Laparoskopik  ameliyatlar: teknolojinin hızla ilerlemesi ile birlikte tıp dünyasının son yıllarda en başarılı tedavi yöntemlerinden biri olmuştur. Birçok hastalığın tedavisi ve tanısında açık cerrahi operasyonların yerini alan laparoskopik (Kapalı yöntem) ameliyatlar, laparoskopik cerrahi ya da robotik cerrrahi ameliyatları adlandırılmaktadır.

Kullanım alanı oldukça fazla olan kapalı ameliyat yöntemi özellikle de son yıllarda, kadın hastalıkları ve onkoloji cerrahisi başta olmak üzere oldukça başarılı tedavilerin yapılmasını sağlayan birinci basamak tedavi haline gelmiştir.

Klasik açık ameliyat yöntemine göre çok daha fazla konfor ve imkân sağlayan laparoskopik cerrahi 90’lı yılların başında kullanılmaya başlanmış ve her geçen gün daha da fazla sayıda hastada başarılı ameliyatlara imza atılmasını sağlamıştır.

Kapalı Ameliyatlar Nasıl Yapılır?

Laparoskopi ameliyatları için operasyonun yapılacağı bölgeye birkaç yerden küçük kesiler açılır. Bu kesiler ince bir borunun girebileceği kadar küçük kesilerdir ve ameliyat sonrası yara izi, yaranın enfeksiyon kapması gibi riskleri ciddi oranlarda azaltılır.

Açılan bu kesi bölgelerinden 5 – 15 mm çaplı özel laparoskopi boruları yerleştirilir. Bu borular ameliyat sırasında kullanılacak olan robotik cerrahi bıçaklarının, özel ameliyat aletlerinin ve kameranın hastalıklı bölgeye ulaştırılmasını sağlamak içindir. Ameliyat süresince operasyon kameradan izlenir ve gerekli olan tedavi yapıldıktan sonra aletler çıkartılarak kesi bölgeleri kapatılır.

Laparoskopik ameliyatlar için hastaya anestezi uygulanır ve hasta uyuduktan sonra karın boşluğu iğne yardımı ile karbondioksit gazıyla doldurulur. Karbondioksit gazının hastaya bir zararı yoktur ve çok kısa sürede vücut doğal yollardan bu gazı dışarı tahliye eder. Laparoskopik ameliyatlar da karbondioksit gazı verilmesinin amacı karın içini şişirmektir. Laparoskopik ameliyatlar öncesinde karbondioksit gazı ile karın içi şişirilmesinin asıl nedeni, doktorun ameliyatı daha kolay ve daha kısa sürede gerçekleştirmesini sağlamaktır.

Laparoskopik Cerrahinin Avantajları Nelerdir?

Laparoskopik ameliyatlar hastaya sayısız avantaj sağlar. Ameliyat esnasında hastanın karın duvarında geniş kesiler ile açılmadığından ağrı daha az görülür. Hastanın laparoskopik (kapalı yöntem) ameliyat sonrası iyileşme süresi daha kısadır ve genelde 1-2 gün içinde hasta evinde dinlenmek üzere taburcu edilir. Doku hasarının az olması hastanın daha kısa sürede ayağa kalkmasını ve günlük yaşamına geri dönmesini sağlar. Bu sayede ayağa erken kalkan hastanın bağırsak hareketleri de normale döner ve ameliyat sonrası beslenme kısa süre içinde normale döner.

Ameliyat sonrasında hastanın daha az ağrısının olması daha az ağrı kesici tedavisi uygulanmasını aynı zamanda daha kolay nefes almasını sağlar. Bu da ameliyat sonrası akciğerlerin fonksiyonlarının daha iyi korunması için bir avantajdır.

Laparoskopik Dış Gebelik Ameliyatı

Dış gebelik döllenen yumurta hücresinin yani embriyonun rahim yerine üreme organlarını farklı bir kısmına yerleşmesidir. Dış gebelik önlenebilen bir durum olmadığı gibi erken teşhis edilmesi durumunda bazen iğne tedavisi bazen de laparoskopik cerrahi ile tedavi edilebilmektedir.

Dış gebelik belirtileri yaşayan bir kadının yapılan testler ve muayenesi ile dış gebeliği kesinleşmiş ise iğne ile uygulanan bir ilaç ile gebelik kesesi düşürülmeye çalışılır. İlaç tedavisinin mümkün olmadığı ve dış gebeliğin patlama ihtimalin fazla olduğu durumlarda laparoskopik dış gebelik ameliyatı tercih edilebilir. Kapalı dış gebelik ameliyatı ile henüz patlamamış ya da yeni yeni kanama yapmaya başlamış olan gebelik materyali alınır. Dış gebelikte kapalı ameliyat esnasında çevre dokular korunur.

Dış gebelikte embriyonun yerleştiği yer genelde fallop tüpü olur. Laparoskopik ameliyatlar, dış gebeliğin tedavisi için kullanıldığında sadece gebeliğin alınmasını sağlamakla kalmaz ve varsa kanamanın, yırtılmanın da tedavi edilmesine olanak tanır. Ancak kanamanın tüm müdahalelere rağmen kontrol altına alınamadığı hastalarda gebeliğin olduğu tüpün de alınması söz konusu olabilmektedir.

Laparoskopik Yumurtalık Kisti Ameliyatı

Yumurtalık kistleri her kadında olabilen ve çoğunlukla iyi huylu olan kistlerdir. Karın boşluğuna doğru büyüdükleri için genelde rutin muayene sırasında fark edilirler ve tedavi gerektirmeden kendiliğinden kaybolurlar. Bazı kisteler ise kadında ağrıya neden oldukları için doğum kontrol hapı ile tedavi edilirler. İlaç tedavisine yanıt vermeyen ve hastanın şikâyetini her geçen gün daha da arttıran basit kistleri kapalı yumurtalık ameliyatı ile almak mümkündür. Basit kistlerin çoğu çevresindeki dokuya yapışık olmazlar ve ameliyatı oldukça kolaydır. Özellikle iyi huylu yumurtalık kistleri için laparoskopik (kapalı yöntem) ameliyatlar tercih edilirken kistlerin kötü huylu olduğu düşünülüyorsa ve bu düşünce test ve tetkikler ile de desteklenmiş ise hasta için en uygun ameliyat genelde açık ameliyat olmaktadır.

Ancak son yıllarda laparoskopik ameliyatlar, kadın kanserlerinin onkolojik cerrahisinde de başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlama konusunda oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Yumurtalık kanseri şüphesini destekleyen tanı yöntemleri hastalığın yayılmamış ve henüz erken evrede olduğunu gösteriyorsa bu aşamada laparoskopik ameliyatlar yapılmasına karar verilebilmektedir.

Yumurtalık kistleri laparoskopik ameliyatlar ile alınabilse de bunun kararını verirken hastanın durumu, kitlenin tipi ve yayılımı gibi faktör göz önüne alınarak hasta için en faydalı yöntem belirlenir. Laparoskopik (kapalı yöntem) ameliyatlar için karar verme sürecinde kistin türü kadar bulunduğu yer de büyük önem taşır.

Laparoskopi ile Miyom Alınması

 

Laparoskopik myomektomi ameliyatı ile miyomlardan tamamen kurtulmak mümkündür ve myomların en etkili tedavisi cerrahidir. Miyomlar, şiddetli ağrı, ara kanama, adet düzensizlikleri ve ağrılı adet görme, sık idrara çıkma gibi belirtiler gösterebilen kas doku yumrularıdır. Bu irili ufaklı yumrular, kanama ve ağrının yanı sıra kısırlık gibi ciddi sorunlara da neden olabilirler. Miyomların boyutları küçükse ve çevre dokularda onarılamaz hasarlara yol açmamış ise sadece miyomum alınması yeterli olurken büyük, çok sayıda ve çevre dokulara yapışık olan miyomlarla birlikte rahmin alınması da gerekebilmektedir.

Miyom ameliyatı son birkaç yıl öncesine kadar sadece açık ameliyat şeklinde yapılabilirken artık birçok myom ameliyatı kapalı ameliyat yani laparoskopik olarak yapılabilmektedir.

Laparoskopik (kapalı yöntem) ameliyatlar en çok batın için organların tedavisi ve tanısı için kullanılır. Yukarıda da saydığımız laparoskopik (kapalı yöntem) ameliyatlar da denen kapalı ameliyatın avantajları, laparoskopi ile miyom ameliyatı için de geçerlidir.

Laparoskopi ile Rahim Alınması

Laparoskopik histerektomi de denen kapalı ameliyatla rahim alınması laparoskopik (kapalı yöntem) ameliyatlar içerisinde en sık yapılan ameliyatlardan biridir. Laparoskopik histerektomi de rahim tamamen çıkartılır. Bu duruma TLH yani total laparoskopik histerektomi adı da verilmektedir.

Rahim alınması çeşitli rahim hastalıklarını tedavisinde bazen en etkili tedavi seçeneği olabilmektedir. Hasta menopoza girmiş ise ya da çocuk sahibi olmayı düşünmüyor ise hekimler rahmin komple çıkartılmasını önermektedir.

Kapalı ameliyat ile rahim alınması için rahimde en sık görülen hastalıklar şu şekildedir:

  • Kanamaya, ağrıya ve diğer şikayetlere neden olan miyomlar
  • İlaç tedavine dirençli olan anormal kanama
  • Adenomyozis
  • Endometrial hiperplazi (rahim kanseri öncüsü hücresel değişiklikler)
  • Rahim ağzı premalign lezyonları (rahim ağzında kanserleşmeye müsait olan lezyonlar)
  • Rahim kanseri
  • Rahim ağzı kanseri gibi endikasyonlar rahimin tamamen çıkartılmasına neden olabilmektedir. Aynı zamanda özellikle doğurganlık yaşını geçen kadınlarda yumurtalık kistleri, yumurtalık kanseri tanısında yumurtalıklar ile birlikte rahim de tümden alınabilmektedir.

 

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalelerimiz:

Miyom nedir? nasıl tedavi edilir?
Dış gebelik nedir? nasıl tedavi edilir?

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]