Histeroskopi rahmin iç dokuları ile fallop tüplerinin rahme açılan bölümünün detaylı bir şekilde incelenmesini sağlayan ve histeroskop adı verilen bir alet yardımı ile gerçekleştirilen bir işlemdir. Tıp alanında endoskopik cerrahi türlerinden biri olarak değerlendirilen bu işlemin hem tanı koymak hem de tedavi amacıyla yapılabildiğini belirtelim.

Histeroskop adı verilen tıbbi aletin uç kısmında ışık ve kamera bulunduğundan rahim içi dokuların monitöre yansıtılması da mümkün olabiliyor. Bu sayede kanama probleminden kısırlığa neden olabilecek sorunların tespitine kadar pek çok farklı amaçla bu işlem tercih edilebiliyor. Bu işlemin riskleri ya da işlem sonrasında adet düzeninde bir değişim olup olmadığına değineceğiz. Fakat öncesinde nasıl yapıldığını daha detaylı bir şekilde mercek altına alalım.

Histeroskopi Nasıl Yapılır?

Bu işlem duruma ya da işlemin yapılma amacına göre anestezi altında yapılabildiği gibi anesteziye gerek duyulmadan da gerçekleştirilebiliyor. Şayet histeroskopi öncesinde anestezi yapılacaksa hastanın işlemden 6 saat önce yeme ve içmeyi kesmeyi isteniyor.

Genellikle sadece rahim içinin görüntülenmesi amacıyla yapılması durumunda anesteziye gerek olmadığından 6 saat öncesinden aç kalmaya da ihtiyaç olmaz. Her durumda bu işlem jinekolojik muayene pozisyonunda gerçekleştiriliyor. Eğer tanı ya da muayene amacıyla yapılıyorsa genellikle rahim ağzının genişletilmesine ihtiyaç olmaz. Ancak cerrahi bir müdahale söz konusu olduğunda rahim ağzının bir miktar genişletilmesi gerekir.

Bu noktada hastaların hiçbir şekilde endişe etmesine gerek olmadığını da belirtmeliyiz. Çünkü histeroskop adı verilen aletin kalınlığı sadece 3 mm – 5 mm arasındadır. Son derece ince bir forma sahip olduğundan vajina girişinden rahme uzatılması sırasında hastanın acı ya da ağrı hissetmesi mümkün olmaz.

Anestezi cerrahi müdahale yapılması durumunda uygulanıyor. Anestezi uygulanmasının nedeni bu tıbbi aletin rahme sokulması esnasında hastanın acı duyması değildir. Rahmin detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğinde özel bir sıvı ya da karbondioksit gazı kullanılarak bu bölgenin hafifçe şişirilmesi sağlanır.

Aletin uç kısmında yer alan kamera aracılığı ile rahim içi dokuların görüntüsü monitöre yansıtılır ve bu sayede kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından problemin kaynağının detaylıca gözden geçirilmesi de mümkün hale gelir. Histeroskop adı verilen aletin uç kısmında kesici ya da yakıcı aletler de bulunuyor.

Bu sayede cerrahi olarak dokulara müdahale edilmesi mümkün olabiliyor. Bu arada işlem sonrasında hastanın klinik ortamda istirahat etmesine gerek olmadığını da belirtmek gerekir. Cerrahi müdahale yapılması durumunda bile hastanın kendini iyi hissetmesi durumunda taburcu olarak evine gitmesi mümkündür. Ancak yapılan işleme bağlı olarak evde birkaç gün dinlenilmesi gerekebilir. Bu noktada doktorun uyarılarının ve önerilerinin ciddiye alınması büyük öne taşıyor. Ne kadar dinlenilmesi gerektiği konusunda doktorunuz bilgi verecektir.

Bilgin olsun –> https://www.saithalil.com/laparoskopik-ameliyatlar/

Histeroskopi Ne Zaman Yapılır?

Bu işlemin temel amacı rahim içi dokuların ayrıntılı bir şekilde görüntülenmesidir. İşte bu nedenle işlemin yapılması için en doğru zaman dilimi adet bitimidir. Çünkü adet bitiminde endometrium olarak adlandırılan rahim içi duvarı daha ince bir yapıya sahip olur ve bu da rahim içi dokuların ya da olası problemlerin daha net bir şekilde görüntülenmesine olanak tanır.

Dolayısıyla işlemin adet bitimini takiben bir hafta içerisinde gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Teknik açıdan ise bu işlem herhangi bir zamanda yapılabilir. Zira bazı spesifik ya da acil olan durumlarda adet bitimi beklenmeden de işlemin yapılabildiğini belirtebiliriz.

Histeroskopi Çeşitleri Nelerdir?

Bu işlemin iki farklı türü bulunuyor. Bunlar;

  • Tanısal histeroskopi
  • Operatif histeroskopi

Adından da anlaşılabileceği gibi hastaya tanı koymak amacıyla gerçekleştirilen işlem ‘tanısal’ olarak adlandırılıyor. Tedavi amacıyla gerçekleştirilmesi ise ‘operatif’ olarak nitelendirilir. Şayet işlem tanı koymak ya da sadece muayene amacıyla yapılacaksa çoğu zaman anesteziye gerek olmaz. Ancak bazı durumlarda hastaya lokal anestezi yapılması da gerekebilir.

Ancak cerrahi bir müdahalenin gerçekleştirilmesi gerekiyorsa hastanın herhangi bir acı ya da ağrı hissetmemesi için anestezi mutlaka yapılır. Bu durumda da çoğunlukla genel anestezi tercih ediliyor. Böylelikle hasta açısından işlemin son derece konforlu bir süreç eşliğinde tamamlanması mümkün olabiliyor.

İlgini çekebilir –> https://www.saithalil.com/yumurtalik-kanseri/

Histeroskopi Sonrası Hamile Kalma

İnfertilite yani kısırlık durumunda da tanı ve tedavi amacıyla histeroskopi işleminden faydalanılabildiğini belirtelim. Öncelikle kısırlığa yol açan faktörlerin tespit edilmesi ve bu faktörlerin ortadan kaldırılması amacıyla söz konuşu işlemin yapılabildiğini belirtebiliriz. Rahim boşluğunun normal olup olmadığının belirlenmesinde, polip ya da miyom varlığının tespit edilmesinde bu işlem büyük kolaylık sağlıyor. Rahim içi yapışıklık durumunun, endometrit ve rahim içi perde durumunun tespitinde de bu önemli girişimden faydalanılıyor.

Bununla birlikte daha önce tüp bebek tedavisi uygulanan ancak tedavinin başarılı sonuçlanmadığı hastalarda da sorunun ne olduğunun belirlenmesi amacıyla bu işlemden faydalanıldığını belirtebiliriz. Özellikle daha önce 2 ve daha fazla tüp bebek tedavisi denendiği halde gebelik elde edilemediğinde mutlaka rahim içinin detaylı bir incelemeden geçirilmesine gereksinim oluyor.

Dolayısıyla devreye bu önemli işlem giriyor. Herhangi bir anomali tespit edildiğinde bu sorunun ortadan kaldırılması sağlanabiliyor ve dolayısıyla hastanın hamile kalma şansı da yükselmiş oluyor. Özellikle tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme tekniklerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının nedenleri bu işlemle belirlenebiliyor ve ortadan kaldırılabiliyor. İşlemi takiben yaklaşık 30 gün sonrasında gebelik şansı elde edilebilir.

Ofis Histeroskopi Ne Demektir?

Ofis histeroskopi ofis ya da klinik ortamda bu işlemin gerçekleştirilmesidir. Herhangi bir anesteziye gerek olmadan, operatif yani cerrahi müdahale amaçlı değil sadece rahim içinin detaylı muayenesi yani görüntülenmesi amacıyla gerçekleştirilmesi olarak da tanımlayabiliriz. Bu işlem genellikle hızlı ve kolay bir şekilde tamamlanır. Hastayı zorlayan bir işlem de değildir.

Şu makalemize de göz atabilirsiniz –> https://www.saithalil.com/rahim-duvari-kalinlasmasi/

Histeroskopinin Riskleri Nelerdir?

Öncelikle deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yapılması durumunda işlemin risklerinin çok daha az olacağını belirtmek gerekiyor. Zira pek çok tıbbi müdahale ile kıyaslandığında bu işlemin riskleri çok daha azdır ve gerçekleşme olasılığı da daha düşüktür. Özellikle operatif histeroskopinin komplikasyon riskinin bile % 1 dolaylarında olduğunu belirtebiliriz. Fakat yine de risksiz bir işlem olduğu da söylenemez. Bu işlemin risklerini kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Rahmin delinmesi
  • Rahim içi dokularda enfeksiyon gelişmesi
  • Karbondioksit gazının damar içerisine geçmesi ve akciğeri zedelemesi ya da kalp yetmezliğine sebebiyet vermesi
  • Bağırsak ve idrar yollarındaki dokularda yaralanma olması

Hangi Durumlarda Histeroskopi Yapılır?

Genellikle kısırlık konusunda gündeme geliyor olsa da aslında pek çok farklı nedene bağlı olarak histeroskopi işlemi yapılabiliyor. Bu nedenleri hemen kısaca aktaralım:

  • Rahimdeki poliplerin çıkarılması
  • Rahimdeki miyomların çıkarılması
  • Rahimdeki bazı anomalilerin giderilmesi
  • Rahim içi yapışıklık sorununun ortadan kaldırılması
  • Aşırı adet kanamalarına yol açan unsurların tespit edilmesi ya da tedavi edilmesi
  • Proksimal tubal darlık veya tıkanıklığın giderilmesi
  • Tekrarlayan düşüklerin nedeninin anlaşılması
  • Rahim içine kaçan spiralin çıkarılması
  • Doğum kontrol yöntemi olarak tüplerin bağlanması

Histeroskopi Sonrası Adet Ne Zaman Olur?

Hastaya histeroskopi yapılmasının ardından adet gecikmesi yaşanabilir. Bu gecikme genellikle bir hafta ile 10 gün arasındadır ancak bazı hastalarda gecikme 15 güne kadar uzayabilir. Çoğunlukla ilk adet dönemi sonrasında adet düzeni de eski haline geri döner. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Merak edenler için –> https://www.saithalil.com/kolposkopi/

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]