Laparoskopik histerektomi en genel şekli ile kapalı yöntemle gerçekleştirilen rahim alma ameliyatıdır. Operasyon, karın duvarına 3 küçük delik açılması yöntemi ile yapılıyor. Ameliyata dair merak edilen tüm detayları ele alacağız.

Laparoskopik Histerektomi Ameliyatı Sonrasında Hasta Nasıl Olur?

Hastanın 1 gün klinik ortamda istirahat etmesi gerekebilir. İyileşme süresi oldukça kısadır ancak 1 ay boyunca hafif vajinal kanama meydana gelmesi söz konusu olabilir. Sonrasında kanama kesilir. Operasyondan 2 -3 gün sonra duş alınabilir ve 1 ay sonrasında da mutlaka kontrole gidilmesi gerekir.

Laparoskopik Histerektomi Sonrası Hastanın Cinsel Yaşamı Nasıl Olur?

ameliyattan sonra cinsel yaşam

Bu operasyonda kadınlarda cinsel yaşamı olumsuz etkilemez. Sadece ameliyat sonrasında adet görme durumu ortadan kalkacaktır. Operasyondan sonra iyileşme tamamen gerçekleşene kadar yani 1 ay gibi bir süre cinsel ilişki yasağı bulunur. İyileşme tamamlandığında cinsel yaşama devam edilebilir.

Laparoskopik Histerektomi Ameliyatı Sonrasında Hamile Kalmak Mümkün Müdür?

Histerektomi ameliyatında rahim organı vücuttan tamamen tahliye edilir. Buna bağlı olarak gebelik oluşması da mümkün olmaz. Yani ameliyat sonrasında kadınlar artık bir daha hamile kalamaz.

Laparoskopik Histerektomi Kimlere Yapılır?

Rahimden köken alan miyomların mevcudiyeti, bu ameliyatın yapılma nedenleri arasında en sık görülendir. Aynı zamanda rahim kanseri, rahim ağzı kanseri ve yumurtalık kanseri de ameliyatın yapılma nedenleri arasında yer alıyor. Endometrium zarının patolojik olarak sürekli kalınlaşması nedeniyle de rahmin alınması gerekebilir. Çünkü bu durum kanser riskini yükseltir. Tedavi edilemeyen adet düzensizliği de nedenler arasında bulunuyor.

Laparoskopik Histerektomide Hasta Seçimi

Hastanın yaşı, kilosu, daha önce geçirdiği ameliyatlar hasta seçiminde mutlaka dikkate alınmalıdır. Bununla birlikte rahim büyüklüğünün de göz önünde bulundurulması gerekir. Ameliyat öncesinde hastaya mekanik barsak hazırlığı, antibiyotik, düşük molekül ağırlıklı heparin profilaksisi yapılmalıdır. Hastanın ileride bebek sahibi olma düşüncesinin bulunup bulunmadığı da dikkate alınır.

Laparoskopik Histerektomi Komplikasyonları Nelerdir?

komplikasyonlar nedir

  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Anesteziye bağlı kalp ve solunum sorunları
  • Akciğere pıhtı atması
  • Komşu organların zarar görmesi
  • Karın içi karbondioksite bağlı yüksek basınç nedeniyle sağ omuz ağrısı

Laparoskopik Histerektomi Komplikasyonları Tüm Hastalar için Aynı Mıdır?

Elbette komplikasyon riski her hasta için aynı değildir. Hastanın sağlık durumu ne kadar iyiyse komplikasyon gelişme olasılığı da o kadar düşük oluyor. Ayrıca komplikasyonların şiddeti de her hasta için aynı olmaz.

Laparoskopik Histerektomi Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Hastanın narkozu atması 4 saat sürebilir. Hastanın birkaç gün omuz ağrısı yaşaması da normaldir. Doktor tarafından reçete edilen ağrı kesici ilaç kullanılmalıdır. Dikiş alınmasına gerek olmaz ancak küçük deliklere yapıştırılan bandajların 48 saat kalması gerekir. Operasyondan sonra vücudu zorlayan hareketlerden kaçınmak, kabızlık sorununun ortaya çıkmaması için beslenmeye maksimum düzeyde dikkat etmek gerekir. Her gün 20 dakika kadar yürünmelidir ve operasyondan sonraki 2 gün boyunca duş alınmamalıdır. Doktorun belirtiği zaman dilimlerinde mutlaka kontrole gidilmesi ve beklenmedik bir durum gelişirse mutlaka doktora bilgi vermek gerekir.

Laparoskopik Histerektomi Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

laparoskopik histerektomi avantajları

Karın bölgesine kesi uygulanmıyor olması en önemli avantajdır. Hastanın klinik ortamda kalma süresi ve iyileşme süresi çok daha kısa olur. Estetik anlamda da avantajlı bir ameliyat tekniği olduğunu söyleyebiliriz. Kesi uygulanmadığından dikiş izi, yara izi de olmaz. Ayrıca enfeksiyon riski de çok daha düşüktür. Günlük hayata hatta iş hayatına kısa zamanda dönülebildiğinden çalışma hayatına sahip kadınlar için daha ideal bir ameliyat yöntemidir.

Laparoskopik Histerektomi Ameliyatlarının Tercih Edilmesinin Başlıca Sebepleri Nelerdir?

  • Ameliyatta enfeksiyon riskinin daha az olması
  • Operasyon sonrası ağrı şikayetinin çok daha az olması
  • Hastanın ameliyat sonrası günlük yaşama daha kısa sürede dönmesi
  • Ameliyatta doktor hakimiyetinin daha fazla olması
  • Kesi uygulanmadığından karın fıtığı riskinin daha az olması

İlginizi çekebilir –> Laporoskopik Ameliyatlar Nasıl Yapılır

Laparoskopik Histerektomi Ameliyatında Kullanılan Aletler Nelerdir?

Operasyonda pek çok alet kullanılabilir. Bu tıbbi aletlere şu örnekleri verebiliriz:

  • Mikro kamera
  • Işık kaynağı
  • El manipülasyon aletleri
  • İnsüflasyon cihazı
  • Dikiş aletleri
  • Bipolar elektrocerrahi aletleri
  • Karın içinden sıvı alma ve verme ekipmanları

Göz atın –> Histeroskopi Nedir

Laparoskopik Histerektomi Ameliyatı Sırasında Alınan Tek Organ Rahim Midir?

Bu sorunun yanıtı hastadan hastaya değişir. Rahimle beraber rahim ağzı, yumurtalık ve fallop tüplerinin alınması da gerekebilir. Laparoskopik histerektomi ameliyatı hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Naboth Kisti Nedir

 

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: info@saithalil.com