir doğum süreci yaşanabilir. Sadece doğumun sezaryenle gerçekleştirilmesi gerekir.

Plasenta Previa Kanama Yapar Mı?

kanama yapar mı

Elbette bu problem kanamaya neden oluyor. Kanamanın ne zaman başladığı ya da ne kadar şiddetli olduğu ise her anne adayında aynı değildir. Kanama olduğunda mutlaka gebelik takibini yapan doktoru bilgilendirmek gerekiyor.

Plasenta Previa Marginalis Ne Demek?

Plasenta previa marginalis, plasenta tarafından rahim ağzının bir kısmının kapatılmış olması durumudur. Rahim ağzı tamamen kapalı olmasa da bir bölümünün plasenta tarafından kapatılmış olması durumu da çeşitli sorunlara neden olabiliyor.

Göz atın –> Kese Çevresinde Kanama

Bu Durumda Doğum Nasıl Gerçekleştirilir?

Plasentanın olması gereken yerde değil, rahim ağzını kapatacak şekilde konumlanmış olması durumunda doğumun sezaryenle yapılması önerilir. Sadece çok ender durumlarda doktorunuz vajinal doğum yani normal doğum yapmanızda sakınca olmadığını söyleyebiliriz. Ancak çoğunlukla sezaryen tercih edilir.

Göz atın –> Amniyon Kesesi

Doğum Öncesinde Özel Hazırlıklar Nelerdir?

Son trimester döneminde bol miktarda dinlenmek ve vücudu zorlayan hareketlerden kaçınmak gerekebilir. Doktorunuz bir süre cinsel ilişki yasağı da koyabilir. Bunun dışında plasenta previadan kaynaklı olarak doğum için özel bir hazırlık yapmanız gerekmez. Bu konuda sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –>  Hamilelikte Enfeksiyon

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]