HPV virüsü hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen bir hastalıktır. Bulaşıcı bir hastalık olmasının yanı sıra bazı türlerinin kanser gelişimine öncülük etmesi HPV’yi tehlikeli hastalıklar sınıfında ele almamıza neden olur.

Human Papilloma Virüs’ün kısaltılmış hali olan HPV, rahim ağzı siğilleri oluşturur ve bu nedenle de rahim ağzı kanseri ve rahim kanserinin en bilindik sebeplerini arasında yer alır. HPV virüsü genellikle cilt yüzeyi ve/veya rahim iç tabakasını örten çok katlı yassı epitel mukoza tabakasına yerleşir. Yerleştiği bölgede zaman içerinde tahrişler yaratarak yaralar oluşturur ve yaralar virüsün de etkisi ile sık sık enfeksiyon kapar. HPV sayıca oldukça fazla olan bir virüs ailesidir. Bu nedenle HPV tanısı alan hastaların virüs türünü bilmek olası hastalıkların gelişimine karşı önlem alınmasına yardımcı olabilmektedir.

HPV belirtileri nelerdir?

HPV cinsel yolla bulaşan hastalıklar sınıfında karşımıza çıksa da birebir temas da bu virüsün kişiler arasında aktarımına neden olabilmektedir. HPV her ne kadar genital bir hastalık olsa da bazen vücudun farklı kısımlarında da karşımıza çıkabilen bir hastalıktır. Örneğin elinde HPV siğili olan bir kişi ile tokalaşmak, el ele tutuşmak siğilin bulaşmasına neden olabilmektedir.

Cilt üzerinde yerleşen ya yassı ya da kabarcık biçiminde görünen siğiller şeklinde kendini gösteren hastalık her kişide aynı belirtileri vermez. HPV siğillerinin bazılarının içi su dolu kabarcıklar halinde olabilirken bazı kişilerde bu durum gözlenmez. Bazı kişilerde siğil ya da siğillerin rengi pembe iken bazı hastalarda bu renk kahverengi ve tonlarında olabilmektedir. Yine aynı şekilde HPV kaynaklı bu siğillerin boyutları bazı hastalarda milimetrik olarak ölçülebilirken bazı hastaların siğilleri birkaç santimetreyi bulabilmektedir.

Hastanın bağışıklık sistemi düşükse ya da hasta aynı zamanda diyabet hastası ise siğiller genelde normal sınırları üzerinde bir büyüklükte ve üst üste binmiş biçimde karşımıza çıkar. HPV siğili tedavisiz olarak bazı hastalarda kendiliğinden gerilese de birçok hastada her geçen gün siğiller büyümeye ve çoğalmaya devam eder. Bu durum en çok kansere neden olan HPV türleri söz konusu olduğunda karşımıza çıkabilen bir durumdur.

Genital Siğil Olarak da Bilinir

Genital siğil olarak da bilinen HPV kendine has belirti vermez ve genital bölgede kaşıntı ve adet dışı kanama gibi şikayetlere yol açar. Siğiller özellikle de iç genital organlarda ise cinsel ilişki esnasında ya da sonrasında ve hamilelikte kanama ile kendini belli edebilir. Siğillerin yerleşim yeri dış genital organlarda ise de en bilindik belirti kaşıntı ve olmaktadır. Dış genital bölgede HPV kaynaklı oluşan siğiller muayene esnasında ya da hastanın ayna yardımı ile gözle görebileceği biçimdedir.

Erkeklerde genital siğil ise en çok peniste, kasıkta, testiste, makat bölgesinde görülebilmektedir. Erkeklerde genital siğiller sıklıkla dış bölgede yerleşim gösterir ve bu nedenle tanısı kolaydır. Ancak nadiren de olsa bazı hastalarda idrar yolları ve anüs çevresinde oluşan HPV kaynaklı siğillere rastlamak da mümkün olabilmektedir. Bu ve benzeri yerleşim gösteren siğiller, erkeklerde idrar yapma zorluğu ile kendini gösterebilir.

Her HPV virüsü siğil oluşumuna neden olmaz. HPV tehlikeli de olsa bazı hastalarda hiçbir belirti vermez ve fark edilmeden kendi kendine yok olur. Bağışıklık sistemi güçlü olan hastalarda HPV virüsleri bağışıklık hücreleri tarafından etkisiz hale getirilebilmektedir.

HPV virüsünün türleri nelerdir?

İnsan Papilloma Virüsü Enfeksiyonu olarak bilinen HPV virüsü 170’in üzerinde farklı türe sahiptir ve HPV’nin 30-40 türünün anogenital olduğu bilinmektedir. Yani 30-40 tip HPV virüsü dış genital organların yüzeyinde ya da anüs ve/veya anüs etrafını tahrip ederek enfeksiyon oluşumuna neden olmaktadır.

HPV virüsü kansere neden olur mu?

Kansere neden olan HPV virüsü türleri 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73, 82 ve 68 gibi virüs tipleri iken düşük tipler 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72 ve 81 olarak bilinmektedir. Bu HPV çeşitlerinin kanser ile ilişkili olduğu bilinse de kesinlikle kansere neden olacağına dair net bir kanıdan bahsedilemez.

HPV rahim ağzı kanseri ve rahim kanseri ile doğrudan ilişkili olsa da her HPV virüsü olan kadının bu kanser türlerine yakalanacağını söylemek mümkün değildir. Vücudun farklı bölgelerinde de görülebilen bir hastalık olan HPV baş-boyun kanserleri, penis kanseri, anal kanser türleri, vulva kanser ve vajina kanseri gibi kanser türlerinin gelişiminde de ortaya çıkabilmektedir.

HPV Tip 16 ile rahim ağzı kanserleri arasında %50, HPV Tip 18’in ise yine bu kanserlerin gelişiminde %15-20 oranında sorumluluğu olduğu bilinmektedir.

HPV nasıl bulaşır?

Genital siğiller, enfeksiyon oluşturma potansiyeli son derece yüksek olan siğillerdir. Çoğunlukla oral, makat ve vajinal cinsel temas ile bulaşan genital siğil çeşitlerinin partnerler arasında bulaşma oranı ise yaklaşık %60’dır.

HPV bulaşmasındaki riskler

  • Cinsel yaşamın erken yaşta başlamış olması
  • Birden fazla cinsel partner
  • Korunmasız cinsel ilişkiye girmek
  • Cinsel ilişki ile bulaşan enfeksiyon/enfeksiyonların geçmişi
  • Bağışıklık sistemi düşüklüğü gibi nedenler virüsün gelişiminde önemli role sahiptir.

HPV virüsü nasıl tedavi edilir?

HPV tedavisi olmayan ancak düzenli muayenelerle çoğu zaman kontrol altında tutulabilen bir hastalıktır. Kişinin bağışıklık sistemi düşük değilse siğiller genellikle kendiliğinden kaybolur. Kanser öncüsü HPV tanısı alan hastalarda düzenli aralıklarla smear testi ve diğer testler yapılarak kanser henüz oluşmadan ya da erken evrede iken saptanabilmekte veya riskleri en aza indirilebilmektedir. HPV tedavi edilebilen bir virüs olmasa da HPV’nin neden olduğu kanser öncesi saptanmış bulgular tedavi edilerek kanser oluşumu engellenebilmekte veya en aza indirilebilmektedir.

HPV’den korunmak için ne yapılmalıdır?

HPV aşısı, HPV virüsünden korunmanın en etkin yoludur. Prezervatif kullanmak, sünnet olmak da yine virüsün bulaşma ihtimalini düşürebilmektedir.

HPV aşısı 9-26 yaş aralığındaki çocuklarda ve yetişkinlerde kullanılabilen bir aşıdır. Ayrıca daha önceden HPV tanısı almamış 24-45 yaş arasındaki kadınlar için de uygulanan bir HPV virüsü aşısı bulunmaktadır.

HPV aşısı koldan yapılan ve kas içine uygulanan koruyucu özelliği yüksek bir aşı türüdür. Aşının HPV kaynaklı siğillerden ve yine HPV kaynaklı olduğu düşünülen kanser gelişiminde de koruyucu etkisi bulunur. 3 takım halinde yapılan HPV aşısı ilk kez yapıldıktan sonraki 1. veya 2. ay sonrasında tekrarlanır. Başlangıç aşısından 6 ay sonrasına denk gelen zaman içinde de 3 adetten oluşan aşı takımının sonuncusu da yapılarak koruyucu tedavi sonlandırılır.

 

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalelerimiz:
Smear testi nedir? nasıl yapılır?
Miyom nedir? belirtileri nelerdir?
Rahim ağzı kanseri
Erken adet görme nedenleri nelerdir?

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]