Kürtaj nedir sorusunun cevabı genelde gebeliğin istemli olarak sonlandırılması olsa da kürtajın anlamını bu tanım tam olarak açıklamaz. Küreme kelimesinden türeyen kürtaj sözcüğü istenmeyen gebeliğin sonlandırılması ile birlikte rahim içinde istenmeyen polip, kist ya da kitle gibi dokuların teşhis ve tedavi edilmesi için de kullanılan bir operasyon türüdür.

Kürtaj nedir sorusunu açıklamak için rahim yapısının iyi anlaşılması gerekir. Kadın üreme organları arasında yer alan rahim, kas ve bağ dokusu ile bazı salgı bezlerinden meydana gelmiştir. Ergenlik döneminden başlayan ve menopoza kadar aktif olan bir organ olan rahimi her ay adet döneminde kendini yenileyen bir organdır.

Adet döngüsü içerisinde rahim iç tabakası her ay kalınlaşır ve döllenme yani gebelik meydana gelmez ise kalınlaşan rahim iç zarı adet kanaması olarak rahim ağzından dışarı dökülür. Sağlıklı bir kadın bu süreci her ay düzenli olarak yaşar. Yaşın ilerlemesi ile yumurtalık rezervi azalır ve her ay düzenli adet döngüsüne sahip olan kadının adet takvimi değişir. Adet aralarının uzaması ile başlayan bu süreç over rezervi tükendiğinde son bulur ve adetten kesilme yani menopoz meydana gelir. Menopozun tam olarak başlaması ile birlikte kadın üreme yeteneği de son bulur.

Bazı kadınlar, nedeni belli olan ya da olmayan rahim kalınlaşması problemi yaşayabilir. Rahim iç zarının kalınlaşması sıkı takip gerektiren bir durumdur. İlaç tedavisi uygulanarak bu tabakanın kanama ile dışarı dökülmesi sağlanabilir. Ancak bazı kadınlarda ilaç tedavisine yanıt alınamaz ve bu tabakanın kürtaj yapılarak kazınması gerekebilir.

Rahim kalınlaşması her ay olası gebeliğe hazırlıktır ve korunma yöntemleri kullanılmadan girilen her cinsel ilişki sonrasında gebe kalma ihtimali vardır. Gelecek planları arasında bir çocuk düşüncesi olmayan çiftlerin kendileri için en uygun doğum kontrol yöntemlerinden birini tercih etmeleri önemlidir. Aksi takdirde istenmeyen gebelik meydana gelebilir. İstenmeyen gebeliğin sonlandırılması için ise en etkili ve başarılı yöntem kürtajdır. Görüldüğü gibi kürtaj nedir sorusunun cevabı kürtajın yapılış amacına göre değişse de en sık kullanılan anlam gebeliğin rahimden tahliye edilmesi anlamıdır.

Kürtaj Ne Zamana Kadar Yapılabilir?

Kürtaj nedir sorusu kadar kürtajın yasal süresi de çokça sorulan sorulardan biridir. Kürtaj yasal olarak gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilen bir işlemdir. 10. haftayı geçen hamileliklerde kürtaj yapılması kanunen yasaktır. 10 haftayı geçen hamileliğin kürtaj ile alınabilmesi için fetüsün anne karnında ölmesi, gebeliğin annenin yaşamını tehdit edecek boyutlarda sağlık sorunları yaratması, gebeliğin ilerleyen haftalarında bebekte geri dönüşü imkansız olan ve yaşamını idame ettirmesini olanaksız kılan gelişim geriliklerinin saptanması durumundan büyük gebeliklerde kürtaj yapılabilir. Büyük hamileliklerde kürtaj yapılması için sadece tek bir hekim kararı yeterli olmaz ve sağlık kurulu kürtaj kararı verirse işlem yapılır.

Kimler Kürtaj Yaptırabilir?

Kürtaj nedir diye merak eden birçok kadın kimler kürtaj olabilir ya da kimler kürtaj olamaz sorusuna da cevap ararlar. Bir kadının kendi kararı ile kürtaj olabilmesi için aranan ilk koşul 18 yaşını geçmiş olmasıdır. Evlilik dışı kürtaj yapılması için kadının 18 yaşını geçmiş olması ve bekar olması yeterlidir. Bekar kadının kürtaj yaptırması için konu ile ilgili yapması gereken tek şey, işlem öncesinde rıza onam formu doldurmaktır. Kadın 18 yaşını geçmiş ise ve evli ise kürtaj için kadının onayı ile birlikte eş onayı da aranmaktadır.

18 yaşından önce kürtaj için ise çocuğun anne ve babasının izin vermesi zorunluluklar arasında yer alır. 16-18 yaş aralığında olan her çocuk kürtaj öncesinde ailesinden izin almalıdır. Aile onayı alınmadan 18 yaş ve altı kişilerde kürtaj yapılamaz. Reşit olmayan kişilerin kürtaj yapılması için kendilerinin onay vermesinin kanunen hiçbir hükmü yoktur.  16 yaşının altında kürtaj için ise aile kararına bakılmaksızın adli mercilere haber verilir. 16 yaşından önce ancak mahkemeden gelen karara göre kürtaj yapılabilmektedir.

10 haftayı geçen hamileliklerde, 18 yaşını doldurmayan çocuklarda vs. ya da diğer tüm kanuni durumlarda yasa çerçevesinde hareket edilir. Kürtaj yasasında belirtilen şartların yok sayılarak kanuna aykırı işlem yapılması gerek kadının gerekse de doktorun ağır ceza mahkemesinde yargılanması ile sonuçlanacaktır.

Kürtaj İşleminin Aşamaları Nelerdir?

kurtaj isleminin asamalari nedir

Kürtaj nedir sorusunun cevapları arasında kürtaj işlemi öncesinde yapılan hazırlıklar da yer alır. İşlem öncesinde hastanın kullandığı ilaç ya da ilaçlar varsa doktora söylemeli ve herhangi bir alerjisi mevcutsa önemli olsun olmasın bunu doktoru ile paylaşmalıdır.

‘Kürtaj nedir’in cevabı önceden de belirttiğimiz gibi işlemin yapılış amacına göre değişkenlik gösterir. Ancak gerek istenmeyen gebeliğin sonlandırılması gerekse de tedavi ya da tanı amaçlı yapılan kürtaj bir cerrahi operasyondur. Bu nedenle de işlem öncesinde hastanın gerekli tüm kontrolleri ve tetkikleri yapılarak olası risklere karşın tedbir alınır. Kürtaj işlemi gebelik sonlandırılması için yapılacaksa işlem öncesinde ultrason ve gerekli testler ile gebelik haftası belirlenir. Gebelik 10 haftanın üzerinde ise kürtaj yapılamaz. Yine erken gebeliklerde yani 4-5 haftalık gebeliklerde 2,3 hafta kadar beklenmesi gerekebilir. Bu süre, gebelik kesenin ultrasonda görünmesi için gereklidir. Gebelik kesesi görülmeden yapılan kürtaj işlemlerinde nadiren de olsa gebelik tam olarak alınamaz ve ilerleyen haftalarda hastanın yeniden kürtaj olması gerekir.

Hastaya genel anestezi ile kürtaj ve lokal anestezi ile kürtaj hakkında detaylı bilgi verilir ve tercih hastaya bırakılır. Anestezi uygulamasından sonra vajina girişi genişletilir ve kanül denen plastik boru rahim içine yerleştirilir. Vakum cihazının uyguladığı negatif basınç ile rahim tahliye edilerek kürtaj tamamlanır. İşlem sonrasında ultrason ile rahim içi kontrol edilir ve kalan bir gebelik materyali var ise küret ile dışarı alınır. İşlemden sonra hasta uyandırılır ve dinlenme odasında 1-2 saat istirahat etmesi sağlanır. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra hasta evinde dinlenmek üzere taburcu edilir.

Cerrahi kürtaj nedir?

Kürtaj nedir sorusunun cevapları arasında yer alan bir kürtaj tanımı da cerrahi kürtaj yani medikal kürtajdır. Medikal kürtaj, büyük gebeliklerde yapılan istemli düşük için tercih edilen bir rahim tahliyesi yöntemidir. Çeşitli nedenlerle bazı durumlarda kürtajın yasal süresi geçmiş olmasına rağmen işlem yapılabilmektedir. Bu tür kürtaja cerrahi kürtaj adı verilir.

Medikal kürtajda genelde hastaya işlem öncesinde düşük hapı kullandırılarak kürtajın hem doktor hem de hasta için daha kolay geçmesi sağlanır. İşlem sırasında küret, pens gibi kürtaj aletleri kullanılarak rahim için gebelik materyallerinden temizlenir. Cerrahi kürtaj sonrası iyileşme süreci vakumlu kürtaja göre daha uzundur ve süreç daha ağrılı geçebilir. Ancak rahim hızla kendisini toparlayan bir organ olduğu için gerekli talimatlara uyulduğunda iyileşme süresi uzamaz ve hasta kısa sürede eski sağlığına kavuşur.

Eskiden Kürtaj Nasıl Yapılırdı?

Kürtaj son yıllarda vakumlu kürtaj cihazları kullanılarak yapılır. Vakumlu aspirasyon hem hasta konforu hem de işlem kolaylığı sağlar. Eskiden kürtaj cerrahi olarak yapılan ve türlü kürtaj aletlerinin rahim ağzından içeri sokularak rahim duvarının kazınması ile yapılan bir işlemdi. Bu yöntem rahim delinmesi, rahimde yara, kürtaj sonrası aşırı kanama ya da kürtaj sonrası rahimde parça kalması gibi yan etkileri olan bir işlemdi. Bu nedenle vakumlu kürtaj teknolojisi ile birlikte hekimler bu yöntemi kullanmak vazgeçtiler.

Kürtaj Nerede Yapılır?

Kürtaj nedir sorusu aslında kürtajın basit de olsa ne denli önemli bir işlem olduğunu ortaya koyan tanımlar içerir. Kürtajın cerrahi bir işlem olması nedeniyle, kürtaj ancak ve ancak hastane, muayenehane ya da kliniklerde yapılmalıdır.

Kürtaj Fiyatları Ne Kadar?

Detaylı bilgi için Bahçelievler Kürtaj  Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]