Naboth kisti genellikle doğum yapan kadınlarda ve menopoz döneminde görülen bir kist türüdür. Rahim ağzında oluşum gösterdikleri için bu kistin rahim ağzı kisti olarak da bilindiğini söyleyebiliriz. Rahim ağzı kanalında salgı bezleri yer alıyor. Bu salgı bezlerinin uç kısmında ise çeşitli nedenlere bağlı olarak tıkanma meydana gelebiliyor. Bu durumda kist oluşumu ortaya çıkabilir. Sadece tek bir kist olabileceği gibi birden fazla sayıda kistin rahim ağzı bölgesinde bulunması da söz konusudur.

Bu kistlerin çapları da farklı olabiliyor. Genellikle 2 mm ile 10 mm arasında değişen çaplarda meydana gelebilen kistlerdir. Kistlerin renginin beyaz olabileceği gibi sarı renkte de olabildiklerini söyleyebiliriz. yumuşak bir yapıya sahip olan kistlerin belirtilerine, tedavisine ve konuyla ilgili merak edilen diğer hususlara da değineceğiz. Öncesinde neden oluştuğunu irdeleyelim.

Naboth Kisti Nedir, Neden Oluşur?

Naboth kistleri farklı nedenlerle oluşabiliyor. Sıklıkla görülen nedenler ise şu şekildedir:

  • Enfeksiyonlardan ya da iltihaplanmadan korunmak amacıyla servikal bezin ideal oranda daha fazla salgı üretmesi durumunda naboth kisti meydana gelebiliyor. Çünkü bu durumda söz konusu tıkanma da oluşacaktır. Tıkanmaya bağlı olarak da kist oluşumu söz konusu olabilir.
  • Cinsel yolla bulaşan bazı enfeksiyonlarserviks bölgesinin yüzeyinde kistik oluşumlara neden olabiliyor.
  • Hamilelik ve menopoz durumunda da naboth kistinin oluşması mümkündür. Çünkü bu kist vücudun hormon dengesinde ani değişimler meydana geldiğinde de oluşabiliyor.
  • Rahim ağzında bulunan dokularda yaralanmalar, travmalar meydana gelmesi durumunda kist oluşabilir. Bu yaraların onarımı için vücudun ürettiği dokularda çoğalma olursa bu durumda söz konusu kist de gelişebiliyor.
  • Gebelik nedeniyle rahim ağzının kapanması da bu kistin oluşum nedenleri arasında yer alıyor. Bu durumda mukusun akışı sıkıntıya girebilir ve kist meydana gelebilir.

Naboth Kisti Kanama Yapar Mı?

naboth kisti kanama yapar mı

Bu kistin kanama yapması muhtemeldir. Özellikle cinsel ilişki sonrasında hafif bir kanama olması, kist mevcudiyeti olan hastaların ortak şikayetleri arasında bulunuyor. Aynı zamanda adet dönemlerinin arasında da lekelenme şeklinde hafif kanamalar meydana gelebilir. Ancak her hastada mutlaka kanamanın olacağını da belirtemeyiz. Kanama olmaması durumunda da kist tespit edilebiliyor.

Naboth Kisti Belirtileri Nelerdir?

Çoğunlukla bu kistin belirti göstermiyor olması, jinekolojik muayenelerde fark edilmesini de beraberinde getiriyor. Sadece bazı kişilerde belirtiler görülebiliyor. Bu belirtileri de şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Alt karın bölgesinde baskı ya da basınç hissi
  • Alt karın bölgesinde şişkinlik olması
  • Kokulu vajinal akıntılar
  • Ara ara lekelenme şeklinde kanama olması
  • Cinsel ilişki sonrası kanama olması
  • Sık idrara çıkma isteği

Bu belirtilerden sadece birinin ortaya çıkması durumunda dahi mutlaka en kısa zamanda kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalısınız.

Naboth Kisti Hamileliğe Engel Mi?

naboth kisti belirtileri

Maalesef naboth kistinin hamileliğe engel olması mümkündür. Nedeni ise rahmin iç kısmının sert ve yapışkan olmasına yol açmasıdır. Oysa döllenmenin meydana gelmesi ve sağlıklı bir gebelik oluşabilmesi için rahim içinin yumuşak ve kaygan olmasına ihtiyaç vardır. Kistin büyümesi durumunda döllenmenin meydana gelmesi de güçleşebiliyor ve buna bağlı olarak da gebelik oluşamıyor. Sonuç olarak bu kistin gebeliği önlemesi mümkündür.

Göz atın –> Trikomonas Vajiniti

Naboth Kisti Tehlikeli Midir?

Bu kistin tehlikeli olduğunu belirtemeyiz. Ancak bazı riskleri ortadan kaldırmak amacıyla kistin alınması da tercih edilebilir. Bununla birlikte kistin çapının da önemli olduğunu belirtmek gerekiyor. Büyük olan kistlerde kanser riskinin de mutlaka göz önünde bulundurulması gerekiyor.

İlginizi çekebilir –> İdrardan Kan Gelmesi

Naboth Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Naboth kistinin tedavisi farklı yöntemlerle yapılabiliyor. Hastanın genel durumu, kistin çapı ya da hastanın şikayetleri gibi unsurlar göz önünde bulundurularak en doğru tedavi seçeneği belirlenecektir. Cerrahi müdahale ile kistin alınması mümkün olabiliyor. Bir diğer tedavi seçeneği de kriyoterapi oluyor. Bu tedavide kistin dondurulması prosedürü tercih edilebileceği gibi ortadan kaldırılması amacıyla sıvı azota da başvurulabileceğini belirtelim.

Seçenekler arasında lazer uygulamaları da mevcut. lazerle kistin son derece güvenli bir şekilde ortadan kaldırılması mümkün olabiliyor. Bu yöntemde komplikasyon riskinin de daha az olduğunu söyleyebiliriz. Teşhis konmasının ardından doktorunuz tarafından en uygun tedavi seçeneği belirlenecektir. Bu kistin tedavisinde tüm seçeneklerin gayet güvenilir olduğunu da belirtelim. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Rahim Kanseri Nedir