Hamilelikte enfeksiyon en çok endişe edilen durumlardan biridir. Çünkü doğum kusurlarının büyük bölümünden enfeksiyonların sorumlu olduğunu söyleyebiliriz. Yetişkin insanlarda kimi zaman hafif belirtiler ile kendini belli eden enfeksiyonun bebekler üzerindeki etkileri çok daha ciddi boyuttadır. Bu nedenle gebelik döneminde enfeksiyonların erken dönemde tespit edilmesi ve gerekli müdahalenin yapılması büyük önem taşıyor. Anne karnında enfeksiyon kapan bebeğin tedavisinin nasıl yapıldığına değineceğiz. Öncesinde doğum kusurlarına yol açan enfeksiyonlardan söz edelim.

Sitomegalovirüs Enfeksiyonu

Kısaca CMV olarak adlandırılan sitomegalovirüs doğumda yaygın karşılaşılan problemlerden biridir. Anne adayının hamilelikte enfeksiyon kapmış olması bebeğin de etkilenmesi riskini artırıyor. Bu bebeklerde doğum esnasında bir belirti ortaya çıkmıyor. Bazı bebeklerde ise konjetinal CMV mevcudiyeti belirtileri şu şekildedir:

  • Göz retinasında inflamasyon
  • Doğum sırasında deri döküntüleri
  • Ciltte, gözlerde ve mukus zarlarında sarı renk
  • Dalak ve karaciğerde büyüme
  • Bebeğin nöbetler geçirmesi
  • Beyinde mineral birikimi
  • Düşük doğum ağırlığı
  • Mikrosefali

Kızamıkçık

Rubella yani kızamıkçık gebeliğin ilk trimester döneminde oldukça tehlikelidir. Kızamıkçık nedeniyle düşük, erken doğum ve bebeğin ölümü gibi riskler bir hayli yükselir. Bebek canlı doğduğunda ise konjetinal kızamıkçık sendromu ortaya çıkar. Bu sendrom bebeğin gözlerinde, kulaklarında ve kalbinde çeşitli kusurların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Aynı zamanda mikrosefali, otizm, zihinsel ve motor becerilerinde gecikmeler de olabilir.

Herpes Virüs Enfeksiyonu

herpes virüs

Anne adaylarında hamilelikte enfeksiyon kaynaklı ciddi sorunlar yaşanmasına herpes virüs enfeksiyonu da yol açabiliyor. Bebeğin düşük doğum ağırlığına sahip olması, erken doğum ve düşük gibi riskler yükseliyor. Bununla birlikte Bu virüs gebeliğin son dönemlerinde, doğum sırasında hatta doğumdan hemen sonra bile tehlikeli olabiliyor. Yol açabildiği sorunlara mikrosefali, retinanın inflamasyonu, döküntü ve hidrosefali örneklerini verebiliriz. Ayrıca bebeklerin gözlerinde ve beyninde de kalıcı hasarlara neden olabildiğini belirtelim.

Toksoplazma Enfeksiyonu

Toksoplazma gondii isimli parazitten kaynaklanan bu enfeksiyonun bazı toplumlarda görülme sıklığı % 90’ın üzerindedir. Bu parazit ise pişmemiş ya da az pişmiş ette, toprakta ve kirli sularda bulunuyor. Enfekte olan anne adaylarında ve bebeklerde çoğu zaman bir belirti gözlemlenmiyor. Bu virüs düşük, ölü doğum, hidrosefali, mikrosefali, zeka bozuklukları ve retina inflamasyonuna sebebiyet verebiliyor. Bebeklerin doğumdan sonra 1 yıl boyunca takip edilmesi gerekiyor.

Zika Virüsü

Aedes sivrisineğinin ısırığından kaynaklanan bu virüs aynı zamanda virüsü kapmış olan biriyle cinsel ilişki yaşanmasından da bulaşabiliyor. Anneden fetüse geçebilen ve bu durumda beyin anomalilerine, mikrosefali problemine hatta daha farklı doğum kusurlarına neden olabiliyor. Zika virüsünün erkeklere nazaran kadınlarda tam 20 kat daha fazla riske yol açıyor. Maalesef söz konusu virüse yönelik bir tedavi de bulunmuyor. Anne adaylarının virüsün yaygın olduğu bölgelere seyahat etmemesi gerekiyor.

Anne Karnında Enfeksiyon Kapan Bebeğin Tedavisi Nasıl Olur?

anne karnında enfeksiyon kapan bebeğin tedavisi

Elbette hamilelikte enfeksiyon kapan bebeğin tedavisi ve aynı zamanda anne adaylarına uygulanan tedaviler farklı olabiliyor. Kadınlar şayet hamile kalmayı planlıyorsa gebelikten en az 3 ay önce MMR aşısı yaptırmalıdır. Eğer gebelik öncesi söz konusu aşı yaptırılmadıysa hamile kaldıktan hemen sonra, çok geç olmamak kaydıyla aşının yaptırılması mümkün olabiliyor. Grip, tetanoz, difteri ve boğmaca gibi rahatsızlıklara karşı da aşı yaptırılabilir.

Herpes virüsü nedeniyle enfekte olan anne adaylarının hamileliğin son 1 ayında antiviral ajanla tedavi görmesi gerekiyor. Böylelikle bebekte olabilecek doğum kusurları riskinin azaltılması mümkün olabiliyor. Sitomegalovirüs enfeksiyonu ya da zika virüsü riskinden ise kesinlikle kaçınmak ve bunun için bazı önlemler almak gerekiyor. Gebelikte anne karnında virüs kapan bebeğin tedavisinin her durumda mümkün olmayabileceğini unutmamak gerekir.

İlginizi çekebilir –> Gebelikte Toksoplazma

Fetüste Konjenital Anomali Nedir?

Anne adaylarının hamilelikte enfeksiyon konusunda bilmek istediği kavramlardan biri de fetüste konjetinal anomali oluyor. Fetüsün anne karnındaki gelişim sürecinde çeşitli nedenlerle zihinsel, yapısal ya da fiziksel bazı anomalilere sahip olması şeklinde tanımlanabilir. Bu yapısal ya da fiziki anomaliler kalıtımsal olabildiği gibi radyasyona maruz kalma ya da anne adayının gebelikte bazı enfeksiyonlara yakalanması gibi çok farklı nedenlerden de kaynaklanabilir.  Elbette enfeksiyonlar bebeklerde kesinlikle anomali olacağı anlamına gelmez. Ancak bu riski bir hayli artırdığını da göz ardı etmemek lazım… Bu konuda sorularınızı hemen yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Gebelikte Protein Eksikliği

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]